[]

Kedi Tedavisi

merhaba,

kedim öksürmeye başlayınca soğuk algınlığı olduğunu düşünerek bekledim ancak öksürük gitmeyince veterinere götürdüm. veteriner çeşitli tesletler yaptırdı( röntgen-hemogram-biyokimya) ve beynimizi allak bullak ettikten sonra durumunun kötü olduğunu bize anlattı. astım-bronşit üzerinde şüphelendiğini söyledi. sonrasında kedim 1 hafta klinikte yattı. ilk üç gün ağır ilaçlar sonrasında yine diğer ilaçları verdiklerini söyleyerek bir haftanın sonunda bizi taburcu ettiler. evde de cortair+assist adlı iki ilacı nebülizatörle ve de chamber ile de ventolin adlı ilacı hergün evde uygulamamızı söylediler. sonrasında da 1 hafta sonrasına kontrol verdiler. kedim eve geldikten 2 gün sonra tekrar nefes problemi yaşamaya başladı ama 1 hafta sonra gittiğimizde bunu görmesine rağmen sürecin uzun olduğunu veteriner bana iletti. tek bir röntgen çektikten sonra da bu sefer 2 hafta sonrasına randevu verdi. bu süreyi de doldurduk ve dün gittik veterinere ancak kedim günden güne daha bir kötüleşince ve bu sefer de yemekten kesilince (kilo kaybı gözle görülür belirginleşti ve kedi küçüldü resmen sokaktaki bir kediden daha belirgin zayıflaştı) yine durumu anlattım ve çekilen röntgen sonrası neoplastik bir durum yani kanser düşüncesinde yoğunlaştığını söyledi. Hatta karın bölgesinde önceden bir beyazlık gördüğünü ancak onun biraz daa belirginleştiğini bu yüzden pazartesi başka bir yerde ultrason çekilmesi gerektiğini bize iletip pazartesi getirmemizi istedi. bu süre zarfında da nebülizatörle sadece cortair adlı ilacı kullanmamızı (assisti bırakmamızı) ve chamber ile ventolini de kullanmamamızı söyleyerek eve gönderdi bizi (kediyi rahatlatacak birkaç iğne yaparak)


diyarbakır'da yaşıyorum ve kedim çok kötüye doğru gidiyor. kuru mama nerdeyse 2 haftadır yemedi. sıvı ödül mamaları bile yemiyor. elimizde 5 adet röntgen ve ilk gün yaptığı testler dışında bir şey yok. bir de ilk hafta uyguladığı tedavi planı var. hangi veterinere söylesem bambaşka bir şey söylüyor. hayvanın ne gücü kaldı. ne de bizim paramız. psikolojik olarak da yorulduk. gerçekten veteriner hekimliğin bu ülkede ne yazık ki ölmeye yakın olduğunu düşünerek çaresizlik içinde bekliyoruz. niyet okuması yapıp kaderimizi bekliyoruz.


belki bir gören olur ya da sonuçlarımıza bakmak isteyen olur da bir akıl verir diye buraya yazıyorum bunları. bu konuda bana yardımcı olmak isteyen var mı?

 
kedilerde özellikle sokak kedilerinde bir anda çıkan hastalıklar çok yaygın. kediler çok dayanıklı hayvanlar ve bu yüzden ciddi hastalıkları çok uzun süre gizleyebiliyorlar.

kan testlerinde böbrek değerleri ve karaciğer değerleri ne durumda ? veteriner değilim ama kanserler genelde yavaş seyirli hastalıklar ve 2 haftada öksüren kediden hiç yemek yemeyen kediye dönüşmesi pek olası gelmiyor.

şehrinizdeki diğer kişilerden ağır vakalar konusunda referanslı bir veteriner bulup tekrar tetkikler yaptırmak dışında çok fazla bir seçeneğiniz yok malesef. diyarbakır ufak bir şehir değil mutlaka konusunda uzman bir hekim vardır.
  • orpheus  (11.05.25 17:41:34 ~ 17:42:39) 
@orpheus ben bu kediyi sokaktan sahiplendim. sahiplenip veterinere götürünce 1-1,5 yaşında demişti bana. hatta yavrusu oldu. şansıma ben sahiplenmeden önce gebe kalmış demek. şu an 3 yaşında sayılır ve 1,5 yıldır bizdeydi. en ufak bir problem olmadı. kısırlaştırdım hatta onu. ancak aniden bu duruma gelmek inanılmaz hayalkırıklığı yarattı. Babamın vefatı sonrası bu kedi evimize girdi ancak yine kaderimiz hastalık üzerinde yoğunlaştı. şu an elimizde röntgenler var. bir tanesi yeni çekilmiş. böbrek, karaciğer ve bağırsaklar iyi durumda.


bir sürü veteriner var ama emin değiliz kimseden. canı sıkılan veterinerlik okumuş ve ağır hastalıklar üzerine çalışan, insiyatif alabilen ve gerçekten zorlu vakaları çözen kim var bilmiyoruz. D.bakır büyük şehir hatta bulunduğum yerde 3 tane veteriner var.ancak kime sorsam para almak için mi bilmiyorum ama herkes farklı bir şeyden bahsediyor.
  • atina  (11.05.25 18:01:55) 
Chatgpt'ye sordum, şunlar olabilir diyor:

Feline Astım: Başlangıçta düşünülmesi makul ama bu kadar hızla kilo kaybı yapmaz.

Bronşit/Pnömoni: Uzun süreli tedaviyle toparlama beklenirdi, bu kadar kötüleşme ters düşüyor.

Lenfoma (özellikle mediastinal ya da abdominal): Genç kedilerde bile olur, belirtileri öksürük, nefes darlığı, iştahsızlık, kilo kaybıdır. Tanısı genellikle röntgende “beyazlık” olarak baş gösterir, kesin teşhis için ultrason ve biyopsi gerekir.

FIP (Feline Infectious Peritonitis): Çok ciddi bir ihtimal. Özellikle kuru formunda öksürük, karın bölgesinde opaklık, kilo kaybı, iştahsızlık, ilerleyici kötüleşme gibi belirtiler görülür. Tanısı zordur ve Türkiye’de çok sık karıştırılır.

Kalp hastalıkları (örneğin HCM): Nefes darlığı yapabilir ama bu kadar ani ve hızlı kilo kaybı nadirdir.

Şu Noktada Yapılabilecekler:
Ultrason kesinlikle şart, hatta mümkünse kontrastlı (organ yapısını net ayırabilen) bir ultrason.

Daha önce yapılan kan tahlilleri ve röntgen görüntülerini toplayıp ikinci bir görüş almak çok ama çok önemli.

Eğer durum çok ağırsa ve kedin yemek yemiyorsa, serum desteği (IV sıvı), besleme tüpü (gavage) gibi destekleyici tedaviler hayat kurtarıcı olabilir.
  • silverleaf  (11.05.25 21:45:58 ~ 21:46:36) 
@silverleaf pazartesi ultrason çekildi ve yine bir şey göremediğini belirtti. ayrıca iki ihtimal kaldığını söyledi. ya mantar ya da kanser olacağını dile getirdi. biyopsi yapıp bulmanın mümkün olmadığını çünkü kedimizin anesteziyi kaldıramayacağını söyledi. bu yüzden mantar tedavisini düşüneceğini söyledi. zolax 50 mg tableti mantar tedavisi için hergün bir tane yutturmamızı ekledi. bu arada nebulizatör ile verdiğimiz ilaçları da günde 2 defaya çıkardı(sabah sadece cortair ve assist, akşam da sadece cortair) chamber ile ventolin de kullan yine dedi.


  • atina  (14.05.25 22:33:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.