[]

Boşanma davası şahitlik

İlk kez böyle bir işin içine girmiş bulundum.
Normalde şahit ben olmayacaktım ama şahitlik edecek kişi gelemediği için bir şekilde bana kalmış oldu neyse sorularım;

Benim davayı açan zeka küpü arkadaşım avukat tutmamış barodan da talep etmemiş avukatımız yok.
Benim olaylara olan şahitliğim sadece arkadaşımın bana anlattığı şeyler, yani gözümle gördüğüm bir şey yok. Chatgpt bunu özellikle belirtmem gerektiğini vurguluyor çünkü şahitlik demek zaten görgü tanığı olmak demekmiş.
Dün akşam konuştuğum iki kişi beni çok korkuttu gözünle gördüğün bir şey yoksa şahit olamazsın, hakim sana kızar, seni suçlar vs. ödümü kopardılar kısaca, ben de ani bir refleksle chate sordum.
Bu şekilde şahitlik yapabileceğimi ancak benim durumumun "dolaylı bilgi", "dedikodu" olarak nitelenebileceğini söyledi.

Dün arkadaşımla konuştum cayma durumum yok bunu belirttim caymayı düşünmüyorum hatta benden daha iyi bir şahit bulabilirse ben yine psikolojik destek olmak için yanına giderim orası ayrı;
Ama diyor ki ben bana olan bağırmalarını vs. videoya almıştım, whatsapp konuşmalarımız var. Sen bunları izlediğinde zaten durumu görmüş olacaksın. Diğer şahit de bu verilere dayanarak gözüyle görmüş gibi anlatacakmış.
Ben asla böyle bir şey yapmam dedim, zaten şimdiden gerginim panik haldeyim heyecandan ölmek üzereyim bu yüzden ilk etapta hiç bulaşmamıştım bu işe.
Bir de yalan falan asla söyleyemem.

Hakim bana kötü davranır mı ya o kadar gerginim ki.
İyi bir hakim diyor ama bilemedim.

Bu konuda tecrübeli kişiler bana birazcık moral verse ne güzel olur.

Taraflardan birinin anlatımına dayalı bir şahitliğin bu mahkemeye bir yararı olur mu mesela.

Boşanmanın anlaşmalı mı çekişmeli mi olacağı tamamen mahkeme günü erkek tarafının psikolojisine bağlı. Bazen ses çıkarmıyor bazen asla boşanmam diyor.

Öff bunlar ne kadar gergin meseleler böyle.
Ne yapacağım ben.

 
Geçmiş olsun
arkadaşınla aran bozulacak muhtemelen ama dik durman lazım.

Şahit olmadığın şey için şahitlik yapamazsın. Hakim kızabilir evet. Sen bildiğini gördüğünü anlat. Böyle duydum de bana böyle sürekli anlatıyordu de. Neyse onu söyle.
Yalancı şahitlik yapma gerçekten başına dert alabilirsin.
Ve arkadaşını ikna etmeye çalış çekişmeli bosanmanin kimseye faydası yok. İki taraf da çok şey kaybeder
  • kisa  (23.05.25 18:42:53) 
Ek: çekişmeli olabilecek bir bir boşanma davasında avukat tutmamak büyük ama. Çok büyük risk


  • kisa  (23.05.25 18:44:14) 
Hakim kizarsa kafana zimba firlatabilir atik ol, aman haa:))))
ne biliyorsan onu anlat, arkadasindan bi sey katma. Duydugunu belirt, gormedigin olayi gormus gibi anlatma. Kasmaya da gerek yok.

  • sey mi dostum  (23.05.25 19:23:15) 
İzlediğin video, okuduğun mesaj, bizzat duyduğun telefon konuşmaları varsa bunlar gayet de işe yarar şeyler. Ama videosunu izleyip de bizzat olay yerinde şahit oldum da diyemezsin. Suç işlemiş olursun.

Sen gördüğün, duyduğun, bildiğin kadarıyla sorulara cevap ver. Şahitliğin yetersiz görülürse sana kimse bir şey demez. Arkadaşına derler en fazla.

Avukatsız çekişmeli boşanma hiç akıl karı iş değil +1
  • Mirket  (23.05.25 20:03:03) 
Hakim artislik yaparsa imamoğlu davasını emsal göster


  • respect  (23.05.25 20:11:20) 
Hakimden önce, doğrudan şahit olmadığınız olaya şahitlik yapacaksınız ve buna gerilmissiniz, asıl bu bana ilginç ve gerginlik verici geldi.


  • encokbenisevinnolur  (23.05.25 23:38:51) 
Duyurunu tam okumadım üşendim ama korkacağın nbir şey yok. Mahkeme huzuruna çıkacaksın, hakim doğruyu söyleyeceğine yemin ettirecek. Yalan şahitlik suçtur. Görmediğin şeye gördüm diyemezsin, hakim ne biliyorsn diye soracak. Sen de arkadaşından duyduğun olayları anlatacaksın. Örneğin kavga ettiler ve arkadaşın sana geldi o gece sana ağlayarak olayları anlattı ve o gece sende kaldıysa, sen kavga sırasında ordaydm gördüm demiceksin, arkadaşının kavga sebebiyle o gece sende kaldığını anlatacaksın.

Zaten sen bildiklerini söylersin, hakim sana özellikle şunu sorar "sen bu olayı gözünle gördün mü" sen de "hayır görmedim, ama kapının önündeydim ve bağırmalarını duydum" ya da "o gün saat 2de arkadaşımla buluşacaktım ama geç geldi çünkü eşiyle kavga etmiş ve karakolluk olmuşlar, onu beklerken aradım ve telefonda eşinin bağırma sesleri geliyordu" vs vs gibi ne olduysa onları anlatacaksın. Görmediysen sadece arkadaşım bunları bana akşam buluştuğumuzda anlattı dersin. Arkadaşının bu olaylar yüzünden ne kadar üzüldüğünü çabaladığını filan anlatırsn vs vs.

Yani korkulacak bi şey yok, hakimin sorduğu sorulara net açık ve yalan söylemeden cevap verirsen ve ayrıca sorduğu sorulara alakasız cevaplar vermediğin sürece hakimin kızacağı bi durum yok.
  • turuncu tonlarda  (24.05.25 14:47:03) 
Öncelikle hakimden korkmayın o da görevi başında bir memur sonuçta falakaya yatıracak hali yok. Ortamın ciddiyetine uygun durun, net ve doğru cevap verin kafi.

Arkadaşınız sizi tanık gösterdi ise evinize duruşma tarihin yazdığı kağıt gelecek duruşma yaklaştığında. onu görünce de heyecanlanmayın.

Video mu izlediniz, ses kaydı mı dinlediniz neyse aslı astarı anlatın. Hakim zaten size her beyanınızda sorar genellikle kendiniz gördünüz mü diye. Bazı şeylerin kanıtı olamayabiliyor o yüzden sizin ikinci bir ağız olarak anlatmanız işe yarayabilir. Benim dilekçemdeki bazı beyanlarımı karşı tarafın yalancı şahitleri sayesinde çürütmüşlerdi mesela. Bu sebeple tanık çok önemli.

Benim boşanma davam 11 celse ile tam beş buçuk sene sürmüştü. Üst mahkemeye taşınsa daha da sürecekti. Arkadaşınız anlaşmaya baksın. Bütün psikolojisi altüst oluyor insanın.
  • cilekli pasta  (24.05.25 22:26:27) 
Hukukçu olarak söyleyeyim, korkmanıza gerek yok. Hakim en fazla biraz sesini yükseltir, gözünle bir şey gördün mü falan der.

Şahitliğiniz görülene dayalı olmadığı için muhtemelen davada etkili olmayacak zaten. Ama öyle gerilecek bir şey de yok. Arkadaşınıza da söyleyin bir an önce bir avukat tutsun.
  • jangbogo  (25.05.25 03:23:24) 
Korkacak bir durum yok. Evet genel kural olarak insan görmediği, duymadığı bir şeye şahitlik edemez. Fakat siz arkadaşınızın yaşadıklarına olan tepkisine şahitlik edebilirsiniz. Üzüntüsüne, hayal kırıklığına vs. Boşanma davası katmanlı bir süreçtir. Bildiklerinizi olduğu gibi anlatın. Hakim zaten sorar sen bunları gördün mü diye. Doğru cevaplayın yeter. Neden şahit oldun diye size kızmaz. Ancak dediğim gibi boşanma davalarında kişinin psikolojik durumuna yaşadığı bunalıma şahitlik etmek de önemlidir.


  • antonin artaud  (25.05.25 07:19:06) 
babam da bir arkadaşı için böyle şahit olmuştu ama gözüyle gördüğü bir şey yoktu. hakim sadece araları nasıldı diye sormuş babam da iyi diye biliyorduk birlikte tatile gidiyorlardı vs diye anlatmış. kızma etme olmamış yani.

tabi hakim böyle söyleyince boşamadı çifti ve babama küstüler ama olsun asdfgh :D
  • kaptan maydanoz  (26.05.25 12:32:20) 
İçim biraz daha rahatladı çok teşekkür ederim.
Heyecanlanma durumuyla ilgili dosya hazırlamayı öneren oldu biz de böyle yapacağız hem elimizde yazılı beyanlar olsun hem de sorulan sorulara net yanıt veririz kısaca hallederiz herhalde.

Arkadaşıma birisi baro avukatı karşı taraftan para alırsa seni savunmaz gibi bir şey dedi diye avukat istememiş ama eğer erteleme olursa mutlaka isteyecek ikna ettim çok şükür.
Cevap veren herkese çok teşekkürler.
  • mutekebbir  (26.05.25 15:39:41) 
lütfen gerilmeyin, ben de bi hakaret davasına şahitlik etmiştim, daha önce de tanık dinlemeli başka bi davada bulundum. tanık dinlemeli davada bi tane tanık hakimin sorduklarından çok alakasız bi şeyler anlatmaya kalktı (muhtemelen avukatları kendince dikte etti o da ezbere konuştu hakimin ne sorduğunu anlamadı bile) hakim o zaman biraz sinirlendi. yani benim anladığım hakim ne sorulduysa onu istiyor, yani siz sakinliğinizi korumaya çalışıp hakimi dikkatle dinleyin ona göre cevap verin yeter. kendi tanık olduğum mahkemede ise bütün mevzu 3-5 dakika sürdü ve bitti gitti, boşuna gerilmişim dedim çıkınca, gerçekten kısa sürsün diye çok uğraşıyorlar. en kötü öyle düşünün, 3-5 dakikada bitecek ve rahatlayacaksınız.


  • ofelia  (30.05.25 12:28:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.