[]

MSG zararlı mı?

Kimisi msgli bir ürünü asla yemem derken kimi de tuz neyse MSG de o dur diyor. Sizin görüşleriniz nedir?




 
Daha önce verdiğim cevaplardan bir derleme yapayım:

Monosodyum glutamat (MSG) zararlı bir ürün değildir, glutamik asit isimli amino asitten elde edilen bir tuzdur, şeker kamışı ve pancar gibi bitkilerin fermantasyonuyla elde edilir ve eklendiği ürüne umami lezzeti verir, domates gibi pek çok gıda ürününde de doğal olarak bulunur. MSG bir kimyasal değil fermante bir üründür, kafada daha net canlandırmak için sirke ya da turşu gibi de düşünebilirsiniz üretim şeklini, MSG kristalleri bu fermantasyon sonucunda elde edilip kullanılıyor, MSG günümüzde cips gibi dandik ürünlerde kullanıldığı için insanlarda "zararlı bu" algısı oluştu ama cips türü ürünleri dandik yapan MSG değil trans yağlardır, MSG, yukarıda da dediğim gibi, pek çok bitkide doğal olarak bulunur ve tüketilir, sonradan eklendiği ürüne de lezzet verir, ürünün kendisi bir katkı maddesi ya da koruyucu değildir.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (10.05.25 19:38:29) 
tuz ve msg'nin sağlık riski oluşturabilecek kısmı içeriğindeki sodyum miktarları.

tuz neyse msg de odur diyemeyiz, tuz daha bile zararlı içindeki sodyum içeriğinden dolayı. tuzda 40% sodyum var, msg'de ise 12% civarında. o yüzden tuzun yanında msg daha masum kalıyor.
  • king lizard  (10.05.25 19:59:10) 
Bu arada tuz için de sağlıklı bir insan için zararlıdır diyemeyiz zira tuz da birçok metabolik işlemlerde kullanılıyor, mesela kaslarımızın kasılıp gevşemesi sodyum sayesinde olur. Kaslarımızı kasacağımız zaman ya da kalp gibi otomatik kasılan kaslar ya da mide kaslarının kasılması için sodyum gereklidir, kas için bir elektrik sinyali geldiğinde sodyum kanalları açılır ve sodyum hücre içine girerek kasın kasılması için gerekli prosedürü başlatır, bu noktada kalsiyum salınımı olur ve bilinçli/bilinçsiz çalışan kaslar kasılmaya başlar, bu işlem sona erdiğinde ise hücre içindeki sodyum dışarı atılır ve kasımız gevşer, eğer biz "tuz zararlı aga" deyip sodyum almazsak kaslar gevşemekte zorlanır, o zaman da kas krampları kas ağrıları yaşarız, aynı şekilde yetersiz sodyum alımı kalp kası gibi kaslardaki elektriksel sinyallerin aktarımını bozabilir aritmi yaşatabilir hatta ileri vakalarda kalbin durmasına bile neden olabilir ama dediğim gibi sağlıklı bir insan için uygun miktarda alınan sodyumun bir zararı yoktur bilakis gereklidir ama yüksek tansiyon gibi bir hastalık varsa damariçi basıncı artıracağı için bu profildeki hastaların doktor önerisine göre kullanmaları gerekir.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (10.05.25 20:17:06) 
Paketli gıdalarda sıklıkla kullanıldığı, lezzeti artırdığı, insanları paketli gıda tüketimine ve ayrıca da daha çok yemeye teşvik ettiği için bir dolaylı zarardan bahsedebilir miyiz?


  • Mirket  (10.05.25 22:53:26) 
Hocam öyle düşünmek biraz bağcıyı dövmek gibi oluyor, MSG Asya mutfağında özellikle Japon mutfağında sıklıkla kullanılan bir baharat, Çin'de Tayland'da falan da kullanılıyor, yani bizim karabiber kullandığımız gibi kullanıyorlar, MSG'ye bu şekilde de bakabiliriz, en nihayetinde bir baharat bu, cipste ya da benzer ürünlerde sarımsak acı biber falan da kullanılıyor lezzet versin diye, bu düşünceyle yola çıkarsak bu ürünler için de dolaylı olarak zararlı ürünlerdir dememiz gerekir ama tabii ki böyle bir şey dememiz doğru olmaz, MSG için de aynı şey geçerli. Gerçi böyle savununca MSG lobisi yapıyormuş gibi gözüküyorum ama öyle yapmıyorum.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (10.05.25 23:04:51) 
2010-2014 arası aralıkta bir himalaya tuzu furyası başladı. Bu tarz yanılgılar hep o zamandan kalma. Bunun ticaritini kimler yapıyordu bilmiyorum ancak baya din gibi savunuluyordu.

O dönemde "rafine tuz" muhabbetiyle msg de bundan payını aldı. Msg için ayrı bir "katkı maddesi" tartışması da var ama tuz muhabbetinden de nasibini aldı.

Neticede bunlar fayda-zarar ekseninde birbirleriyle aynı noktada duruyorlar. Ancak işin ilginç kısmı himalaya tuzu kontrolsüz yapısı nedeniyle daha zararlı olma pıtansiyelini az da olsa taşıyor.

Sorunuz MSG ile ilgili biliyorum ancak bu tip tartışmaların çıkış noktasını oluşturması ve tarihi altyapısını anlamak anlamında önemli bir konu bu.

Zamanında bu "farklı tuz" karmaşası ortalığı iyice karıştırınca kolay okunabilir bir şekilde olan biteni anlatmaya yönelik bir yazı yazılmıştı benzer şeyler soran insanlara yolluyorum hep

yalansavar.org
  • akhenaten  (11.05.25 14:00:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.