[]

Ekşi Sözlükte’ki THY başlığı hakkında.

Şöyle bir başlık okudum. Özetle Thy pasaport kontrolünden geçen yolcuyu uçağa düşük profillisiniz diye almamış. Böyle bir durum olabilir mi? Pasaport kontrolünden geçen bir yolcuyu havayolu şirketi uçağa nasıl almayabiliyor?

eksisozluk.com


 
İngiltere (ve sanırım Abd Kanada) uçuşlarında uçağa binmeden ekstra Gözen security diye bi şirket hem vize kontrolü yapıyor hem çantaları ekstra tarıyor. (Sabiha'da da Pegasusun elemanı yapmıştı)

Mesela İngiltere bu yıl sonu residence permit kartlarını kaldırıyor online sisteme geçecek, 1 ocak 2025te birçok kişinin böyle bir sorun yaşayacağından korkuyorum ben.
  • nhk ni youkosu  (15.03.24 14:52:13) 
yapar evet, gayet olağan bir durum. bu thy ile alakalı bir şey değil, varış ülkesinin böyle bir talebi varsa thy bunu uygulamakla sorumlu.

fakat bilet ücretinin iade edilmemesi ve pnr bahane edilmesi ile 2. biletin satılması vs konuları tamamen rezalet bence de.
  • emfuzi  (15.03.24 15:26:08) 
Oluyor, oyle seyler. Tam ucaga binecekken son kez binis karti okutma olayi var, orda makine uyari veriyor bazen, gorevli sonra o kisi icin icerden birilerini ariyor bu okumadi sorun nedir falan diyor, arkadan hayvan gibi sira birikiyor, sonra o kisiyi kenara cekiyorlar, ekstra gorevliler geliyor sorular soruyorlar, hatta o kisiler icin bazen ucak bile rotar yapabiliyor alsak mi almasak mi durumlari oluyor.

Nhk'nin dedigi Gozen security gibi firmalarin insiyatifinde bizim ucaga binip binmememiz. Bir de pasaporttan gectim ama ya nedir ya. Pasaporttan ben de sofya biletiyle geceyim, sonra New york ucagina bineyim gideyim o zaman:) Pasaporttan gecis sadece asamalardan biri
  • freedonia  (15.03.24 15:52:25 ~ 15:57:11) 
oluyor evet. bu arada eleman da büyük ihtimalle gerçekten kaçmak için gidiyor uçağa. çünkü cebinde son kalan parayla hem bilet alıp, üstüne ertesi gün ısrarla tekrar bilet alıyor :) durum baya net gibi.


  • tchuck  (15.03.24 16:04:00) 
Almanyadan japonyaya giderken, üstüm başım çok kötüydü beni ve hintli gibi kahverengi ten rengi olanları çevirip kağıtlarımızı kontrol etmişlerdi. Pasaport kontrolünden falan sonra tam uçağa binerken. Çok gurur kırıcı birşey.

Esenboğada da brezilya pasaportu olan suriyelilere görevliler baya takmıştı, hatta duyduğum kadarıyla birgün sonra uçmuşlar konsolosluğa sorulmuş falan..
  • durgunfoton  (15.03.24 16:28:33) 
Ülkelerin farklı süreçleri var, başlık altında da söylenmiş zaten "inadmissible passenger" diye bir şey var. Havayolu şirketi söz konusu ülkenin yolcu kabul uygulamalarını kontrol etmek zorunda. Mesela normalde bunun en barizi vizedir; vize gerektiren bir ülkeye giderken eğer uçağa vizesi kabul edilirseniz bu kişi ilgili ülkeye kabul edilmeyeceği ancak bununla birlikte bir sürü de masraf yaratacağı için havayolu şirketine ceza kesilir. Tabi bir yandan da havayolu şirketi bu kişiyi geri götürmek zorunda kalır vb. O yüzden gidip "Sanane kardeşim Schengen vizem var mı yok mu, o Almanya'nın sorunu, ben biletimi aldıysam sen beni götürmek zorundasın" demiyoruz.

Ancak son THY haberlerinde iki sorun var; kriterlerden bir kısmı muğlak, haliyle "Biz kabul etsek de ilgili ülke kabul etmeyecekti zaten" konusu çok kesin değil. İkincisi de tabi ki bundan kaynaklı olarak yanan biletin maliyetinin müşteriye yüklenmesi. Kriterler muğlaklığa izin vermese ve bilet satışı sırasında müşterilere gösterilse, müşteri de buna rağmen bilet alsa THY haklı olabilirdi.
  • salihdt  (15.03.24 16:31:05) 
Esim bi ara konsoloslukta o isi yapiyordu. Vizesi var, bileti var ama bir sebeple (yazarin profil dedigi sey), kisi konsolosluga bildiriliyor. Onlar da arkada check edip ucsun ya da ucmasin diyorlardi.

Kacacak adamin profili direkt belli oluyor zaten, hayatinda yurtdisi gormemis, maasinin 3 kati parayi bilete vermis adam "meksikayi cok merak ediyorum, turistik gidiyorum" falan diyor.
  • brkylmz  (15.03.24 18:06:06) 
@brkylmz, konsolosluğa bildiren kişi veya makam neresi? Türk tarafı mı gidilecek ülke yetkilileri mi?


  • dedeminhirkasi  (15.03.24 20:01:04) 
Turk tarafi (ulkesine gore degismekle birlikte gozen vs iste)


  • brkylmz  (15.03.24 23:23:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.