[]

Bypass ameliyatı sonrası evde bakım hk.

Selamlar herkese,
Geçtiğimiz cuma günü babam ameliyat oldu. Şu an yoğun bakımda servise henüz çıkartılmadı. En çok evde bakım kısmı düşündürüyor. Çünkü yalnız yaşıyor, ben ve kardeşimden başka kimse yok. 70 yaşında, kendi işinde hala çalışmaya devam ediyor. Kız kardeşimin bebeği olduğu için kayınvalidesinde birlikte bakıyorlar, kendisi çalışıyor. Ben de çalışıyorum. Kendisine ben refakat edeceğim, işten 1 haftalık izin aldım. Gerekirse 2-3 hafta da evden çalışma isteyeceğim. Bu 2-3 hafta süresinde de evde ben kalmayı planladım, her şey yolunda giderse.

* Hastane sonrası evde bakım nasıl olur? (Hastaneden bilgi verirler mutlaka, ama yine de yazmak istedim.)
* İyileşmesi ne kadar sürer? (Evde kendi işini halledebilecek açıdan.) (Bir de toplu taşımayla işe git-gel yapmak istemiyorum. Bu yüzden sordum. )
* Dışarıdan tanımadığım kimseye güvenmediğim için evde yalnız bırakmak istemiyorum, ki bırakılmaz da bu süreçte.
* İş yerim her ne kadar bir süre müsamaha gösterse bile, özel sektör sonuçta daha ne kadar tamam derler bilemiyorum. (Evden çalışma isteğini henüz belirtmedim.)

Bu konularda biraz tecrübesizim. Fikir açısından destek olabilir misiniz?

 
Öncelikle geçmiş olsun.
Annem 2 ay önce bypass ameliyatı oldu.
Öncelikle bu ameliyatı olan hastalar için genel şeylerden bahsedeceğim.
- Bu hastalar ne olursa olsun enfekyison kapmaması gerekmekte.
- Triflo denen üfleme topunu 2 ay yapması gerekiyor. Gün içerisinde ne kadar yapması gerektiğini söylerler.
- Varis çorabını 2-6 ay arası bacakların durumuna göre takacak. Gece yatarken çıkartıyor. Sabah kalkmadan giyiyor.
- Özellikle saat başı mutlaka yürüyüş yapacak. İsteksizlik olması durumunda zorlayarak hastayı dikkatli şekilde yürütün. Baş dönmesi mide bulantısı gibi durumlarda dikkatli olun zorlamayın fakat çok da nazlanmasına izin vermeyin. Kalp yorgun olduğu için dinlenmek istiyor ancak yürümezse kesinlikle kendisine gelemez. Mutlaka yürümesi gerekiyor.
- İlaçlarını düzenli olarak kullanacak, tansiyonu ölçülecek.

Şimdi özel olarak bahsedersem; Açık mı kapalı mı ameliyatı?
Kapalı ise yani göğsü küçük bir kesi ile yapıldıysa oturmasında kalkmasında çok dikkat etmeniz gereken bir durum yok fakat açık ameliyat yani göğsü kesildi ise;
-Mutlaka korse takılması gerekmekte ve kesinlikle göğüs kemiği oynatılmaması gerekmekte yatarken kalkarken. Bunu hasta tek başına yapamaz. Taburcu olurken refakat edecek kişiye hastanın nasıl kalkması oturması gerektiğini anlatırlar, anlatmazlarsa mutlaka sorun.
-Yara durumlarını her gün kontrol edeceksiniz. Gidişatı hakkında bilginiz olacak. Özellikle göğüs yarasında herhangi bir anormal kızarıklı, ufak bir akıntı olması durumunda hemen dokturuna bilgi verin veya hastaneye gidin. O bölgedeki yara çok önemli.
-Hastanın kendisine gelmesi 6 ayı bulur, eski sağlığına ulaşması da 1 seneyi buluyor.
-Refakatçinin 2 ay yanında durması gerekmekte. 2-3 haftalık izinle olacak iş değil.
-Kesinlikle hastanın yanına 1-2 kişi refakatçiden hariç akraba- eş dost geçmiş olsun ziyaretine girmeyecek. Eğer hasta enfeksiyon kaparsa kendisini topalarlaması ve yoğun bakımdan çıkması uzun zaman alır.
-Genelde bu tarz ameliyat sonrası dikiş yerlerine herhangi bir şey krem losyon vb bir şey önermiyorlar. Bunu doktorunuza sorun.

Aklıma gelen şeyler bunlar. Aklınıza takılan bir şey olursa özelden de yazabilirsiniz.
Bunlar bizim yaşadığımız şeylerdi. Öncelikle ne olursa olsun doktorunuzun tavsiyesine uyun. Geçmiş olsun.
  • dedeminhirkasi  (20.11.23 01:37:14 ~ 01:39:33) 
@dedem, güzel anlatmış. Ek olarak bize yatağın ayak ucuna bir ip baglamamizi soylediler, hafif esnek. Ondan güç alarak kalktı uzun süre. Çok islevseldi.

Bir süre maske takarak yanında bulunduk enfeksiyon riskinden dolayı.

Bizimki çok kolay toparlamisti. Umarım sizin de öyle olur. Yanlış olmasın da ilk günden yuruyebildi diye hatırlıyorum. Ama doktorlar da bunu hızlı bulmuştu.
  • abuzer  (20.11.23 06:17:16) 
Gogusteki kesik ne kadar olacak acaba? Önceden 20-25 cm kadardı artık kapalı da yapılabiliyor. Kapalıysa işler daha kolay.

Açık ameliyat için çok güzel anlatmışlar yukarıda.
Sadece tekrar etmek istiyorum. Oturup/yatıp kalkması çok dikkat istiyor. Uyurken bile göz ucuyla bakmak lazım, sadece sırtüstü yatması, dönmemesi gerekiyor. Göğüs kemiğinin oynamaması için. Bunların hepsi için gerçekten yanında bir kişiye ihtiyaç var. Geçmiş olsun. Bir şey sormak isterseniz ben de yakından yaşadım bana da sorabilirsiniz.
  • invictae  (21.11.23 20:07:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.