[]

Caddebostan vb. bölgelerdeki çimin adı/cinsi ne oluyor?

bu baharda bahçeyi sıfırlayacağım da.

köpeğim olduğu için hem basmaya dayanıklı hem de yaz-kış "durmayan" çim arayışına girdim. çünkü bahçedeki mevcut çim, kışın uykuya dalıp sararıyor hatta komple gidiyordu. e köpeği de bahçeye çıkarınca 2 karış çamurla eve geri dönüyordu.

caddebostandaki çimleri hatırlıyorum da, yaz kış hem müthiş sık, hem de sürekli yeşildi. orda köpeği dolaştırırken ayağı en fazla ıslanıyordu.

ön bahçede birkaç deneme yaptım; uganda çimi diye bir şey aldım. şahane çıktı, inanılmaz kalın yapraklı ve çok sık. ama kullanım kılavuzunda kışları sarardığı söyleniyor. (ben kışa yakın ektiğim için herhalde sararmadı bizde henüz.)

normalde ondan çok memnunum ve tüm bahçeye (150-200 metrekare arası) bunu ekmeyi düşünüyordum. ama kışın ölmemesi çok önemliymiş benim için onu anladım :)

izmir gibi bir iklimde ne tür çim ekmek en uygunu olacaktır? henüz kış boyunca 10 derecenin altına düşmedi hava, belli ki senede 1-2 hafta dışında pek bu ısılara düşmeyecek.

-- ikinci olarak da mart başı bahçeyi belletip ekim yapmayı düşünüyorum. bu uygundur değil mi? bahçivanlara sorsam "uygun abi uygun" diyecek veya o an onun işine ne geliyorsa o cevabı verecek. o yüzden en iyisi tarafsız kişilere sormak :) aynı şey çim türü için de geçerli. o an onun elinde hangi çim varsa onu itelemeye çalışacak.

 
Caddebostan deyince İstanbul'dasın sandım.Sonra İzmir dedin kafam karıştı.
Çim sıcaktan çok fazla haz etmeyen bir bitki. Onun için İstanbul coğrafyası İzmirden daha şanslı çim yetiştirmek için. Yani İzmirde asla İstanbuldaki kadar güzel çim elde edemezsin.
Sen birçok şeyi aynı anda istiyorsun. Yani hem simidin tam olacak hem karnın doyacak türü bir şey.
Sana %50 Lolium Perenne, %30 Festuca Rubra %20 Poa Pretencis cimlerinden elde edeceğin bir karışım önerebilirim. İyi bir bakımla ve çok fazla ezmemek kaydıyla ve biçme zamanlarını aksatmazsan halı görüntüsünü sağlayabilir.
Bir de şu var. Köpek patisi çime hiç yaramaz. köpek kulübe çevresinde ağzınla kuş tutsan çim olmaz.
Söylediklerimin hepsi güneş gören bahçeler için. Eğer güneş görmüyorsa Fare kulağı dışında bir seçeneğin yok ki o da hiç basılmayı sevmez ve hiç de güzel görünmez.
İzmirde Mart ayı ekim için uygun. Hem güneş kendini gösterecek. ve hem de İzmir sıcağı henüz başlamamış olacak.
Söylediğim karışımı kendin de yapabilirsin. O oranlara yakın olacak şekilde hazır da bulabilirsin. Metrekareye 50 gr yeterli olursa da sen o kadar da cimri davranma.
Kolay gelsin.
Biraz sarı olsun canım üzerinde tepinmek istiyorum dersen de Bermuda Grası önerebilirim. Hem basılmaya mukavim, hem sulamayı azıcık aksatsan diğerleri gibi hemen ölmez. Hem bahçede ara ara ekip güzel bir bakım yaparsan iki aya tüm bahçeyi kaplar şekilde yayılıcı özelliği vardır, hem biçmeyi azıcık aksatsan sapa verme problemi yok. Aslında İzmir'in Akdeniz'in çimi bu.
  • Mirket  (04.01.24 10:05:57 ~ 10:12:21) 
abi çok teşekkür ederim bilgiler için.

bahçe güneş görüyor, otomatik sulama vb. sistemlerimiz de var, sulamada da sorunumuz yok yani.

önde küçük bir bahçemiz var, orda biraz deneysel şeyler denedim.

www.intfarming.com

şu çimi ektim.

ibb.co

kasım sonu ekmeme rağmen hayvan gibi büyüdü ve çok sağlam gözüküyorlar. budamasını geciktirmek zorunda kaldım, çünkü aralıksız 20-25 gün yağmur yağdı. bu haftasonundan sonra uzun bir süre sağanak yağış olmayacağı için, bu hafta sonundan sonra biçeceğim.

ugandadan devam etmemi önerir misin peki bu durumda? yoksa dediiğin formüllerden devam mı?
  • tchuck  (04.01.24 10:44:42) 
Uganda çimi ne ola ki diye Google'a baktım. Bermuda Grass'mış :)
İzmir'de kış şartlarında istediğin koyu yeşil rengi verir de yazın renk açar, daha açık renkli bir şey olur. Onun dışında bir sıkıntısı yoktur. İyi taraflarını daha önce anlattım.

Biçmeyi geciktirirsen ki geciktirmişsin. Hem sapa verir. Tüm dalları budanmış ağaç gibi dımdızlak kalır ve birkaç biçim zamanına kadar kendini zor toparlar ve hem de tırpan değil de normal makineyle biçiyorsan sıkıntılı olur, yolunur.

Hangisinden devam edeceğine sen karar ver. Rengi biraz açık olsun farketmez. İzmir için uygun olanı olsun dersen Bermuda grass. Yok illa koyu yeşil halı gibi olsun. Nazlı olsun farketmez, gözüm gibi bakarım diyorsan da söylediğim karışım.

Not: Çiçek tarhı, ağaç gövdesi, obje, girintili çıkıntılı duvarların kenarı falan varsa tırpan, düz alanlarda klasik makine öneririm. Düz alanda tırpan kullanmak ustalık gerektirir.

Sıcakta gündüz sulaması faydadan çok zarar getirir. Akşam ya da gece sulaması iyidir.

Kışın, yanmış elenmiş büyükbaş hayvan gübresi vermek iyidir. Ekim yaparken ve ekim öncesinde de verilmelidir. Ama organik gübre çok yabani ot tohumu taşır.

Yabani ot 12 ay boyu özellikle yağmur sonrası toprak ıslakken köküyle sökerek bölgeden uzaklaştırılmalıdır.

Ağır topraklarda 3-5 yılda bir kök havalandırması, ayrıca kumlama yapılmalıdır. Bilen biri tarafından
vs
  • Mirket  (04.01.24 11:31:08) 
@mirket,

evet evet budamayı geciktirdim. ama ön bahçe küçük 5-6 metrekarelik bir alan. orda deneme yapmak istemiştim, 3-4 farklı çim ekip beğendiğimi etrafa ekecektim.

rengi açılsa da sorun değil, eğer her daim sağlıklı vs. kalıyorsa.
  • tchuck  (04.01.24 11:37:26) 
@Mirket,

hazır yakalamışken :)

ben şimdi bahçivanları martta çağırmayı düşünüyordum. Hem tüm bahçeyi bellesinler, hem gübreleyip ekim yapsınlar diye.
eğer dersen ki kışın 1-2 posta belletip gübrelet, sonra martta ektirirsin. öyle yaparım. yoksa hep bir arada olursa daha faydalı olur dersen de, onu yaparım. :)
  • tchuck  (04.01.24 11:39:47) 
Toprağı ne kadar belletirsen o kadar iyi. Yabani ot tohumlarını öldürmüş olursun, toprak havalanır falan. Ama bahçıvana vereceğin paraya değer mi konusu var. Ben yapmazdım. O kadar zengin değilim :)

Hem bellenebilmesi için toprağın bi miktar suyunu çekmesi lazım. Yağmur mevsiminde zor o. Bele yapışır kalır.

Bu arada ekim için Mart dedim ama. Küresel ısınma falan derken biliyorsun mevsimler sapıtmış vaziyette. Bir hafta güneş göreceğinden emin olduğun gün aban olaya. Martı bekleme.
  • Mirket  (04.01.24 12:47:05) 
@mirket süper abi teşekkür ettim.

bi de izmir zaten çok 10 derece altına düşmediği için, bence de scope'ta çok soğuk olmadığı bir dönem yapıştırıp geçerim.

ben 15 aralıkta da çim ektim, izmirin en soğuk olduğu günlerdi belki de (kasım sonu da aynı şekil) onda da başarıyla çim alabildim. (deney yapıyoruz)

----

belletme işi için de, bizim bahçe 200 metrekare vs. benim gücüm yetmez diye düşünüyorum. belleme makinası falan gerekir, ona da 4-5bin vermek mantıklı olmaz diye düşündüm. o yüzden gelip belleyip gitsinler, tırmık vs. işini ben çözerim diye düşündüm de. bilemedim.
  • tchuck  (04.01.24 13:38:55) 
Madem deney yapıyorsun şöyle bir şey yap.

Daha önce diktiğin bermuda rubraları biçmeden kökleriyle sök. Her bir kökü diğer bahçede birkaç karış mesafeyle domates fidesi eker gibi ek. Sonra bahçeyi düzenli sula, gübrele ve yabani otlardan arındır.

Bakarsın üç ay sonra yeni ekime gerek kalmayacak kadar yayılıp bahçeyi kaplamışlar.

Bermuda rubranın diğer çim çeşitlerinde olmayan öyle bir güzelliği var. Yayılır.
  • Mirket  (04.01.24 19:33:24) 
Zoysia çimine de bir bakabilirsiniz.


  • clia  (04.01.24 21:26:11) 
@clia,

zoysia çimiyle ilgili de içerikler izledim. ama hep zoysia çiminin satışını yapanlar içerik paylaşmış. tarafsız, düz kullanıcıların pek videosuna rastlamadım. o yüzden şu aşamada güvenemedim. onu da belki bahçenin bir bölümünde deneysel olarak kullanırım 5-10 metrekarelik bir alanda. öğrenmek için :)
  • tchuck  (05.01.24 08:25:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.