[]

Yapay zeka ile görsel üretimi ve Telif hakkı konusu

Kullanılan platform, yapay zeka ile oluşturulan görselleri ticari olarak kullanabileceğimizi söylese de,
telif hakkıyla korunan mevcut eserlerle bire bir veya çok yakın benzerlik taşıyan öğelerin oluşturulma riski yok mudur? sorum ticari amaçlı kullanım ve özellikle dall-e hakkında.

--

chatgpt'nin konuya yorumu:
Unutulmamalıdır ki, yapay zeka tarafından üretilen görseller, özgün olsalar bile, eğitim veri setinde yer alan eserlere dayanarak oluşturulmuş olabilir ve bu da telif hakkı sorunlarına yol açabilir. Özellikle, bilinen eserler, karakterler, logolar veya diğer tescilli görsel öğeler içeren veri setlerinden öğrenen yapay zeka modelleri, bu öğeleri hatırlatan içerikler üretebilir. Bu sebeple, herhangi bir yapay zeka tarafından üretilen görseli ticari bir amaçla kullanmadan önce, bu görselin telif hakkı durumunu dikkatlice değerlendirmek önemlidir.

 
Midjourney ve Dall-E "üreten kişiye ait" diyor. Makineyi kullanan ve komutları veren o çünkü.
help.openai.com

docs.midjourney.com

Çok benzer veya birinin yüzü vs. olursa garip davalar olabilir, ama birebir olma ihtimali yok gibi bişey. Sen bile aynı şeyi iki kere yaptıramıyorsun. Fakat esas problem bunların eğitildiği materyal. "Empresyonist şöyle şöyle çizim yap" dediğinde Monet'in tablolarını örnek alarak çiziyor. Bu yine problem değil ama fare çiz dediğinde Mickey Mouse benzeri bi fare çizerse al başına belayı :) gerçi onun da ilk çiziminin telifi geçenlerde doldu yanlış örnek oldu ama anladın olayı.
  • nhk ni youkosu  (19.03.24 00:51:54 ~ 00:55:25) 
Yapay zeka şirketleri "telif hakkı sizindir" ya da "benimdir" dese dahi telif hakkı statüsünde değil şu an için. Amerika'da mahkemeler yapay zekanın telif hakkı sahibi olamayacağı yönünde görüş bildirdi. Yani işin özü siz telif hakkı sahibi olamamanızın yanında bir de ürettiğiniz içeriğin faydalandığı bir sanatçının tarzı olursa ve o içeriği gelir elde etmek için kullanmışsanız size dava açabilir.


  • onepointzero  (19.03.24 07:24:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.