[]

euro ncap yildizlari?

Bakiyorum örnegin volvo ile clio nun yildizlari ayni. Millet bosuna mi volvo aliyor yoksa clio hatta dacia gibi markalar sahiden kaliteyi mi yukseltti?

Kisaca bu ncap ne kadar dikkate alinmali arac alirken?


 
kısaca cevap evet, güvenli. Elbette kütle farkından dolayı küçük sınıftaki bir Clio ile daha büyük bir Volvo aynı derece güvenli denmez ama yeterince güvenli denebilir. Yani 5 yıldızlı clio ile kamyona çarpmak başka, yine 5 yıldızlı xc90 ile aynı kamyona tamamen aynı şekilde çarpmak başka.


  • orient blue  (15.11.23 08:54:46) 
Ncap güvenirliği tartışmasız bir kere, çünkü piyasadan parasıyla araç alıyor ve deniyorlar. Aracı fabrika göndermiyor yani "bizi de deneyin" diye.

Bahsi açılmışken aklıma efsane renault reklamı geldi, renault'un hangi modeli hatırlamıyorum ama 5 yıldızı sanırım ilk alan ya da nadir araçlardan biriydi.

Mercedes ilk 5 yıldızını aldığında, renault gazeteye büyük bir ilan vermişti, mercedes'e hoşgeldiniz filan diyordu :)

Neyse konuya dönelim, Ncap testleri güvenilir, tamam. Ama dikkat etmemiz gereken nokta test hızları!

Testleri yasal hız sınırlarında deniyorlar, yanlışım yoksa 30-50-60 km/h hızlarda testler yapıyorlar.

Yani arabayı 50 km/h ile düz duvara kafadan çarptırıp "bu arabanın içinde bu hızda kimse ölmez, sakat da kalmaz" diyolar diyelim.

Biz aynı arabayı alıp 60 km/h ile aynı duvara çarptığımızda sonuçlar çok çok çok fark edecektir. Şimdi bunun katlama hesabını yapacak bilgiye sahip değilim ama 50 ile 60 arasında %20 farktan çok çok daha fazla fark var.

Kaldı ki 100-120 km/h'lar, ohooo Allah muhafaza etsin.
  • John Bloor  (15.11.23 09:50:41) 
clio'nun hangi yıldaki modeli ile volvo'nun hangi yıldaki modelini kıyasladığına göre de değişir.

mesala ncap artık güncel güvenlik sistemleri olmayan araçlara 5 yıldız vermiyor. yaya görünce otomatik durması, adaptif hız kontrol gibi.

2022 model volvo ile 2017 model clio aynı 5 yıldıza sahip değildir.
  • durbidakka  (15.11.23 11:30:13) 
O testler 50 km hız ile yapılıyor. Yani şehir içi çarpışma testi. İşin içinde biraz pazarlama algısı da var.

Volvo'nun aşırı güvenli olduğu konusu da vaktiyle bu konuyla ilgili çok reklam yapmasıyla alakalı. Yoksa aynı segmentlerde bütün araçlar 3 aşağı 5 yukarı aynı standartları sunuyor artık.

50 km'de 5 yıldızlı güvenlik sunan bir aracın 90 km'de ve üstünde nasıl tepki verebileceğini kimse bilemez.

Google'a bakmak yeterli. Aşırı güvenli şöyle sağlam denen arabaların yüksek hızlarda nasıl kağıt gibi dağıldığını görebilirsiniz.

Yani o 5 yıldıza çok güvenip de aşırı hız yapmamak lazım.
  • anten  (15.11.23 12:34:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.