[]

Enflasyon düşerse maaşlar

Ekonomiden anlamam.. Çocukça gibi görünecek bir sorum var. Türkiye’deki enflasyondan dolayı maaşlar 30,40, 50 binler oluyor ya… Diyelim ki gelecekte enflasyon normal seviyelere düştü… Maaşlarda nasıl bir düzenleme olur? Normal oranda bir enflasyonun olduğu ülkelerde maaşlar 3-5 bin dolaylarındadır sanırım..




 
Herhangi bir düzenleme olmaz. Enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi anlamına gelmez çünkü. Söz gelimi şu an yıllık enflasyon 50 diyelim, maaşlara da buna yakın 40 gibi zam yapıldığını varsayalım. Bir sonraki sene olmaz ya enflasyon 2’ye düşsün. Maaşlara da 1 zam gelir. Bu örnekte ekmek 10 lira olsun başlangıçta, maaş da 100 lira olsun, ilk yıl ekmek 15 liraya yükselir, maaş da 140 olur. ikinci yıl ekmek 15,3 lira olur, maaş da 141,4 olur. En başta maaşıyla 10 ekmek alabilen kişi artık 9,24 ekmek alabilir.

siz eksi enflasyon yani fiyatların düşmesi senaryosunu soruyorsunuz sanırım. Karmaşık bir konu, şak diye olacak şey değil ama oldu diyelim, işte o zaman alım gücü artar,yukarıdaki örnekteki kişi bir anda 20 ekmek alabilir hale gelir örneğin. Bu sefer de talep enflasyonu oluşur, fiyatlar yine fırlar.

Kısacası fiyatlar düşmez, artış hızı yavaşlar ama artar.
  • orient blue  (18.02.24 17:44:26) 
sorudan anladığım kadarıyla enflasyon ile maaşlar arasında tam doğru ortantı olduğunu düşünüyorsunuz. öyle değil. enflasyon düşse de mevcut maaşınıza göre enflasyona göre artış olacaktır.

bugün yüzde 40 zamla maaşın 40bin tl oldu diyelim.

enflasyon yüzde 10 olduğunda 10bin tl olmayacak.

neden çünkü enflasyon genel fiyatlar seviyesindeki artışı ifade eder.

hee günün sonunda ne yapıyoruz?

sıfırları silip kafa rahatlatıyoruz.
  • Lubb  (18.02.24 17:44:34) 
enflasyonun düşmesi demek fiyatların geriye gitmesi demek değil. fiyatların artış oranının azalması demek. her yıl ikiye katlanacağına yılda %30 artacak.


  • orpheus  (18.02.24 17:47:34) 
tr.wikipedia.org
www.csgb.gov.tr

fikir oluşması açısından iki sayfayı birbiriyle bağlayabilirsiniz.
  • gule gule  (18.02.24 17:47:37) 
Maaş düşürülmesi gibi bir durum söz konusu değil. Enflasyon olmasa, deflasyon olsa dahi maaşlar düşmez.

Bunun sebebi, işçilerin asla maaş düşürülmesini kabul etmemesi. Bu yüzden hiçbir firma maaş düşürme gibi bir yolu seçmez.

Devlet bunun önüne geçmek için enflasyon yaratıyor. Normal olması gereken enflasyon %2 falan. Bu yolla paranın değeri bilerek düşürülüyor ki işçinin maaşını nominal olarak düşürmeden düşürelim.

O yüzden ekonomik politikalar gereği devülasyondan kaçnılmaya çalışılıyor. Eğer devülasyon varsa, merkez bankası para basıp enflasyonu artırır.

Dolardaki yıllık enflasyon %2
  • substituent  (18.02.24 18:28:34) 
Bugün asgari ücret 17.000 lira değil mi? Aslında hem evet hem de hayır.

Esasen asgari ücret 17.000.000.000 (17 milyar lira)

Sıfırları silmek büyük oranda formaliteden ibaret. Piyasadaki bütün fiyatlardan aynı anda bir ya da birkaç sıfır silerseniz hiçbir ürünün maaşınıza oranı değişmez. Sadece okuma kolaylığı sağlanır.

Eğer enflasyon ortamında enflasyondan daha düşük maaş artışı aldıysanız bu fakirleştiğiniz anlamına gelir. Enflasyon düştüğünde ise eğer enflasyon oranından daha fazla zam almıyorsanız düştüğünüz yerde kalmışsınız demektir.

Haliyle normal oranda enflasyonun olduğu ülkelerde maaşlar 3-5 bin dolaylarındadır cümlesi kesinlikle hiçbir anlam ifade etmiyor. 3-5 bin ne? Dolar mı? Euro mu? Won mu? Yen mi? Tl mi?

Örneğin Japonya en büyük ekonomilerden biri ve ortalama aylık ücret 340.000 yen dolaylarında ve bu ~2.200 dolar ediyor.

Onun için 3-5 binin hangi para cinsinden olduğu önemli.
  • akhenaten  (18.02.24 18:38:08 ~ 18:41:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.