[]

Kariyer yolculugu tavsiye yorumlar (mesela dış ticaret)

Selam. 1 senedir turkiyede kurumsal bilinen bir firmada beyaz yakayim (it degil, iibf). Ilk işe girdiğimden beri iş unvanimla alakasiz bir is oldugunu fark ettim ama mezun oldugumdan dolayi ilk işim oldugu icin bekledim. Hic bir sey ogrenmedim diyebilirim. Simdi son zamanlarda da artik ust mudurlerimle de ufak arada surtusme yasiyorum/yasadim. Cok arada derede bir pozisyonda oldugum ve gorev tanimlarinin net olmamasindan en kucuk ve tecrubesizleri de ben oldugumdan yerli yersiz pek cok ihalenin bana kaldigini dusunuyorum. Ayrica anadoludan remote calisiyorum. Butun bunlar toplaninca farkli bir yol cizmek istiyorum.
Bir suredir hatta 3 4 senedir diyeyim eticaret eihracatla ilgilendigim icin ilk aklıma dış ticaret geldi. Ihracat sureclerini ogrenmenin, musteri bulmanin, musteri diyaloglarinin, belge melge sureclerinin onemli oldugunu ve ileride kendi isimde kullanabilir miyim diye dusundum. Daha once hic calismadim ve bilmiyorum. Ingilizcem b2 vardir konusurum ama derinlemesine sohbette ııılarım herhalde. Digeri de eticaret tarzi oldu ama buyuksehirde olmama ragmen cogu urun girisi musteriyle konus tarzi basit seyler oldugunu fark ettim. Baska yaratici ilanlar gorursem basvururum diye dusundum. Baska da aklima pek bir alan gelmedi dedigim gibi dış ticaret isterim gibi his var. Simdi sorum sizce bu alan nasıldır, işin içinde olan, cevresinde olan vs vardır. Neler anlatabilirsiniz, artilar eksiler nedir. Bir de su anki maasimdan az teklif alsam dahi calisayim diyorum. Cunku mezun olali 1 seneyi gecti ve ilk tecrubelerim. Bu yuzden onceligim para olmali mi? Remote calismadan da sogudum zaten o cok da sorun olmayacaktir. Ya da bunların dışında bir sekilde bir sure bazı dunya ulkelerini gezip gap year tarzi 1 yil 1bucuk yil dolasmak var. Oyle kafam attı ve karişik. Tesekkurler simdiden



 
Dış ticaret işlerinin yüzde 99unda müşteri bulmak, müşteri diyaloğu falan yok.
Müşteri siparişi takibi, lojistik ve gümrük süreçleri, raporlamalar falan olur.
Sisteme siparis girmenizi falan de isteyebilirler. Bir de hem tedarikçi hem müşteri operasyonlarini yonetmeniz de istenebilir.

Kısacası buradan satış öğrenmek çok zor. Zaten satış istese satış yazarlardi. Hemen iki dk kariyere girdim misal hiçbirinde satış kısmı yok.

Forwarder bulun bir tane, bir kasa bir masa. Orada daha çok ogrenirsiniz.

Öncelik para olmamalı gençken.
  • logisticsmanager  (23.10.23 01:40:34) 
En son çalıştığım yerde dış ticaret bölümüne geçmek istedim, olmadı.

Tavsiye bunu söyleme. İşini kaybedersin.

Dış ticaretin bugün amacı dolar, euro kazanmak için yabancı müşteri bulmaktır. Bu da sektöre göre değişir. Ben alüminyum sektöründe çalışıyordum. Çelik sektörü başka. Başka bir ürün başka. Bu nedenle öncelikli olarak o sektörde tecrübeli kişiler tercih edilir. 3 5 yıl tecrübe istenir.

İkincisi B2 ile bu iş olmaz. Ana dil seviyesi istenir. Daha önemlisi satış yapabilmen gerekir. Sıfırdan müşteri kazanman zor.

Var olan müşterilerle çok zor bir iş değil.

Son zamanda İngilizce yanında ikinci bir yabancı dil de istenir. Bu genelde Almancadır.

İİBF mezunuysan Türkiye'de yapabileceğin en iyi şey KPSS'den yüksek bir puan alıp iyi bir kuruma atanmak olur.

Önceliğin para olmamalı bence başta. Öğrenebildiğin kadar şey öğrenmelisin. Gerekirse muhasebecinin işini yap. Bunları CV'ne yazdığın zaman bir gün gidip muhasebeci pozisyonunda iş bulma şansın olur.
  • dissendium  (23.10.23 19:25:34) 
@dissendium hocam şu an zaten işim var sorun yok. Kpss amacı maddiyatsa benim için muhtemelen çok kârlı olmayacak. Amac gunun sonunda kendimi gelistirmek ve ileride kendi işime katki saglayabilmesi.


  • optimistbakunin  (24.10.23 01:07:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.