[]

aynı ürünler arasındaki fiyat uçurumu neden böyle?

bunları denetleyen yok mu? internette öyle ama mağazalarda aynı bunları denetleyen yok mu?

derdim şu aslında dün şu soruyu sormuştum: www.eksiduyuru.com

dünden beri fiyat araştırması yapıyorum. inanın aynı ürün hiç fark yok biri diyor bin lira, öteki 3500. yani ... değil mi bu? gerçekten 3500 e alsam bana yazık değil mi? ya da ne bileyim bilemedim.


yıllar önce evlerimize satıcılar gelir halk arasında bohçacı çingene gibi isimlerle adlandırılırlardı. onların satışlarında vardı böyle uçuk farklar. o şekilde adlandırmam bu nedenledir. yine de durduk yere kimseyi incitmeyelim. sağlıkla.

 
denetlenmesi gereken ne tam olarak, isterse 5 bine satar.


  • gule gule  (22.04.24 10:38:04) 
@gule gule, öyle mi bilmiyordum valla. doğru diyorsunuz köprü bile satıyorlar.


  • geveze yazar  (22.04.24 10:45:17) 
Ürün fiyatları arasında fark olmasını bir problem olarak görmüyorum.
Bazı mühendisler 30 bin lira maaş alıyor bazı mühendisler 130 bin lira maaş alıyor. Devlet mühendislerin en fazla ne kadar maaş alabileceğini limitlemediği gibi seyyar klozet fiyatlarına da bir limit getirmemeli.

  • michael_knight  (22.04.24 10:45:37 ~ 13:25:47) 
@michael_knight, mühendis maaşları konusunu bilemeyeceğim aldığı eğitimlere göredir belki. ama aynı kalitedeki ürünün diğerine göre 3 katına satılması hırsızlık evet bu daha uygun oldu. aslında adam zorla satmıyor müşteriye sen de haklısın. ama çok daha uygun olanından haberi yoksa sence de burda bir ahlak sorunu yok mu? bana göre var.

denetlenmesi senin benim açımdan iyi olur. en azından soyulmayız insani ihtiyaçlarımızı karşılarken, de mi? belki de bu imkansızdır bi akıllı ben değilim. bulunduğum ilçedeki fırınlar bile denetlenmiyor? yiyoruz gözümüz kapalı. kaldı ki bunu istemek..
  • geveze yazar  (22.04.24 10:55:15 ~ 11:02:09) 
Denetleme talebi pratikte çok mümkün değil. Şöyle düşünün; bir market binlerce farklı türde ürün satıyor. Bu marketin maliyetleri ürünün satın alma fiyatının üstüne eklenen bir sürü şeyden oluşuyor ki ürünün tedarik maliyeti aynı tedarikçiden bile alınsa aynı olmayabilir. Sonuçta bir "iskonto" olabileceği gibi örneğin bir ürün eskiden tedarik edildiği için daha ucuza alınmış olabilir. şimdi bu şartlar altında ülke genelinde her ürün için nasıl bir denetim mekanizması kurulmasını bekleyebiliriz ki? Devletin işi gücü bırakıp bütün enerjisini buna harcaması lazım...

Halbuki piyasa sisteminin bunu yapmasını bekliyoruz, üstelik bu günümüzde çok kolay; herhangi bir ürünün fiyatını kontrol etmek 30 saniye sürmüyor. Haliyle normal şartlarda bir satıcının bir şeyi diğerlerinden çok fazla fiyata satıp da ayakta kalması mümkün olmaz. Yani bunun ürün bazında münferit örnekleri vardır ancak genel anlamda sürdürülebilir olmaz.
  • salihdt  (22.04.24 11:15:57) 
@salihdt, diğer ülkelerde de bu böyle mi? mesela bu denetleme işini yapan bir ülke var mı yoksa oralardada mı bizim gibi saldm çayıra mı? belki güzel bir örnek vardır diye sordum.


  • geveze yazar  (22.04.24 11:27:06) 
Açıkçası aklıma gelen direkt bir ürün fiyatı kontrolü yok. Genel olarak piyasa ekonomisinde belli ürünlerin fiyatını denetlemeye çalışmak yerine rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik şeyler engellenir. Yani gidip tekel oluşturamazsın, rakibinle anlaşıp fiyatları yüksek tutamazsın vb. gibi. Kamu çıkarı için çeşitli istisnalar olabilir; mesela devlet ekmek ya da ilaç gibi çok temel şeylerin fiyatlarını daha aktif denetleyebilir ve bunlardaki fiyat artışlarını çeşitli standartlara (Devlet gözetiminde bir kurulun artış yapması vb.) bağlayabilir.


  • salihdt  (22.04.24 12:34:19) 
kartel, tekel değillerse denetlenmez.


  • paintov  (22.04.24 13:22:57) 
Avrupa'da da aynı ürünü x farkli fiyata satan yerler bulabilirim. Öyle bir denetim mekanizması yok.
Olabilecek mekanizma price fixing ya da monopolde falan olur. Hani bir iki ürün olsa (sallıyorum ekmek, su, benzin, enerji vs) anlaşılır de devlet öyle her şeye elini atarsa zaten bozulmus sistem kafayi yer. Bunun sonuçlarını kira fiyatlarina bakarak bulabilirsiniz. Devlet tufe devam etseydi bundan daha az kötü olurdu.

  • logisticsmanager  (22.04.24 16:00:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.