[]

outsource(taşeron) personel çalıştırmanın ana mantığı nedir?

selam arkadaşlar,
bilindiği üzere türkiye'de son yıllarda outsource personel çalıştırma oranı ciddi düzeyde arttı. ve böyle olunca personellere verilen maaşlarda da ciddi düşüşler oldu.
benim merak ettiğim şu; outsource personel çalıştırmak isteyen firmanın asıl beklentisi uzman olmadığı konularda eğitim, sertifikalandırma, kalite kontrol gibi maliyetlerden kurtulmak için uzman başka bir firmadan işgücü desteği almak mıdır? yoksa tamamen ucuza işgücü elde etmek midir? sanki türkiye için geçerli olan ikincisi gibi geliyor bana.
sizin düşünceniz nedir? doğru olan hangisidir? sizin de ekleyecekleriniz varsa detaylı cevaplarınızı beklerim. hatta ben bu konuda çok bilgiliyim derseniz özel mesaj atarsanız daha soracağım bir kaç soru daha var.
teşekkürler...

 
bak şöyle; şimdi sen eleman alsan, onun sigortası var, izni var, evrak işi var, iş güvencesi var, izni var, daha aklıma gelmeyen milyonlarca şey, yani var oğlu var. ve bu işi atıyorum bir milyon liraya mal edebiliyorsun.

ama bir ihale açıyorsun, diyorsun ki iş bu, kaça yaparsınız. adam da geliyor ben bu işi 990 bine yaparım diyor, böylece bir sürü külfetten kurtularak işi yaptırmış oluyorsun.

taşeronun bir de ideolojik yanı var. liberaller der ki; piyasa mekanizması her zaman daha iyidir, devlet bir işi doğru düzgün yaptıramaz, verimliliği düşük olur, boşa kaynak israfı olur. işte asıl sorun bu ideolojik değişme aslında. daha fazla piyasacı bir zihniyetle yönetilmekte olduğumuz için oluyor.

işin devlet kısmı bu. özel şirketlerin taşeronluk olayı da yukarıda saydığım şeylerle ilgili. devreye ölçek ekonomisi giriyor. sen bir iş yaptırmak istiyorsun ama bu sadece dönemsel, o işi yapabilecek kapasitede büyümek istemiyorsun, hop veriyorsun başkasına. bir de uzmanlaşma konusu, know-how denilen geyik falan var. işin içine yine verimlilik konusu giriyor. bir taşeron şirket belli bir işi yaptırmada uzmanlaşmışsa bunu o işi yaptıracak şirketten daha ucuza daha verimli halledebilir.

not: bir de outsource ile taşeron arasında biraz fark var. mesela taşeron'un ingilizcesi contractor.
  • esenboga  (30.08.10 21:48:38 ~ 21:51:53) 
outsourcingin temel avantajı proje bazlı çalışmak. iş bitince boşa adamlara maaş vermemiş oluyorsun. ayrıca bir sürü vergi avantajı var diye biliyorum.


  • darknum  (30.08.10 22:27:07) 
bi de su var, iş eksik ya da yanlıs olmussa taserona cakaiblirsin direk zararı, ama kendı calısanın olunca sana giriyor.

taserna veriyorsu nsartnameyi, en son kontrol ediyorsun o kadar.
  • bryan fury  (30.08.10 23:51:11) 
bi baska konu da ekipman yatırımı yapmıyorsun onları taseron yapıyor sen işe para oduyorsun.


  • bryan fury  (02.09.10 16:47:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.