[]

Dedikodunun önemi

Medeniyeti bir arada tutan şey dedikodudur. Utancı pekiştirir. Ve utanç olmadan, dünya çok tehlikeli bir yer olur.

Katılıyor musunuz?


 
Katılmıyorum.


  • rock n roll  (21.05.25 13:38:38) 
nop


  • gule gule  (21.05.25 13:40:02) 
7 24 işsiz güçsüz konuşanları dışarıda tutarsak seviyeli bir şekilde bilgi alışverişi yapılmasını sağlıklı buluyorum ben. İnsan üst düzey bir varlık değil. İnsanı mükemmel bir yere koymaya gerek yok.


  • arbre  (21.05.25 13:45:08) 
saçma sapan bir çıkarım. utancı pekiştirmek? gündüz programları tam da aksinin ispatı olmuş.


  • lazpalle  (21.05.25 13:50:16) 
geldiğimiz noktada dedikodu şöyle oluyor: vasıfsız ve vaktini kıymetli işlerle değerlendirecek meziyeti olmayan insanların genellikle kıskandıkları bir kişiyi hedef tahtasına oturtup onu kıskançlıkla çekiştirmeleri oluyor. topluma da tam tersi zarar veriyor. kaç tane evlilik kaynanaların dedikodu sevdası yüzünden bitiyor bu ülkede haberiniz var mı? dedikodusu yapılan kişiler bırakın utanç duyması gereken kişiler olmayı çok büyük oranda kimseye zararı olmayan kendi halinde başarılı insanlar.

ha insanları zararlı şeylere karşı koruyacak dedikodu mekanizması ise yaygın değil tüm dedikoduların içindeki oranı %5-10 falandır max.
  • iwillsee  (21.05.25 13:54:41) 
manipülasyonların ve dezenformasyon aracının antik çağlara dayanan temelidir dedikodu.


  • Hallegadola  (21.05.25 13:57:34) 
youtu.be

Ilk 2,5 dakikayı atlayınız
  • beetlejuice  (21.05.25 14:05:09) 
Harari'nin Sapiens'teki görüşlerine bakabilirsiniz. Bir teoriye göre türümüzün sosyal yapısının temelinde dedikodu var. Dedikodu hem bilgi akışını hem de karmaşık ve gelişmiş hikayeler (inançlar, mitler vb.) kurgulamamızı sağladı. Hatta konuşma becerimiz başka insanların dedikodusunu yapmak için evrildi.


  • auroraaurora  (21.05.25 14:08:18) 
katılıyorum. dedikodu ve ayıplama, insanların bir arada yaşamalarını engelleyici davranışları yapmamalarını sağlayan toplumsal bir mekanizmadır. dedikodu olmasaydı dünya daha karanlık bir yer olurdu


  • abelardo  (21.05.25 14:19:45) 
Hoşumuza gitsin ya da gitmesin dedikodunun toplumu şekillendirmesi gerçeği var. Tarih boyunca ilk insanların sürüden dışlanması ölümle eşdeğerdi çünkü yerleşim yerinden kovulan kişinin tek başına hayatta kalması bugün bile ilkel koşullarda imkansız. Orta çağ döneminde herkes toplum tarafından dışlanmaktan korktu, dedikodular ve hurafeler yüzünden insanlar cadı avına çıktı. Şimdi de hakkınızda sosyal medyada asılsız bir iftira/söylenti çıksın insan içine çıkmakta zorlanmaz mısınız ? Gerçeği ispatlayana kadar uğraşır durursunuz. Dedikodu çok tehlikeli bir silahtır. Siyasal platformda da zaten algı manipülasyonu ve yalanlar dedikodu üzerine kurulu bir sistem. Çoğu kişi duyduğuna inanıyor, araştırmak ve sorgulamak onlar için inanılmaz yorucu bir eylem çünkü.


  • titanic kemancısı  (21.05.25 14:38:23 ~ 14:42:22) 
dedikodu yapmıyorum diyen net yalancıdır. ama bunun bir sınırı vardır. medeniyet dedikoduyla ilerlemez tabii ki. çıkarım saçma.


  • mikahakkinen  (21.05.25 15:03:46) 
hangimiz yapmadık çılgınlar gibi?

dedikodunun en sevdiğim yanı yapanların da yine birbirlerini de yapmaları.

x,y,z

x ve y birlikteyken Z'ye sallıyor
x ve z y'ye sallıyor
y ve z x' sallıyor

üçü birlikteyken kim denk gelirse

sonraki curcuna yı uzaktan seyretmesi keyifli.
  • teyze  (21.05.25 16:13:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.