[]

Elektrikli araçlar ve standart üreticiler

Ford, Vw, Toyota falan artık ipin ucunu kaçırdı, Çinliler 5 yıla kalmaz tüm piyasayı ele geçirecek deniyor. Sizce bu mümkün mü? İzin verir mi batılı ülkeler buna?




 
çin'in uzun vadede ne yapacağını bilmiyoruz ama avrupalılardan eminiz bu sebeple yine 10-15 yıllık bir araç yatırımı için insanlar avrupa-japon malı araçları tercih edebilir.

bunun dışında elbette çin pazara girebilmek için düşük veriyor araçları bu da şu an için cepten yiyor demektir peki ne kadar daha cepten yiyebilir? tartışma konusu. avrupalılar birleşirse(en azından finansal anlamda) çin'in cebine bir delik açabilir.

çin şunu yaparsa korkmak lazım kardeşim ben genel araba mottosunu değiştiriyorum sen benden bir model al ben her 5 yılda bir sana 10-15 farklı model sunacağım bunların için den birini küçük bir ek para ödeyerek alabilirsin. bu iş modelini geliştirebilirse o zaman korkmak lazım

onun dışında long-run'da çin'in hala gitmesi gereken baya bi yol var.
  • duyurukullanıcısı  (29.01.24 22:09:13) 
çinlilerde ne kalite var ne de tecrübe. öyle kolay kolay ele geçiremezler piyasayı. kısacası mümkün görmüyorum. kendine yakın pazarları ele geçirirler en fazla.


  • false pretension  (29.01.24 22:16:02) 
çin olduğu için izin vermezler gibi duruyor ama çin regülasyonlara takılmamak için üretimini avrupa'ya kaydırmaya da hazır. avrupa'da üretim için baya baya yatırım yapıyorlar şu an.

ford ceo'sunun eski üreticilerle ilgili yaptığı bir konuşma var. iş araç üretmekten çok yazılım üretmeye geldi buna adapte olmayan birçok eski üreticinin büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyebiliriz.

twitter.com
  • duyulmasi gerektigi kadar  (29.01.24 22:16:14) 
çin, şu an 1950'ler abd'si gibi, 1880'ler ingiltere'si gibi deli gibi üretim yapıyor. şimdiki abd ve eu ise, 4 gün işçi çalıştıralım, çok maaş verelim bilmem ne diye diye geziyor ortalıkta. isteseler de istemeseler de 5 yıl sonra otomobilde çin hakimiyeti muhakkak.

çin üretiminde kalitesizlik var demek için en son çin hakkında 2001 yılında falan bişeyler araştırmış olmak gerekiyor. zira abd hükümet baskısıyla üretimini çinden hindistana kaydıran apple'ın yıllarca kalite arttıramadığını biliyoruz. neyse komik ve facebook iddialarına girmeye gerek yok.

çin'in otomobil konusunda ana problemi, iç pazar o kadar dehşet büyük ki, dışarıya açılma konusunda ciddi bir istek olmuyor, olmayınca da avrupa tasarımları, abd tasarımları çıkmıyor. batı ile doğunun tasarımsal istek ve beklentileri çok uyuşmuyor. özellikle ab ile. ancak şimdi çok büyük 3*4 şirket var ve kendi aralarında ciddi rekabet içindeler, iç pazarı diğer ufak 20'den fazla şirket ile beraber doldurmaya başladıklarında ciddi olarak ab ve abd'ye yöneleceklerdir. ancak şu anda dahi byd'nin 40-50k$'lık araçları çok üst seviye konfor ve kalite sunuyor. bu şirketler inanılmaz ucuz araçlar da üretiyor, gidip 10k$'lık araçlarını inceleyip eleştirmenin mantıklı yanı yok. mercedes ile karşılaştıracaksan, o banttaki aracına bakman gerek. zaten orada ortaya çıkıyor, 80k$ mercedes vs 60k$ byd eşdeğer. 4-5 sene sonra yapacakları üretim ile çok başka seviyeler görülür.

"İzin verir mi batılı ülkeler buna?", ab aşırı çekiniyor ve tedirgin. ne olur göreceğiz. ama avrupaya fabrikalar geliyor nasıl durduracaksın? mümkün değil pek
  • avatar is back  (30.01.24 00:23:23) 
Hayir, mumkun degil. Useniyorum uzun uzun yazmaya. Merak ediyorsaniz www.youtube.com


  • thetruenorthstrongandfree  (30.01.24 00:41:32) 
Çin eskisi gibi kalitesiz olmasa da orası çin. Tek adam rejimi olan ve herhangi bir hukuki kurumun işlemediği yer. Bu firmalarin bu kadar ucuz uretme sebeplerinden biri de devletin desteklemesi, çok ucuz elektrik, ucuz iş gücü.

Çinli firmalar Avrupa'ya gelir tabi de eskisi kadar ucuz olamaz o zaman çünkü tedarik zinciri ucuz bir şey değil ve iş gücü de daha pahalı olacak.

Cin'in asıl olayı elektronik parça. Harbiden bu konuda adamlar çok iyi ve tedarik Zinciri çok iyi ama ne zaman üretimi çin dışına tasidin iste o zaman sorun başlıyor. Yaşadığım için biliyorum.

Elektrikli arabada ne olacağı tam bilinen bir şey değil. Bizde de elektrikli araba sarj cihazlari var, su an çok iyi gitmiyor misal ama üst yönetimi dediği şu an ne olup bittiği önemli değil, biz 5-10 sene sonrasını oynuyoruz. Ve orada ne olacağını kimse bilemez.

Ben alır miyim? Almam. En azından su an için. Çünkü 10 sene sonrasını göremediğimiz firmalar ve sektörün de 10 sene sonrasını görmek zor.
  • logisticsmanager  (30.01.24 01:42:54) 
@avatar

çin'in araçları halen kalitesiz. hem mühendislik hem de kullandıkları parça anlamında. know-how'u bilmeleri kaliteli oldukları anlamına gelmiyor. yolda giderken gaz pedalını kıran, dışardan ve içerden güzel görünüp, dünyanın en kalitesiz parçalarıyla beraber en kalitesiz işçiliği ile bu kadar ucuz araçlar çıkarıyorlar.
  • false pretension  (30.01.24 12:55:03) 
bizim gibi ekonomik sıkıntı yaşayan ülkelerde bir ihtimal belki ama sanmıyorum.çin kore uzak doğu ne yaparsa yapsın bir iphone markası yaratamıyorsa arabada da bir vw veya mercedes olamaz. ama olay yazılım işine girerse çinliler öne geçebilir. ancak olay malzeme kalitesine gelirse avrupayı geçemezler.


  • mikahakkinen  (30.01.24 17:05:48) 
Dün düşen haberlere göre BYD Macaristan fabrikası için arazi satın alım anlaşmasını tamamlamış. 2026 ilk çeyreğinde üretime başlayacakmış fabrika. Macaristan’da hali hazırda elektrikli otobüs üretiyorlarmış okuduğum kadarıyla. Ab üyesi olduğu için gümrük vergisi avantajı var, bakalım ab bunun karşılığında ne yapacak.

yatırım için ab’nin en otoriter rejimini seçmeleri de manidar :)
  • duyulmasi gerektigi kadar  (01.02.24 08:25:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.