[]

iki doktora aynı anda

Merhaba,

Şimdi ben bir yurtdışı bursu kazandım 1 yıl boyunca. şartlardan biri türkiye'deki kurumumda doktorayı bitirmem gerekiyor. şimdi sorun şu: gittiğim kurum avrupa'da ve ben de bu ülkeye yerleştim çünkü eşim orada yaşıyor. doktoraya orada devam etmemi istedi oradaki hocalar. ben de tamam dedim ama aynı tezle iki yerde doktoradan mezun olabilir miyim?


 
iki kurum ortak yapamıyor muyum acaba?


  • anti-kahraman  (06.02.24 16:22:42) 
Tezinizi yurtdışındaki okulda yapıp, Türkiye'de savunursunuz. Diplomanızı Türkiye'den almış olursunuz, bu da bursun koşulunu yerine getirmiş olur. Tabii buna Türkiye'deki hocanızın da tamam demesi lazım. Deneysel bir alanda çalışıyorsanız buradaki deneylere devam etmeniz istenebilir. Yine de genelde hocalar buna çok karşı çıkmazlar.

Mutlaka yurtdışındaki okuldan da mezun olmak istiyorsanız, oradaki hocalardan başka bir tez konusu istersiniz. Türkiye'dekini belirli bir aşamaya getirdiyseniz onu olabildiğince hızlandırıp bitirir, hemen diğerine başlarsınız.

İki kurum ortak olması için birtakım protokoller yapılması gerekiyor sanırım, onu iki okulla da ayrı ayrı konuşmalısınız.
  • evrim halkasi  (06.02.24 16:30:53) 
@aman üstüme geliyorlar ben de tam böyle düşündüm. türkiye'deki teze yurtdışındaki danışmanımı ikinci danışman, yurtdışındakine de türkiye'deki danışmanımı ikinci danışman yapıp aynı tezi sunamam değil mi?


  • anti-kahraman  (06.02.24 16:34:08) 
@evrim halkasi evet protokole de pek yanaşmıyor anladığım kadarıyla iki kurumda. aynı tezi sunmam sıkıntı çıkarır sanıyorum. birini türkçe ötekini ingilizce yapsam dahi.


  • anti-kahraman  (06.02.24 16:35:40) 
Herhangi bir şart ve koşulda aynı tezi sunup iki farklı derece almak etik değil. Başınıza bir iş gelip gelmemesinden bağımsız bir şey bu. Etik kısmına önem vermiyorsanız bile hayatınız boyunca biri fark eder mi diye tetikte olacağınızı düşünün ve ona göre karar verin.


  • evrim halkasi  (06.02.24 16:37:31) 
1- doktora sartlarina bakmak lazim, yayinsiz mezun olunuyor mu vs.
Benim tanistirdigim iki arkadasim var, birinin yuksek lisans tezi digerinin doktora konusu cikti. zaten benzer icerikli tezler oluyor ama yayinlar farkli. yayin sarti varsa orada problem olur.
hocalarla ilgili degil enstituler kabul etmez.
2- Tr ile ilgili birseyi yabanci okul icin tez konusu olarak calisiyorsan basina bela bile olabilir.
  • spherical  (06.02.24 16:43:08) 
akademikler nobetci ogretmen degilsiniz gereksiz uyarma huylarini birakin, heralde ben de biliyorum etik olup olmadigini. yayin sartlarini saglarsa yapilir.


  • spherical  (06.02.24 17:06:24) 
Yayın varsa etikte olur pratikte de olur. ama bence hiçbir faydası yok.
Mesela benim okulum 3 yayın (ilk isim ama) cumulative tez için istiyor. 2 makale normal tez için. 4 yayınım var.
yayın çıkarmak hiç kolay degil, iyi hesaplamalısın.
Tr'i bilmiyorum, atıyorum okul iki tane istiyor olsaydı, iki tane normal tez yazabilirmişim, tez içeriklerinin benzer olması problem degil, sonuçta amacını vs yayınlara göre ayarlarsın.
  • Ley  (06.02.24 17:30:17) 
arkadaşlar sonuç olarak nasıl bir çözüm bulabilirim bu duruma. işin doğrusu hoca burada phd ol diyince bana daha cazip geldi ancak bursun şartlarına uymuyor.


  • anti-kahraman  (06.02.24 17:44:29) 
ben soruyu pek anlamadim.
dogru anladiysam, yurtdisindaki hocalar Turkiye'de ki verileri kullan diyor.
ya da okul neden illa Turkiyedeki kurum diyor ki? goc ile ilgili falan mi?
yoksa tubitak bursu falan aldin da bitirme sartin mi var?

ya evrim halkasinin dedigi, ama onda da tuhaflik var.
cunku; veriler TR'den, doktora sureci yabanci okulda, savunma ve diploma TRden.
normalde mesela tr'de okurken bir yil falan laboratuar icin almanya'ya gidersin. bir sure orada gecer. ya da tamamen gidersin.
doktora sureci orada gececekse diplomayi da oradan almalisin.


ya da ustte yazilanlar gibi, Turkiye' de ki okul ve diger okulunun mezuniyet sartlarina bakip, alanda yayin cikar mi vs bunlari degerlendirip ikisinde de tez yazacaksin. Makalesiz doktora mezunu olamayacagini varsayiyorum, tez de intro vs ayni olur, ama sonuc kisimlari farkli olmasi lazim.
biz de cikan makalelerden tez yaziliyor.
  • durgunfoton  (06.02.24 18:02:21) 
@durgunfoton

Arkadaş Türkiye'de doktora yaparken yurtdışı bursu kazanmış. Doktorayı bitirme şartı olduğuna göre ben de Tübitak bursu varsaydım. Dolayısıyla doktoraya başlanmış -nedense ders dönemi tamamlanmış diye düşündüm. Bu durumda laboratuvar vs işleri için yurtdışında geçecek olan bir süre var. Bu sürede tezi tamamlarsa gelip savunabilir, bu süreyi Türkiye'de geçirmesi gerekmiyor. Verilerin TRden olması da önemli değil. Hocalar ile anlaşma sağlanırsa yapılır. Tabii bunlar hep varsayıyoruz, alanlara göre de değişebilir böyle işler.

Intro vs de tam olarak aynı olamaz. Ben de kümülatif tez yaptım, TRde şu an için bu sistem yok - tartışılıyor olsun diye. Makale şartı var ama genelde bir tane zorunlu. Monograf yazmak gerekiyor.

Sonuç olarak; aynı tezle iki yerden mezun olamazsınız. Yukarıda verilen konuyu makul biçimde bölme seçeneği baki. Yurtdışındaki kümülatif tez ise makale çıkarma işi zorlayabilir, monograf tez ise yazma işi zorlayabilir. Avantaj-dezavantaj hesabı yapmak lazım karar verebilmek için.

Ben olsam Türkiye'deki doktorayı hızla bitirmek için çabalar, yurtdışındaki hocalara post-dok imkanlarını sorardım. Böylece ikinci doktora ile vakit kaybetmek yerine yurtdışı post-dok deneyimi kazanırdım. Bu seçenek Türkiye'ye dönseniz de işinize yarar, dönmeseniz de. Tabii post-dok maaş imkanları var mı diye sormak lazım.
  • evrim halkasi  (06.02.24 18:29:14) 
Joint degree olmadıkça mezun olamazsın. Aynı tezi 2 yerde ancak joint degree kapsamında sunabilirsin. Buna imkan veren Türkiye'de GSU var. Fransız üniversitelerinden 2.derece alınabiliyor. Ancak bu da herkes için mümkün değil tabi.

Etik değil demişler evet değil ancak bunu zaten en başından anlarlar. Tez juriden bile geçmez.
  • ferenc  (06.02.24 20:32:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.