[]

Seçimden önce son çıkışlar , seçim öncesi ve sonrası yatırım taktiği

Tekrar selam sayın Kıdemli ekonomi ustaları,


Malum seçim öncesi son haftadayız, amaç iyi bir strateji her türlü riskten korunmak ve en doğru strateji ile
seçim sürecinden zararsız çıkabilmek.

Bu anlamda bazı risklerimiz,

-Kur riski (tl bazlı yatırım araçları için )
-Banka makas riski ( döviz , altın vb. alış ve satışları için )
-Fon karlarından %40 vergi kanununun hazır olması

Bazı potansiyel getiriler :

-Seçim öncesi dip yapacak borsada seçim sonrası tekrar yükseliş potansiyeli
-Potansiyel kur artışı nedeniyle döviz bazlı varlıklarında kur kaynaklı getiriler
-Altında kur ve aynı zamanda fed kaynaklı potansiyel getiriler

Mevcut durumda seçim öncesi ve sonrası ne zaman ve nasıl bir yol izlemeliyiz ?

Teşekkürler.

 
Fon kârlarından %40 vergi kanunu deyince tüm fonlara seçimden sonra %40 vergi gelebilir gibi bir anlam çıkıyor. Hal böyle olunca eldeki tüm fonları satmak çok yerinde olurdu, ancak hal böyle değil. Yanlış risk analizi de yanlış yatırıma götürür sanırım.

Kanunun neleri kapsayacağı tam olarak netleşti mi tam bilmiyorum ancak en çok konuşulanlar eurobond bulunduran borçlanma aracı fonları.

Banka makas riskinden ziyade bana sorarsanız banka makas sorunu var. Makas hali hazırda çok yüksek, bankalardan altın, döviz alınacak bir ortam bence bugün dahi yok. Risk çoktan gerçekleşmiş gibi duruyor, seçim sonrası ancak daha da derinleşebilir.

Piyasa raporları ABD'nin faiz indirim sürecine girmeye çabalaması nedeniyle ABD borsalarında yükseliş beklentisi olduğundan bahsediyor bu sıralar. Ancak bu durum da şimdilik belirsiz. 3 indirim yapılmasının olası gözüktüğü sonuçlardan sonra hala daha indirim sayısı azalır mı diye konuşuluyor.

Altın deseniz o da yukardaki muhabbetlerden etkileniyor aynı şekilde. Çok inişli çıkışlı şu sıralar.

Bizim piyasalar için yükseliş beklentisi var kimi kurumlarda, örneğin garanti emeklilikteki fon koçu sistemi çok yüksek riskli profillerde hisse payını baya yükseltti ve borçlanma araçları payını düşürdü.

Bence ortalık fazlaca karışık. Ben sadece fon konusunu düzeltmek istedim.
  • akhenaten  (26.03.24 15:23:06 ~ 15:24:36) 
Fon deyince aklıma Cihat E. Çiçek geliyor. Ben fon almadığım için bilmiyorum ama geçen gün, seçime nakit gireceğim, tüm fonlarımı bozduracağım diyordu. %40 stopaj'ı geriye doğru işletirlerse sıkıntı olabilir.

Örneğin fonu 10 TL'den aldınız, şu an 90 TL, %40 geçtiğinde 120 TL olsun.
- Geriye doğru işletirlerse, karınız: 120 - 10 = 110 TL olur ve 44 TL vergi alırlar.
- 90 TL'den bozdunuz, geri fon aldınız diyelim. 120-90 = 30 TL karınız gözükür. 12 TL vergi alırlar.


Ben seyrettiğimden bu şekilde anladım. Ama olaya yabancıyım, yatırım tavsiyesi değildir!


.
  • kartallar yuksek ucar  (26.03.24 15:47:14) 
ek olarak şunu söylemekte fayda var, hükümetin seçim öncesi faizini attırıp cazip hale getirmeye çalışması döviz bazlı yatırımları olanlar veya gönlü kayanlar için gel gel oyununa benziyor. Bu şekilde döşünüldüğünde seçim sonrasında dövizde hizli bir hareketliliik ihtimali de daha fazla attırıyor.

Hiç bir tavsiye olmamakla birlikte dün itibari ile , tüm tl bazlı varlıklardan çıktım tamamiyle döviz bazlı varlıklardayım.
Kurda bir düzeltme gelene kadarda çıkmayı düşünümüyorum. Seçim sonrası bıktırana kadar, ayni politikaya devam edeycekler. Ancak sonunda çare yok, her şey kendi değerini bulmak zorunda.
  • Rao  (27.03.24 12:08:01 ~ 12:09:19) 
fonlardan %40 vergi falan alınmayacak. 4-5 ay oldu herkes gece gündüz bunu konuşurken kimsenin 4-5 dk google araması yapmaması çok komik ve zavallıca. bir de analizler yazılmış üstüne. neyse yine de görevimizi yapıp açıklayalım ancak yine yarın öbürgün ekşide burada yine herkes %40 vergi geliyormuş la diye gezmeye devam edersiniz.

1- %40 vergi yok, %40'a kadar arttırma yetkisi var. bir çok şey de daha fena yetkiler var ama alındığı görülmedi. bu da deprem için finansman gerekirse diye getirilip duruma göre bakılacak dendi bişey çıkmadı. bu saatten sonra da çıkması mümkün değil. ha çıksa da bu bir fon vergisi değil, dövize yatırım yapan fonların vergisi. hatta gelse dahi BES'teki fonları da etkilemiyor bu arada.

seçimden sonra faiz politikası devam edeceği için kur daha da sakinleşir. okuduğunu anlamayan, vergi geliyor aloo, dolar uçacak kafası yüzünden zaten son 1-2 haftada doların ateşi çok arttı. seçim sonrasına bu riskler kalkacağı için kur riski de oldukça azalacak.

faizler arttırılmasa dolar uçacak, arttırılınca hükümet gel gel yapıyor gibi mahallenin takıntılı emekli albayı gibi bakmaya gerek yok. bu bakış açısıyla, haklı çıkmak için yalan yanlış analizler yapan muhalif ekonomistler ile ruh sağlığınızı bir kaç senede kaybedersiniz. 2 evi, arabası olan hayatını kurtarmış tonla insan biliyorum, böyle böyle zehirlendikleri için sürekli aç kalacakları düşüncesindeler. yazık gerçekten çok acıyorum.

yatırım taktiğine gelirsek; ben eylülden beri tl mevduattayım ve ppf'lerdeyim, %52 ve %53 ile iki defa bağlamıştım, yakında tekrar bittiğinde daha uzun vadeli olacak şekilde %57-58 ile tl mevduata alacağım. şu an itibariyle tl enflasyonundan da dolardan da yüksek kazandım. ppf'lerden ise çok daha iyi gelirim var, şu an yıllık %65 veren çokça ppf var.

ben eylülden beri yazıyorum ama sürekli alaycı şekilde "tut bakalım paranı tl'de devalüe olunca görürüm seni" gibi ergen lafları duymaktan bıktığım için artık yorum yazasım gelmiyor. evim arabam bana kadar var ama yatırımlık evi olanlar için temmuzdan sonbahara kadar bas bas bağırdı tüm aklı selim işi bilenler satın dediler. yine "devalüasyon gelecek, dolar 70 olacak" kafasıyla satmayanlar deli gibi pişman. yazlık bakıyordum favorilerde 20 küsür yer vardı 7-8 tanesi hala duruyor. ya arkadaş doların 27 olduğu yazdan beri aynı fiyatta hatta bazıları daha düşükte olan ilanlar nasıl oluyor? :) cahil bir adam youtube kanalı açmış ev fiyatları tekrar uçacak diyor. henüz kredi-konut ilişkisini çözememiş felaket tellallığı yapıyor. cidden akıl alır gibi değil.

potansiyel getiri için ben bist'e bakmazdım. umrumda değil, top 5 hisse haricine de elimi sürmem midem bulanıyor açıkçası. ama evet iyi bir potansiyel barındırabilir.
  • avatar is back  (27.03.24 12:35:45) 
ülkede derin finanal okuryazarlık eksikliği olduğunu hepimiz biliyoruz ancak, kimseyi suçlamak bence çözüm değil, önemli olan doğrusunu bilenerin doğruyu paylaşması ki birli kirliliğinin bu kadar attıığı bir ortamda bunlar çok önemli.

Ülkede yüksek dolarizasyon var, ve bunun en büyük sebeblerinden biriside insanların finansal okur yazarlından önce yediği dayaklar. Siyasiler son yıllırda çeşitli söylemlerde halkı manipüle edip, defalarca ters köşe yaptılar. Parasal genişleme ile enflasyon
patlatılarak ülke tarihinde unutulmayacak bir servet transferine imza atıldı. Negatif faiz ortamında tl ye güvenip mevduattta kalanlar , tuik'in
kimsenin nerede olduğunu daha bilmediği market fiyatlarına göre açıklanan enflasyon rakamları ile kandırılırak mağdur edildi.

Bu sadece siyasiler ile kalmayıp, sözde doktor ekenomistler de aynı amaca hizmet ederek, yine insanları bilerek ve isteyerek yanlış yönlendirdiler. Bundan 3 -4 yıl kadar önce ev fiyatları balon patlayacak almaynı, söylemlerini unutmadık.

İnsanların bu psikoloji içerisinde , bu şekilde davranması, kimseye ve maalesef te özelliklede kendi ülkesinin para birimine güvenememesi çok normal. Dikkat edilirse okulda derslerine odaklanması ve çocukluğunu yaşaması
gereken bu ülkenin gelceğinin teminati gösterilen gençler daha o yaşta simit , kitiap fiyatlarından veryansın ediyor.

Geldiğimiz ekonomik süreçte her şey rasyonel görünüyor, hükümet sözde enflasyon ile mücadele ettiğini söylüyor. Ancak para arzına , kamunun hala tasarrauf yapmamasına bakarsak , gerçekten mücadele var mı bu ayrı bir konu.

Kaldiki seçim sonrası oluşabilecek bir yenilgide , tüm faturaların bedelinin ekonomi yönetimine kesilmeyceğini ve tekrar
nas ekonomisini dönülmeyeceğini kim garanti ediyor.

Ayrıca gerçek enflasyonun açıklanan enflasyonun kat be kat üzerinde olduğu bir ortamda , siyasi kaygılarla patinaj yaptırılan bir kurun değerin altında işlem görmesi , eksiye girmiş merkez bankası rezerveleri ve ihracata ve dövize bağımlı bir ekonomi varken nereye kadar devam edecek.

Ayrıca toplum olarak, kimsenin kurun zıplamasını vs istediğini düşünmüyorum.
Ancak kirli siyasi oyunlar ile sürekli kandırılan bir toplumunda bu kumpaslardan çıkış yolu aradığınıda unutmamak gerek.

Vergi konusunda %40 olarak hazır olduğunu yazmıştım, ama bu demek değilki uygulanacak, ancak böyle bir kanunun
olması bütçe için sürekli yeni kaynak arayanların başvurucağı bir yol olmaycak mı diye düşündürüyor.
  • Rao  (27.03.24 14:18:56 ~ 14:30:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.