[]

SGK meslek kodu

1.5 ay önce kalite mühendisi pozisyonunda yeni bir işe başladım. Vize başvurum için işe giriş bildirgesi gerekiyordu, e devletten indirdim. Meslek kodumu kalite kontrol sorumlusu olarak seçmişler. Bu daha çok teknikerliğe yakın bir sey. İleride başka bir işe girecegimde veya emeklilik maaşı gibi konularda bir sorun yaratır mı? Yoksa ikya bunu söyleyip çok geç olmadan duzelttirmeli miyim? Önemsiz bir şeyse boş yere uğraştırmak istemem kimseyi.




 
hiçbir konuda sorun yaratmaz merak etmeyin.

zaten şimdi baktım, kodların içinde kalite mühendisi diye bir meslek kodu yok. yine olabilecek en uygun kodu seçmişler.
  • kibritsuyu  (04.12.23 22:41:27) 
Önemli olup olmadığını şu an bilemeyiz, gelecekte meslek kodlarına göre bazı düzenlemeler yapılabilir sonuçta.

Düzeltilmesi zpr bir şey değil. Şirket bağlı olduğu sosyal güvenlik müdürlüğüne dilekçe yazacak geriye dönük düzeltilmesi için o kadar.
  • akhenaten  (04.12.23 22:42:06) 
Kalite kontrol sorumlusu koduyla çalıştım. Teknikerlikle bağlantısı yok. Sorun edebileceğin tek kod işçi kodu.


  • dissendium  (04.12.23 22:54:26) 
yukarıdaki cevaplardan sonra biraz daha detay vereyim madem.

meslek kodu şu durumlarda önemli. mevcut durumda da bu işlere yarıyor zaten:

eğitim belgeniz ile meslek kodunuz uyuştuğu ve bazı diğer şartları sağladığınız takdirde işveren prim teşviği alıyor. bunun sizinle bir ilgisi yok, yanlış kod seçerse işveren teşvik alamaz. o yüzden dert etmenize gerek yok.

ilgili mühendis odalarının, istihdam edilen mühendislere verilebilecek asgari ücret tarifeleri var. yani normal asgari ücret 11 bin lira, ama oda diyor ki makine mühendisinin maaşı asgari 20 bin lira olabilir. siz makine mühendisi iseniz ve sizi odanın tarifesinin altında çalıştırıyorlarsa doğru meslek kodu ile buna itiraz hakkınız olur. "ben makine mühendisiyim ama beni teknisyen diye gösterip odanın belirlediği ücretin altında çalıştırıyor" diye sözleşmeyi feshedip tazminat bile alabilirsiniz. tekrar ediyorum, kalite mühendisi diye bir kod yok, ama üniversitelerde bölümü olan bir mühendis iseniz ve mühendis olarak çalışıyorsanız meslek kodunuzun "makine mühendisi, endüstri mühendisi" gibi bir şeyle değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

bir de bunun sizinle ilgisi yok ama başladık madem bilgi vereyim. kolay işverenlik denen bir şey var. işveren sigorta bildirgenizi her ay göndermiyor. tek sefer sisteme tanımlıyor, sistem onu otomatik olarak her ay onaylıyor. böyle ik servisi, mali müşaviri falan olmayan durumlarda kullanılıyor. evde çalışan temizlikçi, hizmetçi, çocuk bakıcısı, bahçıvan, apartman kapıcısı gibi her ay bildirge doldurup göndermekle uğraşamayacak işverenler için bir kolaylık. bundan yararlanmak için de çalışanın yukarıda saydığım türde kodlarda olması gerekiyor. ev hizmetlerinde gazaltı kaynakçısı çalıştıramazsın, kaynakçı çalıştırdığına göre sen o tip bir işveren değilsin diyor. kolay işverenlik yapıyorsan çalıştıracağın personel ancak ev hizmetinde çalışacak hizmetçi, bakıcı, temizlikçi, kapıcı, bahçıvan vs olabilir diyor.

bunlar dışında meslek koduna dair bir durum aklıma gelmiyor.
  • kibritsuyu  (04.12.23 23:25:01 ~ 23:28:18) 
@kibritsuyunun verdiği şu bilgi hatalı: odanın belirlediği ücreti ödemiyor diye işçi sözleşmesini haklı nedenle feshedemez. Yargıtay’ın kararları açık: odaların belirlediği ücretler tavsiye niteliğinde olup asgari ücretin altında olmamak kaydıyla taraflar ücreti serbestçe kararlaştırabilir.

Dursun burada bu bilgi, belki birilerine yardımcı olur.
  • kojonotsuki  (05.12.23 21:23:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.