[]

SGK yerine BES

Eşim bir süre önce freelance'e geçti. haliyle bir SGK kaydı kalmadı.
benim şirketim üstünden sigortalı yapmamı istiyor.

ama ben mantıklı düşününce, bunu aşırı saçma buluyorum.

bizim mevcutta özel sağlık sigortamız var. zaten özel hastanelere vs. gidiyoruz.

sgk ya her ay 7000tl küsur tl maliyet ödeyeceğime, bu 7000 küsur TL'yi onun BES'ine atayım diyorum. bu ona çok mantıklı gelmiyor olsa da (genlerimizdeki 'bi sigortalı olalalım' mantığı yüzünden) bana mantıklı geliyor. altın veya yabancı hisse odaklı fonlara atıp her ay bu parayı biriktirse, 56 yaşından sonra devletin ona ödeyeceği emekli maaşından fazlasını alacağını düşünüyorum.

siz ne düşünüyorsunuz? sizce bu mantıklı mı?
veya ben bu 7000 küsur tl'yi, 250 dolar olarak sabitleyip 250 doların o günkü TL değerini de BES'e atabilirim.

sgk'lı olmaktan daha mantıklı değil mi?

 
Hayır mantıklı degil. Uzun teknik detaya girmeden yazayım. Bir kişinin sgk'sı yoksa tamamlayıcı saglık sigortası iptal oluyor. Onun yerine çok daha yüksek para ödeyip tam saglık sigortası yapmanız gerekiyor. Onun için arada ödeyeceğiniz fark zaten hesabını yaptıgınız 7000 liraya denk geliyor. Onun dışında bes denilen şey matematiksel olarak paranın pul olması anlamına geliyor. Ekşide çok güzel uzun uzun anlatmışlar. Ayrıca yaş 56 olduktan sonra illaki sgkya ihtiyacınız olacak. O yaştan sonra da hala özel saglık sigortası ödemeye devam edip her sene yüksel bedellere kendinizi ipotek edeceksiniz


  • limonlu eksi  (04.02.24 11:40:24) 
@limonlu eksi,

abi 5 senedir özel sağlık sigortamız var. tamamlayıcı sağlık sigortamız yok. zaten tamamlayıcı sağlık sigortasında bizim kapsamasını istdiğimiz hastaneler de yok. o yüzden zaten bu sigortayla ilgili bahsettiğin madde doğru değil, zaten 7000tl'ye de denk gelmior. geçen sene karı koca toplam 33bin tl ödeme yaptık. kişi başı aylık 1500tl'den aza denk geliyor.

BEs kısmında ise neye göre pul olduğunu anlamadım. TL olarak tutmayacağım BES'imi. altın endeksli veya eurobond vs. endeksli olark tutacağım, ki halihazırda da öyle tutuyorum. Geçen seneden bu seneye dolar bazlı %20 kazanç sağlamışım BES'imde, devlet katkısı hariç.
  • tchuck  (04.02.24 11:44:12 ~ 11:45:07) 
Sigorta konusu bizim ülkede olduğundan farklı algılanıyor.

Arabaya kasko yaptırmayayım, kasko parasını ayrıca biriktireyim mantığı gibi bir şey söylüyorsun. BES'e para atma seçeneğinde Allah Korusun yarın senin başına bir tuğla düşse, çalışamaz hale gelsen o BES'e attığın para kaç gün götürür sizi?

Her şey sonsuza kadar normal akışında giderse, söylediğin yol güzel tabii de, yarının ne getireceğini nereden biliyoruz ki?
  • Mirket  (04.02.24 12:20:10) 
sağlıklı olduğunuzda hesabınız tutar da hastalık halinde çok pişman olursunuz.

tamam bir ameliyat olacaksın ve özelde karşılıyor ama (umarım asla olmazsınız) kanser vb hastalığınız çıkarsa, özelde bu işin altından kalkmak çok zor.
  • bir ileti paylastim  (04.02.24 12:29:17) 
işin sağlık ve özel hastane-tamamlayıcı sağlık sigortası kısmını hiç bilmiyorum eğer bunlarda bir sorun yoksa, söylediğiniz gibi yapıp sgk yerine bes'e geçen kişiler duydum.

ben bes'i çok önemsiyorum 2 tane bes'im var. birine ciddili ödeme yapıyorum. "paranın pul olması" kısmı tamamen bes'i hiç bilmeyen insanların söyledikleri. böyle diyenlerin tamamı bes hesaplarına dokunmayan, fonları yönetmesi gerektiğini bilmeyen kişiler. birinden duydum mesela param pul oldu 4-5 yılda keşke baştan çıksaydım boşa gitti falan bi baktım yıllarca bir kere açıp fonları değiştirmemiş. tüm para %30 katkı ile beraber borçlanma araçları, başlangıç fonu gibi yerlerde. en saçma hisse fonlarının bile %50 getirdiği 2023'de adam %15 getirmiş :) hayır ben de iyi bilmiyorum ki, düz altın fonu, atak ya da agresif değişken fonlara atıp geçiyorum. şimdi baktım eylülden beri altın fonu %23 vermiş, ee buna %30'da devlet katkısı var daha ne isteyeyim ben?

bir diğer konu ise "parayı x dolar kuruna" sabitlemek. işte bunu yapmak lazım. yine bir arkadaşımdan gördüm adam 2019'da bes'e 250 lira ile girmiş, hala her ay 250 yatırıyor ve ilk aylarda iyi gözüküyordu ama bence mantıklı değil diyor :) bes'i ülkede 10 kişiden 1'i falan anlayarak bilerek kullanıyor. mesela haziranda ben fonlarda hisse fonlarına geçmiştim borsa burdan hikaye yazar yeni ekonomi yönetimi ile falan, ilk ay dolar uçunca "aha batırdık" modundaydım ama sonra telafi etti, eylül ekim gibi tekrar fon değiştirdim. minimum yılda 2-3 defa değişiklik gerekiyor.

sgk mı bes mi desen sanki bes daha iyi bilemiyorum. sgk eskisi gibi değil, ülkede 24 milyon sigortalıya karşılık 16 milyon emekli var. 43 yaşında emekli olanlar var ya :) nüfus artış hızı da azaldı tr'de, 20-30 sene sonra 30-40 milyon emekliye bakacak 40-45 milyon çalışan olur mu? mümkün değil. geçen duyuru da açmıştım endişelerim var diye ve bes'i daha da önemsemeye başladım.

mesela şu 2 tweet ref olabilir;
haziran 2023: twitter.com
şubat 2024: twitter.com

bir yerden sonra, özellikle 10 yıldan sonra bes ciddi bir kartopuna dönüşüyor %30'lar, iyi fonlar vs derken.

bes'i iyi kullananlar arasında gördüğüm büyük hata ise, bes'i birikim hesabı değil de yatırım hesabı olarak görenler. adam 50bin lira ön ödeme + her ay tüm birikimini atıyor. 6 ay sonra da o parayı dolarda altında tutsam daha çok gelir diyor. iyi de bu yatırım mantığı bes mantığı değil ki. bu şekilde yatırım yapıp da başarılı olan görmedim, hemen de çıkıyorlar. sizi zorlamayacak bir parayı birikim için atmalısınız ki her gün gözünüz orada olmasın. kuzenim 13 yıldır bes'de, iyi bir sigarakolik, tam 13 senedir her ay, günlük bir sigara parasının karşılığı kadar parayı atıyor (2024 şubat için 55 liradan aylık 1600 küsür), havaya attığım para ev parasını geçti demişti en son. bunu maaş almayacak tabi, cash çekecek ama 15 yıl sonra bes'den maaşlı emeklilik istediğinde aylık ciddi geliri olacak.

tabi tüm bunları ben normal sgk ödemem yapıldığı orada olduğum için çok rahat söylüyorum. sağlık sigortasına geçen sene aylık 2 kişi 1500 lira sağlığa vermişsiniz, açıkçası para değil ama emeklilikte nasıl olacak onu da göz önünde bulundurmak lazım.
  • avatar is back  (04.02.24 12:29:51) 
Özel sigortanın sorunu ne olacağını bilmemek. Misal bu sene ya da seneye ya da ne bileyim çocuk olunca yüzde 100 zam yapsa diyecek pek bir şeyiniz yok.
Buna ek olarak gene olmasın ama ciddi hastalık oldu ve kullandiniz. Sonrası sene primlerin ucmayacaginin garantisi gene yok. Yani sağlığın özel olmasının riski bu; sizi kapitalist bir sistemin eline bırakıyor ve bu olunca ne olduğunu hep biliyoruz.

Emeklilik olarak ben şahsen türk emeklilik sistemine asla güvenmem artık son yapılanlardan sonra. O yüzden kişinin kendi yaptığı bana artık daha mantıklı gelir. Hatta elden maaş alıp onu yatırım yapan da mantıklı gelir, zaten 3 sene sonra bie hükümet çıkıp yatırılan primleri asgari ücretli olanlara esitleyebilir, gördük.

Neyse bence sorun şu an her şey iyitkeny, saglikliyken dusunmeniz. Devlet destekli sağlı sisteminin olayı bunu düşünmeye gerek kalmamasi. Çünkü bugün kanser falan olan birinin özel sigortası ya sonra iptal olur ya da kat kat katlanir.
  • logisticsmanager  (04.02.24 12:45:44) 
Gayet haklısınız.

Hükümet, bana emeklilik primi yatırma, SGK primi yatırma, bu parayı senden almam dese hemen kabul ederim. Senelerce 7bin prim yatıracaksınız, sonunda 10 bin emeklilik maaşı verecekler. O da olursa, emekli maaşları dibe doğru gidecek. Seçim olduğu için zam veriyorlar. Prim 15 bin, maaş 10 bin olacak daha vs...

Böyle bir imkanınız var, özel sağlık sigortanızda varsa, kesinlikle yatırmayın. Çeyrek yapıp, köşeye koysanız sonunda da bir ev alıp kiraya verseniz, daha çok kazanırsınız...


.
  • kartallar yuksek ucar  (04.02.24 13:36:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.