[]

Teknoloji ve bilim konusunda ilerlemeler/buluşlar biraz coştu mu ne?

Son zamanlarda baya bir coştu sanki. Gördüğüm bazı haberler:

Uçan araçlar yakında halka açılacak (Çin ve Türkiye)
Kanser hücresi normal/sağlıklı hücreye dönüştürüldü (Güney Kore)
Uzaydan Dünya'ya güneş enerjisi ışınlama (Japonya)
Ay'a nükleer enerji santrali kurulacak (Çin/Rusya)

yapay zeka da hızlı bir şekilde ilerliyor
quantum konusunda da baya ilerlemeler oluyor (negatif zaman keşfi, quantum ışınlaması, quantum kıyameti başlangıcı vs.)

noluyor? bize neler oluyor? bir eşik noktasına mı geldik? sanki sona yaklaşıyor hissi de oluşuyor. algıda seçicilik de olabilir ama sanki daha bir coştu insanlık.

yoksa bazı güçler de yaşlandı da artık her şey daha hızlı ilerlesine mi getiriliyor :D 2030'a kadar ölümsüzlük de bulunacak deniyordu :)

 
yazdiklarinin hicbiri yakin zamanda gerceklesmeyecek. bir gün yapilirsa da yapan ülkeler parantez icinde yazdiklarin olmayacak.


  • edmond honda  (22.05.25 13:24:12) 
@edmond honda

yazdıklarımda gerceklesmis olan var. bazıları deneme asamasında. bazıları yakın gelecekte
  • ermanen  (22.05.25 13:26:43) 
teknoloji geliştirmenin bir amelelik kısmı var. bunlar data analizi, hesaplama, prototipleme vs vs.
asıl teknoloji geliştiren ülkelerde maaşlar yüksek olduğu için bu amelelik kısmı çok maliyetli oluyordu ama şimdi yapay zeka, 3d printer, robotik falan denilince bu maliyetler hem ucuz hemde yapılabilir oldu.

mesela luxemburg'da bir uzay araştırması yapan firma kağıt üstünde herşeyi tamamlıyor. ama analiz,kodlama,prototipleme için kendi kaynağını kullansa yüksek maaş ödemek zorunda kalıyor dış ülkelere gitse (tr,çin,balkan gibi) hem zaman hemde maliyetten zararda oluyordu. şimdi çoğu şeyi kendi kapalı ekosisteminde çözebiliyor.
  • duyurukullanıcısı  (22.05.25 13:27:00) 
snowball efekti. ozellikle chip, llm, image recogniton alanindaki gelismeler cogu seyi pozitif etkiledi. muhtemelen bu gelismeler katlanarak devam edecek. sayet yapay zeka kullanimi icin stratejik bir planlama yapilmazsa gunluk hayatta tembellik de buna paralel artacak.


  • buenosdias  (22.05.25 13:30:13 ~ 13:31:53) 
Google gemini de sesli görüşmelerde / toplantılarda senkronize çeviri özelliğini tanıttı bu hafta. Konuşmacılar konulurken anında senkronize sesli çeviri yapıyor.


  • titanic kemancısı  (22.05.25 14:21:42 ~ 14:22:06) 
Bir sürü ilerleme var ve teknoloji ilerledikçe bilimin ilerleme hızı da artıyor, evet. Ama bir yandan da, gördüğümüz o haberlerin çoğu düpedüz clickbait, elli yıldır yapılan "kansere çare bulundu!!!" haberlerinden çok farkı yok. Habere konu makaleyi açıp bakınca "laboratuvar ortamında yapay olarak büyütülen fare kanser hücrelerinin yüzde sekizi bilmemne maddesine yanıt verdi" gibi şeyler çıkıyor.


  • kobuzchu kiz  (22.05.25 17:28:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.