[]

yapay zekanın içinden geçeceği sektörlere örnek verir misiniz?

şöyle söyleyeyim iş gücünü en azından yüzde 50-60 oranında düşürebileceği sektörleri merak ediyorum. ben köylüyüm bu işlerden anlamam ama az önce radyo dinlerken bi reklamda duydum, "ben yapay zekayım" diyordu... öylelikle aklıma geldi, "yuh seslendirme için insana gerek olmayacak" deyiverdim, öyle ya yaz sloganı "heyecanlı kadın sesi" de bitti gitti.

veo 3'ün son videolarını izledim mesela. inanılmaz. ama dediğim gibi önümüzdeki 3-5 senede hangi sektörleri bitirme noktasına getirir bilemedim. çeviri işlerine ciddi darbe vurduğunu biliyorum, artık kontrol amaçlı birkaç kişi yetiyor sanırım firmalara. edebi eser çevirisi zaten pek para etmiyor, yapay zeka almasa bile çok büyük bi sektör sayılmaz diye biliyorum.

sizce kısa-orta vadede (3-5 sene diyelim) yapay zeka neleri paramparça edecek? bu kadar insan nereye sçacak? genel olarak bu konuda fikirleriniz, teorileriniz varsa dinlemek isterim. tşk.

 
İlk olarak kasiyerlik, mağaza satış, resepsiyon, ödeme gibi işlemlerin olduğu danışma işleri. Şu an özellikle Japonya ve Kore’de belli bölgelerde inanılmaz yaygın bir durumda zaten; örneğin restorana girince ekrandan sipariş veriliyor ve siparişi insan çalışan hazırlıyor robota koyuyor insan ile iletişim kurmuyorsun bile. Migroslarda mesela jet kasaları sıklıkla görüyoruz, yavaş yavaş dijitale doğru alışma süreci var. Dolasıyla basit desk işlemlerini yapacak yapay zeka. Otel rezervasyon lobisi, ilk etkisini hizmet sektöründe görme ihtimalimiz yüksek.

Diğeri sanal operatörlük ve tele sekreterlik işlemleri.

Öğretmenlik de çok ciddi etkilenecek bence.

Bu arada kasiyerlik ve resepsiyon işleri için şu an yeterli teknoloji var ama bilerek yavaşlatıldığını düşünüyorum ben çünkü çok fazla insanın birden işsiz kalmasını en azından bizim ülke kaldıramaz şu an.
  • titanic kemancısı  (28.05.25 18:05:40 ~ 18:14:59) 
Şuanda yazılım ve veri analizinde oldukça etkili. Geliştikçe etkisi de artacak. Yapay zekayı kullanarak bu işleri yapacak kişilere yine ihtiyaç olur ama az sayıda kişi istihdam edilir.

Eğitimde de etkili olacak bence. Şuan yabancı dilden tut matematik sorusu çözmeye kadar kolaylıklar sağlıyor.
  • runaway  (28.05.25 18:17:34) 
"yapay zeka"nın matematik işlemi yapma kapasitesi yok o yüzden içinde para olan bi sektörü bitirme ihtimali 3-5 seneye yok. müşteri hizmetleri gibi sektörleri biraz sekteye uğratır. en büyük tehlike ölü internet teorisi denen şey, internetteki bütün yazılı ve görsel şeyler ufaktan "yapay zeka" elinden çıkmaya başladı, bazı sosyal medya sitelerinde içerik tamamen "yapay zeka"dan pompalanıyor hatta postu geçtim yorumları bile ona attırıyorlar. bi noktadan sonra elle tutulur bilgi kalmaz biz yine ansiklopedilere döneriz gibi.

kendim dahil olduğum yazılım sektörü için konuşursak, "yapay zeka"ya güvenip şirketler junior almayı bıraktılar veya işten çıkarmalar oldu, bu ileride senior yazılımcı sayısında müthiş bir düşüş olacak demek. bu aletin kod çalıştırma kabiliyeti hala yok, hangisini kullandıysam müthiş halüsinasyonlar görüyor ve bir sürü kütüphaneyi kıçından uyduruyor. ileride bunları düzeltecek senior olmayınca biraz yazılım sektörü tatsızlaşacak.
  • nahtoderfahrung  (28.05.25 18:17:46 ~ 18:20:10) 
Japonya'daydı sanıyorum, insan çalışanı olmayan bir deneme oteli varmış.

Biraz önce radyoda duydum, öksürük sesinden hastalığı teşhis için bir yazılım üzerinde çalışılıyormuş.

Ünlü bir fast food markasının master planında (sanırım) 10 yıl sonra tamamen otomasyona geçmek varmış.

10 yıl sonra Dünya çok değişik olacak, senin tabirinle içinden geçilmemiş meslek kalmayacak diye düşünüyorum.
  • Mirket  (28.05.25 18:18:49) 
Mütercim-tercüman
Basit hukuki işlemlerde görev alacak hakimlik, avukatlık
Niş olmayan her türlü yazılım işleri
Mühendislikte statik, mimari ve diğer proje çizenler
Bankacılık sektörü, banka çalışanları

Bir de robot kolu ile baristalık yapan makine vardı, qr ile istediğin fotoyu cihaza yükleyince onu latte art yapıyordu kahvenin üstüne.
  • Unde bach canim  (28.05.25 18:21:58) 
pilotluk diye bir meslek kalmayacak, sadece uçağın arıza durumunu ve genel koordinatörlük yapacak bir kaptan olması yeterli olacak, aynısı gemi kaptanlığı için de geçerli.

tercümanlara ihtiyaç kalmayacak gibi.
  • duyuruuser  (28.05.25 18:26:53) 
chatgpt'ye sordum aşağıdakileri sıraladı :

Çağrı Merkezleri ve Müşteri Hizmetleri
İçerik Üretimi & Kopya Yazarlığı
Tasarım ve Görsel Üretim
Video ve Film Prodüksiyonu
Çeviri ve Yerelleştirme
Muhasebe ve Raporlama
Hukuki Danışmanlık
Pazar Araştırması ve Veri Analizi
  • altinci nesil caylak  (28.05.25 18:31:26) 
Sanayi devriminden sonra halı dokuma tezgahlarını düşünün; el işçiliği ve zanaatlarlar çok iyi iş yapmasına rağmen işsiz kaldılar. Kapitalist sistemde seri üretime destek olacak bir çıktı olması lazım ki toplu değişime gidilsin. Mesela evet pilotluk gerçekten de yapay zekanın yapabileceği bir şey ama uçağın uçma kapasitesi belli birkaç pilotu azaltsa çok anlamlı olmayabilir; fakat niteliksiz iş gücünde çalışan milyonlar var. 10 kasiyeri çıkartıp; molasız izinsiz 2 makine ile 7/24 satış yapabilir market acı gerçekler.


  • titanic kemancısı  (28.05.25 18:34:08) 
Dil bilme, çeviri v.b işler kesin bitti. Hatta şimdiden bitik.
Reklam, metin yazarlığı elvada.
Çağrı merkezi, destek , danışmanlık kıl tüy bitti.
  • luluki  (28.05.25 19:14:26) 
cevaplara bakıyorum da çoğu söylenenin (kasiyerlik, otel vs.) yapay zeka ile hiçbir ilgisi yok. altinci nesil caylak'ın bahsettiği chatgpt nin verdiği cevaplar en doğruları :)


  • cek  (28.05.25 19:15:13) 
- muhasebe
- basit yazılım işleri
- avukatlık
- çevirmenlik bitti gibi zaten
  • duyurukullanıcısı  (28.05.25 21:25:38) 
Bu uluslararası call center hizmeti veren bir şirkette yönetici bir kuzenim var, 5-10 seneye tahminen call center'larda insan kalmayacak diyor.

Zaten orada çalışanlara belli sablonlar veriyorlar, yazılı olarak şu anda da halihazırda yapay zeka is görüyor. Yakında konuşarak da bu sektördeki insan gücünü tamamen bitirecek.
  • makbur  (28.05.25 22:12:36) 
Bir ilave yapayım.

Diyetisyenlik.

ChatGPT ile konu ve durumunuz hakkında bir sohbet edin. Ufkunuz değişsin.

Porsiyonunuzun fotoğrafını paylaşın kalori, makro ve mikro besin değerlerini söylesin. Bilgilerinizi paylaşın, kalori ihtiyacınızı söylesin, evdekileri paylaşın, gerekli kalori için hangi yemekleri yapabileceğinizi söylesin.
  • Mirket  (28.05.25 22:15:30) 
tasarim
yazilim
ceviri

servis sektorune dokunamayacak. bir ucanla bir kacan kurtulacak. hatta ben diyeyim bu meret toplumsal degisimi ve donusumu doguracak. cunku 3 yildir amerika'da beyaz yaka isler azaldi. bircok insan carkin disinda kalacak. tepedeki %1 daha cok varliga sahip olacak ve umutsuz milyonlar sosyal bir degisim baslatacak. at fava 20 yil bekle.
  • antikadimag  (29.05.25 00:58:15) 
Herkes kendi yakın olduğu alan ve çevresindeki birkaç alanı söylüyor, bu iş biraz da böyle zaten. Doktor arkadaşım artık tanı ve teşhis işini komple yapay zeka devralacak diyor, bana çok uzak geliyor bu sorumluluğu tamamıyla yapay zekaya delege etme devri.

Şahsi fikrim, hukuki danışmanlık indirekt bir şekilde darbe alır ama dava vekaletiyle yapılan avukatlıkta biraz nanay gibi. He gelsin alsın alabiliyorsa işsiz kalalım komple, yeminle işime gelir.

Bana kalırsa zaten “kurumsal” işlerin en azından yüzde 90’ı lüzumsuz ve beceri gerektirmeyen işler, no offense.
  • vedatchilipeppers  (29.05.25 08:43:26) 
Herkes şunu gözardı ediyor, 2+2 gerçek hayatta her zaman 4 etmiyor. İnsan faktörü işin içine girince o yapay zekaların takip ettiği kurallar gerçek hayatta her zaman işe yaramayacak. Tamam işleri kolaylaştırıp işin ameleliğini yapacaklar ama son noktayı her zaman kanlı canlı bir insan koyacak, nihai kararı insanlar verecek, bütün işi a-dan-z ye yapay zeka yapması bence ütopya. pilotluk, avukatlık, doktorluk vs hiç bir zaman bitmeyecek sadece işleri kolaylaşacak. Mesela muhasebe raporlama denmiş, bu işin sadece fatura işlemek ve kayıt atmak olduğu düşünülüyor belki ama gerçek hayatta bir muhasebeci fatura işlemek ve kayıt atmak için harcadığı zamanın çok daha fazlasını insanlarla uğraşarak geçiriyor. Gelsin yapay zeka vergi dairesindeki memurla uğraşsın, patronun/yöneticinin insanı çıldırtan saçmalıkta özel istek maillerine cevap versin hadi görelim.


  • zikardo  (29.05.25 10:54:02) 
avukatlık yazmayın kardeşler. bir kaç araştırmada en son etkilenecek meslek olarak belirtildi. avukatlık kanundaki maddeyi bulup yazmak falan değil. ama savcılık en başta etkilenecek hukuki bölüm olacak. zaten etkisisz, karar mercii değil, yargılamaya etkisi yok ve direkt ilgili maddeyi ekleyip iddianame yazmaktan ibaret hale geldi son dönemlerde.


  • ground  (29.05.25 16:19:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.