[]

imla sorusu

Ramazan Bayramı'nızı doğru bir yazılış mı? yani 'nızı' kesme işaretiyle ayrılıyor mu?




 
ayrılmaz, bitişik yazılır.


  • nesenbilneben  (07.09.10 11:08:36) 
ayrılmaz. bu tip durumlarda "ben daha önce böyle gudik bir yazım gördüm mü" diye bir düşün. görmediysen kesin öyle yazılmıyordur.


  • atmosphere  (07.09.10 11:28:22) 
ayrılmaz ama "ben daha önce..." yaklaşımı kesinlikle yanlış.


"türkçe'yi" ayrılır örneğin. "türkçeyi" şekline daha alışığızdır oysa ki.


edit: yanlış ifade etmişim, özür dilerim.

"türkçeyi" olacak tabii ki doğrusu. "türkçe'yi" şekline alışığız ama.
  • yasakani  (07.09.10 15:16:38 ~ 18:12:51) 
şimdi şöyle ki, kesme işareti özel adların yanlış algılanmasını önlemek için kullanılıyor olsa gerek.X Bayramınız, Y Abiniz gibi kullanımlarda kesme işareti kullanılmıyor.


  • where s izzy  (07.09.10 15:56:11) 
yasakani'ye ek yapayim. Türkce buyuk yazilir, ozel isimdir.
ozel isimlere gelen cekim ekleri kesme isareti ile ayrilir, ama yapim eki, cokluk eki ve bu eklerden sonra gelen ekler ayrilmaz.
iyelik eki, cekim eklerine girer.
tdkya gore ramazan bayrami ozel isimmis.
yani:
Ramazan Bayrami'nizi kutluyorum. cumlesi dogrudur. (tkdaya göre beni karistirmayin.)

bakin ne buldum:

tdk.gov.tr

asagilarda kesme ile ilgili bolum var, okuyunuz efenim.
  • hubble  (07.09.10 17:45:37) 
@yasakani
türkçe'yi diye yazılmaz. türkler ayrı yazılmaz. türkiye'yi dersen olur mu? bir düşün bakalım. olursa neden olur. lütfen bilgi amaçlı yazı yazarken; bilginin doğruluğuna emin olalım veya teyit edelim.

ben ipucunu verdim. buradan yola çıkarsanız %80 sonucu bulursunuz. bunun için biraz fazla okumak gerekiyor. elbette forum sayfası değil, kitap, dergi okumalısınız. nitelikli şeyler.

içimden geldi:
-şey'li sözcükler ayrı yazılır. her şey, hiç bir şey...

-de bağlacının ayrı yazılıp, yazılmasını karıştırıyor musunuz. de yi atın, yerine dahi koyun. oluyorsa de ayrı yazılır.

geçen gün bir sözlük yazarı bir konuyla ilgili mesaj atmış. şöyle bir şey var: "evette"
"evet haklısın ama şu da var" demek istiyor. ama evette. "hiç hayatımda evette diye bir sözcük gördüm mü okudum mu" diye yazmadan önce düşünse keşke.

-kısaltmalar apostrofla ayrılır. ama ek kısaltmaya göre verilir. açık haline göre değil. gazeteler, dergiler bile bu yanlışları yapıyor. ilginç.

bddk'ya dersin. bddk'na değil.

türkçe kusursuz kullanımı zor olan bir dil. daha noktayı virgülü dogru yerde kullanmayı bilmeyen insanlar var.

o yüzden bu soruyu sorman güzel. haa ben şurada bir sürü imla ve yazım hatası yapmış olabilirim. ama yapmamak için gayret ediyorum. siz de edin. biraz da olsa...
  • atmosphere  (08.09.10 12:24:27 ~ 12:28:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.