[]

kardeşlere tapu devri

2 erkek 2 kız kardeş ve bir anne var. babalarından kalan ev 20 yıldır hepsinin üzerine hisseli.
erkek kardeşlerden birisi hakkını iki kız kardeşe devredecek.
nasıl yapılıyor tam olarak? imza vermeye hazır kendisi.

anne de hakkını kızlara vermek istiyor ama 90 yaşında ve zor yürüyor. bu nasıl yapılır?

diğer erkek kardeş inat ediyor vermiyor.

 
- erkek kardeş tapuda hissesini istediği oranda kız kardeşlere (kız kardeş 1 %50 - kız kardeş 2 %50 veya %40-%60 nasıl isterse) bağış yapacak ve rayiç bedelin devrettiği hissesi oranındaki tutarının %6'sı kadar vergi ödeyecekler. kız kardeş 1 için %6, kız kardeş 2 için %6 ayrı ayrı ödenecek.
- anne de böyle bağış yaparsa, vermek istemeyen erkek kardeş sonradan itiraz edebilir.
- anne için sağlık raporu falan isteyebilirler, ama bizim hiç başımıza gelmedi, nasıl ve nereden alıyorlar hiç bilmiyorum.
  • malheiros  (29.01.24 22:08:20) 
@malheiros teşekkürler. peki tapu dairesine mi gidilecek? öncesinde bir şey yapılıyor mu? rayiç bedel için bir şey yapılıyor mu? siz yaptıysanız detaylıca prosedürü anlatır mısınız?


  • abelardo  (29.01.24 23:17:41) 
Detaylı prosedür: www.axasigorta.com.tr

Annenin yaşı gereği rapor isterler, Google'da "fiil ehliyeti" ya da "hukuki ehliyet" diye ararsanız detaylı bilgi veren sayfalar var.
  • kobuzchu kiz  (29.01.24 23:27:47) 
- belediyeden rayiç alacaksınız
- belediyeye borcu olmayacak
- imzaya gelemeyecek kişi varsa, başkasına noterden vekalet verecek, notere anlatırsınız tapuda şu gayrimenkulun bağış işlemi yapılacak diye. şuna dikkat edin: mesela kız kardeşlerden biri gelemeyecek ise, devredecek erkek kardeşe vekalet veremez, ama diğer kız kardeş gelecekse ona verebilir (veya tamamen başka birine mesela dayıoğluna). yani alıcı-satıcı aynı kişi imza atamıyor vekaleti olsa bile. kız kardeşler a kişisine, erkek kardeş de b kişisine vekalet verebilir; hepsi birden a kişisine veremez.
- webtapu'dan devredecek kardeş kendisi giriş yapıp, gayrimenkulu seçip bağış için başvuru yapacak, orada zaten adım adım istenenler yazar. vekaletname olacaksa onları da tarayıp başvuruda ekleyeceksiniz. orada açıklama falan oluyor, oralara varsa not eklersiniz falan.
- sonra zaten cep telefonlarına mesaj geliyor, şu tarih/saatte tapuya gelin diye. belediyeden alacağınız rayiç belgesini de yanınızda ötürün.
  • malheiros  (29.01.24 23:36:02) 
Anne'nin hissesini devretmesi konusu için de Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) konusunu bir araştırın.
Diğer kardeş bu konuda baş ağrıtabilir daha sonra.

  • Mirket  (29.01.24 23:40:07) 
@malheiros teşekkürler detaylı yazmışsın. dask yapılmış olması gerekiyor mu devir için?
rayiç belgesini alan kişi devredecek kişi mi olmalı? yoksa alıcılardan birisi de olabilir mi? bunları da cevaplarsan çok sevinirim.

  • abelardo  (30.01.24 00:45:22) 
Evet dask da olacak, rayici herhangi biri alabilir


  • malheiros  (30.01.24 07:53:08) 
Rayiç belgesini (ve vergi borcu yoktur belgesini) ilçe belediyesi veriyor. Kayınbabanınkini ben almıştım belediyeden.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (30.01.24 10:06:50) 
Devirlerinizi bağış adı altında yaptırın.
Anne için mutlaka akıl baliğ raporu isterler, ve bu raporun geçerlilik süresi 1 gündür. 65 yaştan sonra istiyorlar bunu. Devreden ve devir alacaklar arasında 65 yaş üstü varsa onlar da bu raporu alacaklar.

Annenin ölümünden sonra diğer kardeş tenkis davası açabilir, çünkü saklı payı var.
  • iustitia omnibus  (30.01.24 16:53:33 ~ 16:55:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.