[]

Tüm maaşı yemek?

Özellikle İstanbul dışı için soruyorum. Büyükşehirlerde kira ve temel ihtiyaçlar maaşın çoğunu götürüyor. Öğretmen olarak atanan çok bekar arkadaşım var, hepsi ekside. Her gün internetten kıyafet ve popüler tüm ürünler alınıyor, günde birkaç kargo geliyor, her gün dışarıdan yemek sipariş ediliyor.

Dünyaya bir kez geliyoruz, insanlar çalıştıktan sonra rahat bir yaşam istiyor ama bu durum bana biraz tuhaf geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?


 
Dünyaya bir kez geldiğimiz için birikim yapmak önemli bence. Bazı şeylerin telafisi olmuyor. Ben de tuhaf karşılıyorum. Cesaret mi öngörüsüzlük mü bilemiyorum artık ama ortada bir gözü karalık var.

İnsanlar kendi gençliklerinde anne babalarının kendilerine sağladığı standartlardan ayrılamadığı için böyle yapıyorlar sanırım ancak ülkecek fakirleştiğimiz bir gerçek. Normalde birçok kişi ailelerinin eskiden olduğundan daha az alım gücüne sahip aslında, ancak bunun farkında olmadıkları için olması gerektiği gibi yaşadıklarını düşünüyorlar gibi geliyor.
  • akhenaten  (09.11.23 17:36:10) 
Şimdi kisitli zamanda ekonomi 101 dersi yapamayız ama çok basit örnek vereyim.

Eğer bankaya 1000 lira borcunuz varsa bu sizin sorununuz, eğer bankaya 100000 borcunuz varsa bu bankanın sorunu demişler.

Bir noktada ve bu enflasyonda bende lükslerime ihtiyaçlarimdan daha fazla para harcıyorum. Bana mesela tek kişilik mutfak masrafi için aylık 2000 tl vermek koyuyor ama Mesela üst üste 2 ay arayla Nike ayakkabiya 8500 tl veriyorum,

Tabi bunlar hep kredi cekip. Yani bu enflasyonist ortamda olur böyle şeyler.
  • marjinal kereste  (09.11.23 17:39:44) 
internetten het gun cer cop kiyafet almakla dunyaya bir kez geliyoruz'un arasindaki baglantiyi ben de pek kuramiyorum. eve ayakkabi doldurmak hayat kalitesi arttiran bir sey degil.

bu econ 101 degil personal finance konusu ve mevzu finansal okuryazarlik acigi. "enflasyonist ortam", "birim para"nin yerini aldi sanirim. kredi cekip ihtiyac olmayan bir sey almak fakirlik dongusunde kalmayi garantilemek demek.
  • hot potato  (09.11.23 17:53:36 ~ 18:15:05) 
Çok kısaca

Çok süratli fakirleştik ve fakirleşiyoruz.
Orta gelir grubu insanların bir kısmı alışkanlıklarını bu fakirleşmeye göre yeniden dizayn etme becerisinden ve öngörüden yoksunlar.
  • Mirket  (09.11.23 18:48:03) 
Hak veriyorum. Çevremden de biliyorum. Bazı haller olur insan zor durumda kalır maddi olarak.
Bu bu durum anlaşılabilir. Diğer yandan harcama yapmaya meyilli, borçlu olmayı adeta hobi haline getirmiş çoğu kimse gün içinde de zaten maddi konuları konuşur.
Hayatı buna odaklı.

Reklam vs. bir çok tanıtıma dikkat edilirse, ihtiyacı karşılamaya yönelik değil, ihtiyaç hissi oluşturmaya dayalı yayınlanıyor.
  • diyecevaplandı  (09.11.23 18:58:26) 
alışkanlıklar kolay değişmiyor. 2015'lere kadar olan şeyleri devam ettiriyorlar.

Ayrıca umutları yok, para biriktirip ne yapacaklarını bilemedikleri için harcıyorlar. (birikse ev-araba alamayacaklar, biriken parayla yine iphone falan alacaklar. Tatil yapmak bile lüks, yurtiçi pahalı, yurtdışı vizesi bilmemnesi ile aşırı uğraş)
  • nhk ni youkosu  (09.11.23 19:15:24) 
Emeğin karşılığı git gide azalırken , kapitalin önemi gitgide artıyor, yani zenginler paralarına kolayca para katarak çok kolay bir şekilde dahada zenginleşiyor.

Zamanını ve emeğini satan insanlarda maalesef kapitalın gücü ve paranın değersizliği karşısında ezildikçe eziliyor.

Aslında bu kapitalist sistemin ve bununla birlikte karşılıksız basılan kağıt parçalarının ( paranın ) bir sonucu hepimizin bildiği gibi.

Üstüne sistemin tüm araçları ile bizi sürekli tüketime yönlendirdiği için de tasarruftan çok tüketiyoruz.

Aslında en nihayetinde bu bir tercih , yani tasarruf etmeke , tüketmekte tercihlerimizin bir sonucu ancak tüketim yönende manipüle edildiğimiz için bu eğilim daha çok tüketimle sonuçlanıyor.

Robert Kiyosaki kitaplarında bu konuları kitaplarında iyi bir şekilde açıklıyor, yani önce kendimize ödemez isek asla tasarruf ve yatarım yapamayız. Bunu yapmadığımız zaman ise bu döngüden asla çıkamayız.
  • Rao  (09.11.23 20:07:02 ~ 20:14:21) 
bunun adı dünyaya bir kez geliyoruz değil hesap kitap bilmemektir. dengesiz yaşamaktır. zor durumlar için dahi olsa kenarda üç beş kuruş olmasının verdiği finansal özgüven hiçbir şey de yok.


  • anlamsiz geliyor  (09.11.23 20:51:52 ~ 20:52:05) 
Tasarruf yapan, evde yemek yiyen vs vs bir insan olarak biriktirdiğimin hiçbir kıymetinin olmadığını fark ediyorum. Daha kenara koyarken bile değeri düşüyor. Her ay kenara maaşınızdan 10 bin tl koymak, o 10 bin tl'yi harcamaktan daha değersiz şu anda. Bilhassa yatırım finans araçlarını kullanmayan-kullanamayan kişiler için para biriktirmek sadece acil durum akçesi olarak anlamlı, yoksa maalesef değil...


  • silverleaf  (10.11.23 09:43:47) 
muhtemelen taşrada. taşrada yapacak bir şey yok para harcamaktan başka.
biriktirse ne anlamı var? bugünün o yükselen faiziyle hesaplayalım.
kenara her ay 20k atsın. 240k yapar yıllık. en iyi ihtimalle mevduatta 340k falan alacaktı. borsa altın şu bu hadi çok iyi atlara oynasın 440k yapsın.
ne yapacak bu parayla? belki citroen ami alır.
eskiden de çok farklı değil de ama en azından hayal satılabiliyordu. para biriktir evin peşinatı çıksın, arabanın yarısını nakit alırsın falan filan. şimdi o hayallere kimseyi ikna edemiyorlar.
ya harcayacak ya da devlet harcamadığı 5 kuruşunu 3 kuruşa çevirecek kaşla göz arasında.
  • Whily  (11.11.23 13:52:55 ~ 13:54:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.