[]

öldükten sonra organlarımı alsınlar filan

yarın ölsem ertesi gün gömerler beni ben böyle olmasını istemiyorum organları başkasına taksınlar kalan kısımları da lazım olan bi kuruma verilsin kessinler biçsinler filan iş öğrensinler yaşarken bi b.ka yaramıyorum öldükten sonra bi faydam dokunsun istiyorum. ne yapmam gerekir bunun için?


not: 17 yaşındayım imza filan derseniz bi sene daha bekler öyle yaparım.

 
imzan falan işe yaramaz, ailen onay verirse alabilirler, vermezse alamazlar


  • plainwalker  (11.08.10 22:24:18) 
@plainwalker onu diyorum işte beklerim bi sene daha o zaman hallederim. ne yapmak gerekir peki dediklerimin olması için? uğraştırırlarmı?


  • cagdassalur  (11.08.10 22:33:02) 
18 yaşından sonra aile iznine gerek yok. 1 sene daha bekle, ehliyet alırken soruyorlar zaten mesela. onun dışında prosedür nasıl bilmiyorum.


  • baldur  (11.08.10 22:33:34) 
organ bağışçısı kartı veriyorlar. ama gene de ailenin onayı gerekiyor öldükten sonra. sen ölürken hastanede sorarlar ailene merak etme.

bi de her ölenin organı kullanılamıyor. hastanede ölmen lazım. organlarının canlı canlı alınması lazım.

sen organlarını bağışlasan da hastanede ailen onay vermezse alamıyorlar. yasal olarak alabiliyorlar sanırım ama ailenin sözü önemli oluyor yine de.
  • cro magnon  (11.08.10 22:33:43 ~ 22:34:45) 
öyle her halukarda organ veremiyorsun, biliyorsun değil mi? bir kere hastahanede ölmen şart. burada ki ölümde de, beyin ölümü kastediliyor. yani sen organlarını bağışlasan bile sokakta, evde vefat edersen kullanmıyorlar organları. kullanmaları için hastahande yoğun bakımda ölmen lazım. orasıda nasip kısmet değil mi? :)

amacım sizi caydırmak değil yanlış anlaşılmasın sadece bilgi vermek için yazdım.

not: benden önce davranıp yazmış karmarulez ama canlı canlı almıyorlar tabi ki, beyin ölümünden sonra alıyorlar.
  • stay with me  (11.08.10 22:36:12 ~ 22:37:21) 
@cro magnon öyle saçmalık mı olur ya, ben demişim zaten aileme mi soracaklar bide. peki yakılmayı istesem öldükten sonra onda da aynı durum geçerli mi?

@stay with me peki kadavra olarak kullanılmak için ne gerekir? hertürlü kullanırlar dimi o zaman?
  • cagdassalur  (11.08.10 22:36:31 ~ 22:38:52) 
@karmarulez

bu durum türkiye'de ki yasalardan kaynaklanıyor. örneğin, avrupa'da kadavradan organ alınabiliyor diye biliyorum ama türkiye'de alınmıyor.
  • stay with me  (11.08.10 22:38:33) 
@stay with me evde ölürsem yanayım o zaman. o mümkün mü peki? küller ne olacak?


  • cagdassalur  (11.08.10 22:39:50) 
@karmarulez

tam prosedürü bilmiyorum ama bedeninizi bir üniversiteye bağışlayarak ilim yolunda kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
  • stay with me  (11.08.10 22:39:52) 
yakılmayı istesen o işi ailen halleder zaten. devlet ölü yakmıyor :)

kesinlikle ailen kabul etmezse sen istesen bile organların alınmıyor. ailenle de konuşman lazım bu konuda. böyle iş olmaz ama yapacak da pek birşey yok.
  • cro magnon  (11.08.10 22:40:53) 
muhabbet kralı'nda organ bağışı/nakli ile ilgili bir program yapılmıştı. sonuna kadar izlemiştim. türkiye'de organ naklini gerçekleştiren sayılı doktor varmış, onlardan birkaçı konuktu.

aslında 18 yaşını geçen biri eğer organlarının bağışlanmasını istediyse ölünce organlarını almaya hakları varmış. ama "aile izin vermeyince almıyoruz, eğer aile karşı çıkarken biz alırsak bu sefer haber oluruz, insanlar zorla organ alıyorlar der ve bu organ bağışı konusunda insanları önyargıya düşürür, daha kötü etkiler ve zaten az olan bağış iyice azalır" demişlerdi.

yani önemli olan aileyi ikna etmek. onlar ne derse o oluyor. muhabbet kralı'nın o bölümünün linkini falan bulabilirsen izlemeni tavsiye ederim. çok güzel bir bölümdü.
  • daysleeper  (11.08.10 23:15:15) 
Organ bağışlamak kolay. Bir hastaneye gidin form veriyorlar dolduruyorsunuz. İşte hangi organlarınızı bağışlamak istiyorsanız formda işaretliyorsunuz. Size organ bağışı kartı veriyorlar. Kartta bağışladığınız organlar işaretli. Ayrıca formu doldururken bir veli tayin ediyorsunuz, yani ben ölünce bu kişiye sorulsun bir de demiş oluyorsun. O kişi izin vermezse organlarını alamıyorlar. Ama tabi ailene de kesinlikle soruyorlar, aile izni olmadan mümkün olmuyor.

Ben organlarımı bağışladığımda babamın ismini verdim. Eve gidince de anneme, babama söyledim. Annem biraz garip oldu, çocuğunun ölmesi fikriyle yüzleşti çünkü beklemediği bir anda. Ama anlayışla karşıladırlar kabul ettiler.

Burada ailenize sorulması fikri saçma gelebilir ama bir de onlar açısından bakın olaya. Öncelikle hastanede yaşam ünitesine bağlıyken fişinizi çekiyorlar. Aile açısından bu büyük bir yıkım, çünkü o durumda herkes az da olsa son umudunu kaybetmek istemez. Bir de organlar alındıktan sonra kül olup uçmuyorsunuz, vücut aileye veriliyor. Kim annesinin, çocuğunun, kardeşinin... gözleri oyulmuş, karnı açılımıp organları alınmış bedenini almak ister.

Öldükten sonra kadavra olarak kullanılmanın prosedürü organ bağışlamaktan çok farklı. Ben organları bağışlarken sormuştum. Savcılığa başvuruyormuşsunuz, sonra bazı psikolojik testler yapılıyormuş ondan sonra kadavra olarak kullanılmanız için onay veriliyormuş.

Bir de eğer müslüman değilseniz, yıkanıp kefenlenip, namazınız kılındıktan sonra gömülmek istemiyorsanız bunun hayattayken mutlaka ayarlayın. Bu hem kendiniz hem de sizin namazını kılacak insanlar için daha saygılı bir davranış olacaktır.
  • johan sebastian  (11.08.10 23:38:13) 
18imde organ bağış kartımı almıştım. ailem daha doğrusu annem kızmıştı ama ona da anlattım organlarım çürüyeceğine uygunsa başkasına hayat versin diye. ben öldükten sonra bana ne yararı var ki. öyle böyle derken yemin ettirdim uygun durum olduğunda itiraz edilmesin diye. ki bu yıllar önce idi ailemde şimdi nerdeyse herkes organlarını bağışladı bu çok güzel bir his.

kadavra olayına gelirsek; doktor olan kuzenime sormuştum bedenimi bağışlayabiliyor muyum diye. evet üniversitelere bağışlanıyormuş ama o böyle bir şeyle karşılaşmamış hiç. neden diye sorarsan eğer çalıştıkları kadavralar hep kimsesizlere sokakta ölenlere aitmiş.

yakılma işlemin ise müslümansan eğer bence tr olması zor olur. ama tahminimce y.dışında ölürsen ve bu vasiyetinde varsa ailende bunu onaylarsa yakılabilirsin.
  • zenc  (12.08.10 00:14:08) 
@johan sebastian
peki resmi olarak din hanemizi sildirmişsek cenaze işlemleri yapılırken dikkate alınır mı, bu konuda bilginiz var mı?

  • garven  (12.08.10 00:14:22) 
O konuda hiçbir bilgim yok malesef. Ama sonuçta ülkede insanların çoğu müslüman olduğu için bir şekilde otomatiğe bağlanmıştır o din hanenize bakacaklarını bile sanmıyorum.


  • johan sebastian  (12.08.10 00:55:57) 
@garven direkt aileye başvururlar o zaman. ailede yoksa normal prosedür işte yıkarlar pamuk namaz filan.


  • cagdassalur  (12.08.10 02:53:11) 
Yakın çevrene(ailene, arkadaşlarına) bildirmen şu aşamada yeterli.
Diğer arkadaşların belirttiği gibi Organ ve Doku Bağışçısı kartı alman için 18 yaş sınırı var. Ama zaten sen vefat ettikten sonra bu kartı taşıyor olsan bile ailenin rızası gerekiyor organlarının alınması için.

  • neylersin  (12.08.10 03:00:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.