savaşın ne kadar süreceği biraz iki tarafın niyetine bağlı. ben abd bu sefer doğrudan rejim değişikliği için saldırır diye düşünüyordum ama hamaney'i öldürmelerine rağmen bana ilk iki gün çok agresif görünmediler açıkçası. eğer "gelmişken işi bitirelim" derlerse, iran'da taş üstünde taş bırakmamaya niyetlenirlerse savaşın aylar değil yıllar sürmesi olası.
türkiye batı güdümünde olduğu için inanılmaz bir iran nefreti ve küçümsemesi pompalandığını görüyorum. iran hava savunma sistemleri konusunda yetersiz olsa da acayip füze stokuna, çin-rusya istihbarat imkânlarına sahip. ayrıca çok geniş ve dağlık bir coğrafya olduğu için kritik hedeflerin yok edilmesi kolay değil. kara harekâtı ise neredeyse imkânsız.
mesele eğer sadece dayanmaksa iran çok uzun yıllar dayanabilir. israil avuç içi kadar toprak parçası. abd de müthiş yığınak yapmış olmasına rağmen neticede "deplasmanda" sayılır, uzun süreli savaş muazzam ekonomik yıpratmaya sebep olur ve lojistiği baş ağrıtır.
müslümanım diye gezen, filistin için sadece siyasal islam şovuyla yetinenlerin aksine iran cesaret edip israil'e kurşun sıkabiliyor. çatır çatır amerikan üslerini hedef alıyor.
daha iyi durumda oldukları, abd'yle israil'i tarumar edecekleri gibi bir iddiam yok ama dediğim gibi bence çok yersiz ve isabetsiz bir "iran kağıttan kaplan" algısı var. karşılarındaki abd'nin onlarca sene terlikli adamlarla dövüşüp kazanamadığı, husilerin korkusundan körfezde bile eli gtünde gezdiği göz ardı edilmesin.
iran çok hırpalanır, muhtemelen savaşı da kaybeder ama mevzu direnmekse çok uzun süre direnebilirler.
metalci'nin dediği gibi bir şey de olabilir ama ben iran'da bu işin oldu bittiye getirilebileceğini sanmıyorum. yani birisi abd'yle anlaşıp hadi ben başa geçtim derse ertesi gün onu devirip "döner bıçaklarıyla dalalım abi" diyen biri gelebilir.
kafalarına göre kırmızı bayrak çekmeleriyle, animasyonlarıyla biz de dalga geçtik ama özellikle türklerin şu an iran'ı küçümseyecek konumda olduğunu düşünmüyorum. amerikan üsleriyle bağımsızlık, bir türk dünyaya bedeldir, savaş türkün düğünüdür filan coşan varsa kendi kendine yine coşsun tabii.
+6