[]

ne olacak tr'deki bu emeklilik sistemi?

yıllar önce 2. bir emekli maaşım olsun diye BES'e girmiştim, hem şans hem doğru fonlar hem de düzenli artan miktarda ödemeler vs derken 7 senede iyi yerlere geldi, 7-8 ay öncede aylık yatırdığım parayı da ciddi arttırdım. son zamanlarda çok kafama takılıyordu derken bu hafta içi bankada 2. bes hesabını da açtım. buna 10k başlangıç parası attım, aylık ise ana bes'e attığımın 3'te biri kadar bişey atıcam. ikisini de 60 yaşına kadar sürdürmek istiyorum açıkçası.

yani bilmiyorum ben mi çok kafaya takıyorum ama tr'de ki emeklilik sistemini hiç mi hiç mantıklı göremiyorum. tüm avrupa, o kadar yüksek katma değerli üretim yaparken, tüm nüfusu iş gücüne dahil etmişken emeklilik yaşını 65'ten 67'ye çekme peşinde ama biz 43'lere kadar çektik, bakıyorum oecd ve ab'nin önerisi 1 emekliye 4 çalışanın bakması oran orantısı ama biz tr'de neredeyse 1,5'lara kadar çekmişiz, nüfus 90 milyonlara gidiyor sigortalı adam 24 milyon gibi komik rakamlar, emekli sayısı 16 milyonlara dayanmış durumda.

yani şükür biz kardeşler olarak ailemize bakıyoruz zaten geçim derdi yok ama çevreme bakıyorum evi arabası olamamış emeklilerin durumunu çok kötü görüyorum ve endişeleniyorum. şimdi hesaplıyorum emekli olduğumda 1 maaş alacaksam, o maaşdan fazlası kadar ilk bes'den gelecek, yarısı kadar da yeni bes'den gelecek gibi duruyor. yine de pek güvenemiyorum, ekstra zaten birikim vs var herkes gibi ama bilmiyorum ben mi çok endişeleniyorum, özellikle tr'de son yıllardaki olanlardan sonra hiç güvende hissedemiyorum.

3.bir bes mi açmalı ne yapmalı acaba?

 
AB'nin onerisi o olabilir ama avrupa'da hicbir ulkede 1 emekliye 4 calisan dusmuyor. Kontrol etmedim ama yuzde 95 boyle.

Gecen bir haber okumustum, almanya'da 70-80 yasindaki emekliler calismak zorunda kaliyormus, bu bir trajedi diyordu bir vekil.

Tum dunya bundan muzdarip. Kimse fakirlerin iyiligini dusunmez ama belki bir huzursuzluk cikmasin diye ufak bir cozum bulunabilir buna ilerleyen yillarda.
  • ahm1  (26.01.24 23:11:26 ~ 23:18:53) 
@ahm1, ufak çözüm ile düzeleceğini hiç saanmıyorum. 2018 için baktım bu arada 1,7 civarı tr, almanya 3,4. ama 1 milyar € bütçe fazlası veren ülkenin 4 yerine 3,4 vermesi ile delice bütçe açığı vermesine rağmen 1,4-1,5 aktif pasif rasyosu olan (eyt sonrası) ülkeyi karşılaştırmak pek doğru gelmedi


  • avatar is back  (26.01.24 23:30:51) 
Dünya ne yaparken biz ne yapmışız diye hayıflanmak yersiz bence.
Sonuçta çoğunluğun seçiminin kararlarına saygı duymalıyız. Demokrasinin gereği de bu değil mi?
Mevcut durum ve şartlar içinde nasıl konumlanmamız gerektiğine odaklanmalıyız.
Türkiye ürettiğinden fazlasını tüketen bir ülke. Bu durumda her geçen gün daha kötüye gideceği ve emeklisine gerektiği gibi bakamayacağı aşikar.
Kazanılan her kuruşun belirli bir yüzdesinin o günler için ayrılması gerektiğini düşünüyorum.
BES iyi bir seçim. Ancak BES'in yanında Eurobond, 30 endeks kağıtları, sağlam kripto paralar ve hatta bir miktar da fiziki altının dahil edilerek sepet yapılması bence daha uygun olacaktır.
  • Mirket  (27.01.24 00:04:30) 
Turkiye'de emeklilik yasi dusuk olabilir ama simulasyon "nightmare" seviyesinde oynaniyor, stres tavan, herkes fosur fosur sigara iciyor, un/seker/tuzu bol yemekleri gomuyoruz, obezite var vs. Benim 4 buyukten 1 tanesi 75'i gorebildi.Yani bizim omrumuz pek uzun degil. Dolayisiyla insanlari 70e kadar calistirmak bence imkansiz.

Ha emeklilik yasini 70'e ceksen de bisey degismeyecek cunku bu yurtdisinda boyle, ama yine de sadece emeklilik maasina kaldiysan bitik durumdasin, aclik sinirinda yasarsin.

Ornek: Kanada'da emeklilik maasi net $1800 su anda. Asgari ucret net $2000 yani asgari ucretin altinda. BES hesabinda 1 milyon dolar olmadan emekli olmaya calismak pek tavsiye edilmiyor ama tabii emeklilik hesaplari 90 yasina kadar yapiliyor burda.

Ben buyuk ihtimal geberene kadar calisacagim icin emeklilik pek umrumda degil, 65'e kadar surundukten sonra milyon dolarlarim olsa ne olur, zaten 70i gorecegimin garantisi yok. BES hesabim var ama ufak tefek yatirim yapiyorum, buyuk girmem. Bir de 65'i icin gun sayan birkac tanidigim "ohhh" dedikten sonra kafalarindaki planlari gerceklestirmeden olup gittiler.

Gunu yasama taraftariyim, bence gerisi bos..
  • cooperr  (27.01.24 00:07:22) 
Benim Türkiye'deki sistemle alakalı asıl sorunum son yillarda hak yenmesi. Bu olmasaydi her ülkede olan oluyor derdim ama şu an resmen üç kuruş emeklilik ödemesi yapanlar 15 kuruş odeyenlerle aynı maaşı aliyor. Bundan sonra hiçbir güç türk emeklilik sistemine guvendiremez beni.

Avrupa'da da süper değil o yüzden kimse emekliliğe güvenmiyor zaten. Ama Türkiye'de malesef yatırım sınırlı o yüzden insanlar emekliliğe çok guveniyor ama artık insanlar da öğrendi.
  • logisticsmanager  (27.01.24 00:29:22) 
almanya'nın oranını nereden buldunuz? paylaşır mısınız? ben bir türlü bulamadım.

ben çözüm beklediğimi söylemedim zaten. bence eldeki her şeyi emekliliğe yatırmak yanlış. ben mesela stresli, sıkıntılı bir insanım. 80'i kesin göremem ve muhtemelen 70 sene civarı yaşarım diye düşünüyorum. bu yüzden de emeklilik fonlarına girmeyi pek düşünmüyorum açıkçası. ama tabii ki karar vermesi kolay bir konu değil. başka nasıl değerlendirilmeli, ona bakmak lazım.

almanya'da bile 1 milyon 65 bin emekli çalışmak zorunda kalıyormuş: www.hurriyet.com.tr

eğer tüm dünyada emeklilik sistemi krize girerse belki bir düzeltme yapılabilir.
  • ahm1  (27.01.24 00:50:03) 
Böyle bir enflasyon varken emeklik gerçekten çok saçma bir duruma geliyor. Şu an diyelim ki tavan fiyat 150k'dan sigortalısınız, işverene maliyetini birisi hesaplasın ama tahminim minimum 30k. Buna karşılık alınacak tavan maaş 42k. (tutarlar google'dan alındı, hatalıysa uyarın düzelteyim)

1 senede devlete vereceğiniz parayı alıp kendiniz kenara koysanız, en basit yatırım araçlarını kullansanız bile kardasınız.

Bir de geçen seneki 150k ile bu seneki 150k arasında yarı yarıya alım farkı var, bu aradaki farkı bugün harcamak veya düzgün bir şekilde yatırım yapmak çok daha karlı.

EYT yükünü de mevcut çalışanlara yıkınca sistem ponziye baya yaklaşıyor. İlerleyen zamanlarda emeklilik yaşını tekrar yükseltip bir sonraki neslin de içinden geçecekler.

Bireysel emeklilik de farklı değil, "bireysel emeklilik tuzağı" diye aratın, size anlatılmayan yönlerine bakın.

Özetle voleyi vurmazsak ölene kadar çalışacağız.
  • kimlanbu  (27.01.24 11:17:41 ~ 11:19:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.