[]

diş hekimliği

bunun fakültesi niye ayrı hocam? niye her organ gibi, vücudun her bölümü gibi tıp fakültesi altında bir uzmanlık değil?

yani diş hekimleri küçümsediğimi sanmasın da, düz adam gibi bakınca herhangi bir organdan daha karmaşık, kendisine özel fakültesi olması zorunlu olan bir organ gibi de durmuyor. hemen komşuluğundaki dil ile, boğaz ile, dudak ile, yanak ile tıp fakültesi uzmanlıkları ilgilenirken, dişin fakültesi niye ayrı?


 
diş alt başlık olamaz. çünkü dişin de alt başlıkları var. bi de tamamen farklı meseleler.
yani tıpın altında niye uzmanlık olsun diş? 6 sene gereksiz kullanmayacakları bilgiler öğrenirler o zaman. diş okuyan birinin böbrek nasıl çalışıyo bilmesine ne gerek var mesela?

  • jelly bear  (25.12.23 11:40:50) 
daha spesifik ve daha ayrıntılı bir alan olmasından dolayı olabilir. ayrıca diğer alanlar vücudun diğer bölgeleri ile alakalı olabilirken, diş'in diğer bölgeler ile alakası yok


  • paintov  (25.12.23 12:17:54) 
hemen çürüteyim o zaman.

dişin alt başlıkları var, diğer branşların da alt başlıkları yok değil. beyin cerrahisinin tümör çıkaranıyla skolyoz ameliyatı yapanı farklı. genel cerrahinin memedeki kitleye bakanı ile popodaki hemoroide bakanı ayrı. hemoroidci adam karaciğer ameliyatında anlıyor olsa bile branşlaşmış oluyor, yapmıyor. karaciğerci de gidip anlıyor olsa da memedeki kitleyi almıyor. ürolog dediğin hem erkek üremesiyle, hem kadın ve erkek idrar yollarıyla ilgileniyor. her biri kendi alanında uzmanlaşıyor. bölümün adı onkoloji, ama tıbbi onkoloj ayrı, radyasyon onkoloğu ayrı. yani branşın altında alt branşlar dersen tıpta da var.

ama kardiyolog temel tıp bilgisini alıyor. hayatında hiç pipideki siğille ilgilenmiyor olsa bile onun da dersini görüyor. o yüzden "niye böbrek nasıl çalışıyor bilmesine ne gerek var" diyemeyiz. kardiyoloğun hemoroidi bilmesine ne gerek var?

insan vücuduna müdahale yapan her hekimin temel tıp bilgisi görmesine gerek yok mu? diş hekimi böbreği niye bilsin. niye bilmesin?
  • kibritsuyu  (25.12.23 12:21:38) 
İlk 2 sene zaten temel tıp eğitiminin hepsini görüyorlar abi, sonrasında kendi alanlarıyla ilgili eğitim alıyorlar.

edit: Aşağıda ilk 3 sene demiş; ben ilk 2 sene diye biliyordum:

"Diş hekimliği fakültelerinde 1964 yılı itibarıyla eğitim süresi 5 yıldır ve alınan dersler temel tıp bilimleri ve klinik bilimler olmak üzere ikiye ayrılabilir. Temel tıp bilimleri; Anatomi, Fizyoloji, Histoloji, Embriyoloji, Patoloji, Biyokimya, Biyoloji ve Genetik, Mikrobiyoloji ve Farmakoloji olarak sıralanırken klinik bilimler arasında Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Oral Diagnoz ve Radyoloji, Pedodonti, Endodonti, Restoratif Diş Tedavisi, Ortodonti, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi sayılabilir. Eğitimin ilk 3 senesinde preklinik eğitim verilmekte olup son 2 sene klinik eğitimlere başlanır. 5 sene sonunda başarılı olan kişi diş hekimi unvanını alır."
  • Bir ben var benden şurada  (25.12.23 12:23:02 ~ 12:28:44) 
eskiden tıp üzerine uzmanlık gibi yapılan bir bölümdü.

hala birçok ülkede 4 sene temel tıp üzerine okunuyor.

tıp bitirip üstüne diş okuyan da yok ama. çünkü çok gereksiz. tabii ki de temel böbrek işlevlerini bilmek zorundasın, hastaya ilaç veriyor, iğne yapıyorsun. cerrahi yapıyor yaranın iyileşmesini takip ediyorsun. temel fizyoloji,patoloji vb bilmeden bunları yapmak sanayi ustalığıdır, bildiğin "dişçilik"tir. temel tıp eğitimi ile beraber de "diş hekimliği"dir.

işin içine girdiğinde diş tedavileri o kadar dallanıyor ki, bunları layığı ile bilebilmek zaten 10 sene alıyor.

işine yaramayacak tıp bilgisini de insana yüklemenin ne mantığı var? ortodontide mesela temel fizik prensipleri çok kullanılır. öncesinde fizik bölümü ya da mühendislik okumaya gerek var mı? yok.

dediğiniz gibi eğitim süreci olsaydı, 6 sene tıp üzerine 4 sene diş üzerine 4 sene uzmanlık(dişte) yapılırsa, sonra bir kanal tedavisi niye 10.000 tl diye herkes ağlardı. yapacak adam da bulunmaz. hoş gereksiz eğitim de alınmış olur.
  • bir ileti paylastim  (25.12.23 12:33:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.