[]

biriktirmek & gezmek

selamlar, malum günümüzde bugün almadığımız ürün/hizmetleri yarın hiç alamayacak duruma düşüyoruz. her geçen gün daha da zorlaşıyor. üç beş altın, döviz var, kira ödemiyoruz, araç da var. şimdi birikim yapıp kenara atmak mı yoksa en azından yılda bir yurtdışı tatili mi? bir yandan biriktirelim kenarda para kalsın diyoruz, bir yandan da gezip tozma imkanlarını göz ardı ediyoruz. gün geçtikçe de bu gezi planları daha masraflı ve ulaşması güç bir hal alıyoruz. siz nasıl bakıyorsunuz bu konularda, bir daha mı geleceğim dünyaya diyip geziyor musunuz? yoksa birikim odaklı mı yaşıyorsunuz?




 
Biraz biriktirip biraz gezelim diyoruz. Komple parayı gezmeye de ayirmiyoruz çünkü acil bir durumda köşede para olması güvende hissettiriyor.

Ama çalışıp çalışıp senede birkaç tatil de yapamayacaksak, yeni yerler görüp, ufkumuzu genisletmeyeceksek, güzel ne anlamı var o kadar çalışmanın? Kaldı ki bundan 20 yıl sonra gezmek için o kadar enerjimiz olmayacak belki hatta daha kötüsü 20 yıl sonra hayatta olmayadabiliriz. Bu durumda bankada bir sürü paramın olmasınin bana ne faydası var? Sevdiğimiz şeylere vakit ve nakit ayırmak gerek. Hiç yaşanmamış gibi, aklımdaki istediğim şeylerin hiçbirini yapamadan bir ömür geçirmek istemem.

O yüzden her seyde olduğu gibi bunda da denge önemli. Tatil planları yaparken de tasarruflu hareket edebilirsiniz. son dakika yerine iki üç ay önceden uçak biletini vs alırsanız çoğu şeyi de daha uyguna getirebilirsiniz. Her zaman beş yıldızlı otelde degil, arada butik otellerde kalırsınız, kosenize bir ay daha çok bir ay daha az para atarsınız vs derken o denge kurulur zaten.
  • fraise  (11.11.23 15:26:25 ~ 15:28:55) 
ben sizin yerinizde olsam ikisini de secerim. yani her sene gitmem tatile 2 ya da 3 senede bir giderim ama para biriktirmeye de devam.
kira ya da ev kredisi ödemiyor olmaniz cok büyük lüks. ev ve arabaniz olduguna göre rahatlamak da lazim yani dozunu kacirmadan

  • sonsuz  (11.11.23 15:45:04) 
Biraz gelirle alakali bi durum bu. Ben parasiz insandan cok gezememis insana aciyorum. Gencken gezemeyip simdi hastaligindan gezemeyen yaslilara(cok da degil ama 60k) aciyorum. Ona belki maddi olanaklari saglayabilirim ama kucagima alip gezdiremem.

Diger yandan baska bi yakinim parasizlik yasayinca depresyona giren ve gezmeye cok merakli biri degil. Ne ulasim ne vize ne konaklama sorunu olmadigi halde yillardir sehir disina tek gittigi yer köyu veya yakin civar sehirler. O kisi birikim yapinca evindeyken gayet mutlu. Ona gezmedi diye uzulmem.

Ben gezemezsem o isin sonu cok tehlikeli biter. Para ise umrumda degil.
  • mess  (11.11.23 16:01:45) 
Yüzde 50+50. Hep gezmek de mantıksız hep birikim yapmak da. Olaya tatil olarak bakmak yerine macera olarak bakınca yılda birden fazla kez gezebilirsin bu arada. Sürekli konfor isteği insanın düşmanıdır.


  • dissendium  (11.11.23 16:16:12) 
Bence burada cevaplayanlar yaşadıkları ülkeyi belirterek cevap versinler. Türkiye için düşünürsek tl harici hatrı sayılır miktarda kenarda birikim varsa kazanılan paranın yarısıyla gezip yarısı gene biriktirmek. Yok refah düzeyi yüksek bir ülkede yaşıyorsan gezmek derim.


  • mirty  (11.11.23 16:49:55) 
Robert kiyosaki olsaydı şu cevabı verirdi:

Önce size tatil parasını geri verecek bir aktif yatırım yapın, bu gayrimenkul, hisse senedi vs. hangisi sizin için uygunsa, Daha sonra, aktif yatırımınızın geliri ile tatil yapın.

Mantık şu önce size su verecek akar musluklar inşa etmeliyiz, sonrada o musluklardan akan suları rahatça içebiliriz, çünkü bilirizki sürekli akan bir musluğumuz var.
  • Rao  (11.11.23 17:13:30) 
Bahsettiğimiz dünyayı gezmekse bu durum bağımlılık yapıyor. Tadını alınca yılda 1-2 kez ülke dışına çıkmak istiyorsunuz. Para biriktirmek zorlaşıyor. Maalesef ülke şartlarında hem birikim hem gezi çok zor.

40k maaş/bekar kişi
  • ditu  (11.11.23 22:00:01 ~ 22:00:17) 
Biriktir kardeşim. Sonra mali sıkıntılar içinde gezdiğin yerlerin anılarını yaşarsın.


  • sehpa fx350  (11.11.23 22:26:44) 
Ben 50'den fazla ulkeye turist olarak seyahat ettim. Bu surecte $300.000 civarinda birikimim vardi. Ortalama 2.5 ya da 3 yilda aldigim maasa esdeger bir birikimdi bu.

Kenarda 2 yillik tum masraflarinizi karsilayacak kadar nakitiniz varsa, bunun disindaki birikiminizle seyahat edebilirsiniz.

Kisitli para ile seyahat ettiginizde, gittiginiz yerdeki bir suru seyi tecrube edemezsiniz. Afrika'ya gidersiniz, ormanda gorilleri bulmaya gidemezsiniz ya da pigmelerle ava cikamazsiniz, ya da balonla safariye katilamazsiniz. Maldivlere gidersiniz kopekbaliklariyla dalis yapamazsiniz, Tayland'a gidersiniz her gun masaj yaptiramazsiniz, Endonezya'ya gidersiniz aktif yanardaga tirmanamazsiniz... yarim kalir.
  • thetruenorthstrongandfree  (11.11.23 22:34:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.