[]

maksimum kaç kilo veririm?

yılbaşında 115 kiloydum. kilonun çoğu göbekte biriken yağ. yani yağlı ve şişman bir vücut yapım var.

3 haftadır, haftada 3 gün 1 saat yüzüyorum. yediğimi içtiğimi de kıstım. şu anda 109 kiloyum. bir hafifleme de hissediyorum.

kendime yaza kadar 100 kilonun altına düşme hedefi koydum ama eğer verilebiliyorsa daha fazla kilo vermeyi isterim, zaman çok mu uzun bilemedim.

tuhaf tuhaf diyetler yapmadan, sadece sakıncalı maddeleri (un, şeker vs) kaldırıp, porsiyonları küçültüp, haftada da 3 gün birer saat yüzersem maksimum kaç kilo verebilirim sizce?

ya da maksimum verim için uygulamamı önerebileceğiniz bir şey var mı? "doktor monşer diyetiyle 1 haftada 15 kilo verin" gibi programları sormuyorum.

 
Bunun bir maksimumu yok. Ne kadar kalori açığı yaptığınıza bağlı ve bir noktada durmasinin sebebi kilo verdikçe bazal metabolizma daha az kalori harciyor. Siz de yediginizi azaltmazsaniz duruyor.

Kaç kalori yediginizi bilmeden net bir şey demek zor. 100e doğru durma ihtimali var tabi.

Bir risk de bu un, seker kesmek insanın ömrünün sonuna kadar yaptığı bir şey olmuyor genelde. Ona da dikkat etmek lazim, böyle bir şeyleri keserek yapılan diyetlerde genelde geri alınabiliyor. O yüzden bir şeyleri komple kesmek yerine macro takibi yaparsaniz daha uzun süreli olur.
  • logisticsmanager  (30.01.24 12:39:41) 
yani şunu sormak istiyorum. gün içinde kendimi çok aç hissetmiyorum. yemesem yemem. ama kalori açığı yapıcam diye vücudu aç bırakarak sağlığı bozmayalım.

sadece açlığımı giderecek kadar az yiyip kalori açığı yaparak birkaç ayda 90 kiloya düşmemin bir sakıncası yok mu? vardır sanki. maksimumu o yüzden sordum.
  • kibritsuyu  (30.01.24 12:47:06) 
Yapacağınız şey şu : haftada bir kaç gün yürüme veya yüzme. Hergun yürünse keşke ama iş çevre vs olmuyor. Bunun dışında öğlen yemeği ve akşam yemeği bu kadar. Tatlıyı, şekeri kesinlikle bırakın. Ekmek abartılmamak kaydıyla bir iki dilim yenmesinde sıkıntı yok. Bu şekilde devam ederseniz hem zorlanmazsınız hem de sağlıklı kilo verirsiniz. Mesela pilav yediyseniz ekmek yemeğin o gün. Ekmek yediyseniz pilav veya makarnayı yemeyin bunun gibi. Bir süre sonra kilo vermeniz duracak fakat aynı şekilde devam ederseniz tekrar kilo vermeye başlayacaksınız o yüzden sabır işi biraz. Daha hızlı kilo verilir mi verilir elbette ama sağlıklı olmaz. Sabah kahvaltısı yapmadan sadece öğlen ve akşam yemekleri yemeniz ve sporunuzu yapmanız yeterli yaza kadar rahat rahat verirsiniz


  • dedeminhirkasi  (30.01.24 12:55:51) 
Şu sayfayı oku
www.agirsaglam.com
FatSecret uygulamasını yükle.
Oradan makrolarına ve kalorine bak.

Sihirli bir formül yok ortada.

Sadece şunları kısıyorumla olmaz bu iş.

Çok kısarsan platoya girer yaza 120 kiloyla girersin. (Diyette plato dönemi diye Google'a sor.) Bir yerde bırakırsan, verdiğinin fazlasını alırsın. Unu kesiyorum diye lif almayı bırakırsan kabız olur beton imalatına başlarsın fala. Yazdığım kaynakları oku. Acele etmeden bilinçli devam et.
  • Mirket  (30.01.24 13:00:16 ~ 13:06:27) 
Makroya mikroya bence girme. Paranoyak olup çıkıyor insanlar. Su kaç kalori bu kaç gram vs vs. Sağlıklı yapacağın iki öğün zaten kilo vermen için yeterli kaloride. İki öğünle şuna ki kilonu koruyacak kaloriye ulaşman imkansız. Ha nasıl olur iki öğün yiyorum zaten diye pizza hamburger yersen olmaz o iş. Ama bildiğimiz ev yemeği tencere yemeğini iki öğün yediğin takdirde kalori vs hesaplamaya girme.. en azından şimdilik gerek yok


  • dedeminhirkasi  (30.01.24 13:05:19) 
şu yağ yakmayı kolaylaştıran l-carnitine, cla falan takviyeler duyuyorum. iki sene önce de yüzdüğüm dönemde 4 doz l-carnitine almıştım, öyle duruyordu. son dört seferde onları da içtim yüzmeye başlamadan yarım saat önce. yani hissettiğim bir farklılık yok ama yağ yakımına faydası olacaksa egzersiz ve diyete eklemeyi düşünebilirim. yoksa tamamen gereksiz mi?


  • kibritsuyu  (30.01.24 15:19:26) 
her şeyden önce detaylı bir kan tahlili yaptırmanızı öneriyorum. ben bu kilo al ver döngüsünden çıkamıyordum. tahlillerde insülin direnci çıktı ki bu pek çok şeyi açıklıyordu, pek çok kan değerim de diplerdeydi. aile hekiminin de önerisiyle iyi bir diyetisyene başladım. migrenim olduğunu da gözeterek hazırladığı listelerle 16 kg verdim 6 ayda ve hiç kas kaybı yaşamadım. pek çok takviye de kullandırdı, özellikle d vitamini eksikliği etkili kilo vermekte.

size verilen kilo az gelebilir ama yıllardır ilk defa, bu kadar istikrarlı ve sağlıklı hissetmeye devam ederek, yeme atakları yaşamayarak geçirdiğim bir süreç oluyor.

ekmek yememi özellikle istiyor, komplex karbonhidrat konusunu anlattı bana, kendimde araştırdım. sadece yediğim ekmek türünü ve miktarını değiştirtti, siyez, karakılçık, tam tahıl vb. yiyorum artık. pirinç, bulgur, kara buğday vb. ile ilgili neyi ne zaman nasıl neyin yerine tüketebilirim detaylıca bilgi verdi.

kalori açığını oluşturabilmek ve benim de tercihim iki öğün olduğundan aralıklı oruç şeklinde hazırlıyor listelerimi. herhangi bir yasaklamaya asla gitmiyor, ömür boyu sürdürülebilir olmayan hiç bir tercihi onaylamıyor/önermiyor kadın. iş seyahatleri dahil yanımda taşıyabileceğim ara öğünler yazıyor. bir sürü de püf noktası öğretiyor, anlatıyor sürdürülebilir şekilde devam ettirebileceğim. mesela migren tutunca korkunç karbonhidrat ataklarım oluyordu, glutensiz makarna önerdi. migrenle ilgili ekstra araştırmalar yapıp başka beslenme önerilerinde bulundu. tatlı ataklarım için hem kendi tarifler verdi, hem yer fıstığı vb nasıl kullanabilirim anlattı.

yani özetle, önce kan tahlili, sonra alanında iyi (size sadece liste hazırlamayan, sizi dinleyip yaşam tarzınıza uygun bilgiler de öğreten) bir diyetisyen. sporla da destek.
  • Phoebe  (30.01.24 15:51:55) 
@phoebe

hocam zaten kan tahlilinden sonra başladım ben diyete spora. tahlilde insülin direnci falan değil, doğrudan diyabet çıktı. geçen yıllarda insülin direnci dediklerinde çok dikkate almamanın bedeli. ayrıca ileri derece karaciğer yağlanması.

öyle olunca dahiliye uzmanı diyabetik bir diyet verdi ama eski usul diyetlerden. az az sık sık yeme üzerine. ayrıca iş hayatım nedeniyle oradaki yemem gereken şeylere uymam pek mümkün değil, ye dediklerini yapıp yiyecek ortamım yok. o yüzden kendi çapımda yediklerimi azaltıp, şekeri unu kesme yoluna gittim.
  • kibritsuyu  (30.01.24 16:38:08) 
L-carnitine'e para vermeni önermem. @angelus burada olsaydı çöp onlar derdi. Gereksiz şeyler.


  • Mirket  (30.01.24 16:47:32 ~ 16:48:04) 
@kibritsuyu, işte aile hekimim de çok sert bir dille bu insülin direncini şu an kontrol altına almazsanız ilaç kullanmak zorundasınız dediği için korkumdan her şeyi sıfırladım :).

endişenizi ve direncinizi anlıyorum diyetisyenle ilgili ama düzgün bir diyetisyen size iş ortamında yapamayacağınız, taşıyamayacağınız bir liste vermemeli zaten. bana evde bu ara neler var diye bile soruyor kadın, ona göre yazıyor :).

yine de gitmem derseniz; aralıklı oruç saatleri (ben kahvaltı ve akşam yemeği şeklinde uyguluyorum ve kalori açığı yakalamış oluyorum burdan da), ekmek çeşidini değiştirmek, egzersiz (ortopedi doktorum belli bir kiloya inene kadar dizlerim açısından yürüyüş yapmamı istemiyor, mat pilates ve yüzmede teyidleştik), porsiyon kontrolü şeklinde zaten başladığınız gibi ilerlemeniz gayet makul.

mat pilates hocası da önce çok hafif başladı, 2 ay sonra zorlaştırdı, sonra yeniden bir level zorlaştırdı, işin içine dumble/top/direnç bandı ekledi vesaire derken en başta yapamadığım çoğu şeyi zorlanmadan yapabiliyorum ve inanılmaz inceldim. belki yüzme konusunda da böyle aşamalı bir durum vardır?
  • Phoebe  (30.01.24 17:07:55) 
Carnitine ve cla falan bunlar bir bilimsel desteği olmayan şeyler. Para vermeye gerek yok.

Ben diyeyim; çöp.

Kilo vermeye yarayan şeyler var ama supplement diye geçmiyorlar ;)
  • logisticsmanager  (30.01.24 19:37:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.