[]

Borsacı arkadaşlara soru

Bir hissenin takaslarında yatırım fonlarının ciddi artışı varsa bu ne anlama gelir?
Takastaki bu değişim hisse fiyatını yükseltiyor. Ancak bu artış devamlı mıdır? Spekülatif midir?
Hisse: MOBTL


 
Fonların bir hissedeki payının artması hisse değerindeki yükselişi ifade eder diye bir mantık şeması doğrudur diyebilmek mümkün değil. Hele ki bu değerin kalıcı olacağını düşünmek çok daha zor.

Fonların yatırım stratejisi çok değişken. Fonlar çeşitli riskleri çeşitli oranlarda alıyor, ellerindeki para miktarı çok fazla. Belli dar çerçevedeki endekslerde yer alan hisselere yatırım yapan fonlar var, bunlar söz konusu endeksler için durum kötü de gitse o endeksler içindeki hisselere yatırım yapmak durumundalar. Fonların stratejileri de insanlar gibi hatalı beklentilere dayalı olabiliyor. vs. vs.

Bir hissenin "stabil yükselişi" o şirketin kârlılığına ve olumlu gelecek potansiyeline bağlı. Kârlılığı yüksek ve potansiyeli olan şirketler dahi dış etkenlere bağlı olarak bozulabiliyor.

Söylenebilecek tek şey o hisseyle ilgili o fonların bakış açılarının olumlu olabileceği yönünde olur ancak bu da dönüp dolaşıp yine şirketin kendi kârlılığına ve potansiyeline dayanıyor. Siz şirket ya da sektör hakkında bilgi sahibi değilseniz fonlara güvenip bir hisse alımı yaptığınızda kimse bunun karlı bir iş olacağını söyleyemez.

Anlaması kolay, basit bir strateji bulduğunuzu hissettiğinizde "bu iş bu kadar basit bir denkleme dayanıyorsa neden yıllardır bu olay herkesin yaptığı genel geçer bir bilgi haline gelmemiş de o kadar uzman akla karayı seçiyor ki?" diye kendinize her seferinde sorun.
  • akhenaten  (23.02.24 22:03:49) 
takas analizinde yatırım fonlarının önemi hiç yoktur takas analizi dow teorisine dayanır bu teoriye göre hisselerin ya da onların ortalaması olan endekslerin 4 fazı vardır bunlar birikim, yükseliş, dağıtım, düşüş. takas analizi hisselerin büyük kısmının (%65ten daha fazlasının) kaç farklı kurumun elinde olduğuna göre (4-5 farklı kurum) yapılır eğer dolaşımdaki miktarın %65i birçok kurum arasından 4-5 tanesinde birikmiş ise bu hisse topludur. toplu hisseler zamanı geldiğinde yukarı daha kolay hareket eder. takas analizi de buna dayanır. yalnız bu göstergelerin küçük bir kısmıdır bir hisse almadan mutlaka dağınık mı toplu mu olduğuna bakmalısın diyemeyiz. bir de bunu grafikten de anlayabilirsin. bizim borsada uzun zamandır düşüş görmüyoruz borsamız çok farklı yerlere gitti ama 2018de ben borsaya girdiğimde endeks 120 bindi ve farkında olmadan dağıtım sürecinde girmiş bulundum ve ardından düşüş geldi 80 binlere kadar düştü ve bu 1.5 yıl sürdü. 1.5 yıl boyunca bir trendin ne olacağını takip ederseniz kafayı yiyebilirsiniz ama bir miktar para kaybederek de iyi bir ders almış olursunuz. bahsettiğiniz hisseyi bilmem fakat türkiye borsasında takas analizi ne olursa olsun patron hissesi, sığ hisse diye tabir edilen hisselerden uzak dururdum. size bist30 şirketlerine döviz sepeti bazlı teknik analiz yaparak ve sadece yatırım yapacağınız paranın maksimum %25ini türkiye borsasında değerlendirerek yatırım yapmanızı tavsiye ederim. bu gibi daha fazla şeyi merak ediyorsanız youtubedan m. ertuğrul köker hocamızı tavsiye ederim


  • tabii lan manyak mısın  (24.02.24 01:23:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.