[]

yurt disina tasinan tasinana mi?

Son aylarda düzenli olarak arkadas, akraba ya da cevremden insanlarin yurt disina tasindigi haberini aliyorum. Birkac yil icinde tasinmaya niyetlenenler de cabasi.
Bu gidisle birkac yil icinde akraba ve arkadaslarimin büyük cogunlugu avrupa'ya yerlesmis olacak gibi görünüyor.

Sizde durumlar nasil?
Böyle bir artis gözlemliyor musunuz cevrenizde?

 
6 kişilik arkadaş grubuyuz.
Okulda okurken hiçbirimiz dusunmezdik bile.
Şu an 4 kişi 4 farklı ülkede yaşıyor iki kişi de Türkiye'de kendi işini yapanlar.
Ben giderken bizim okuldan yurtdışında yasayanlara baktım, çok azdi. Şimdi bakıyorum bir sürü kişi gitmiş.
  • logisticsmanager  (19.10.23 19:29:52) 
bolumden bir whatsapp grubumuz vardi gecen baktim, herkesin numarasinin basina farkli ulke kodu gelmis.

okulun eski ciktilarina bakinca oran olarak bence bir artis var.
  • gule gule  (19.10.23 19:32:32) 
Benim çevremde de çok ama bence isviçre dışında avrupa'da yaşanmaz. Bir arkadaşım almanya'ya gitti, burada mühendisti, orada da aynı işi yapıyor, alım gücü açısından fark yok. İstanbul'un düzgün bir yerinde rezidansta kalıyordu şimdi berlin'de 1 göz odada. İlk başlarda muhasır medeniyetler seviyesi diyerek kendini avutuyordu şimdi sövüyor. muhtemelen dönecek. Irkçılık fazla ve kazançlar aman aman iyi değil. Şansım olursa ABD, tercihen california/new york veya isviçre'ye giderim yoksa Türkiye'de kalırım.


  • Erestor  (19.10.23 19:35:31) 
Artık pek görmüyorum. Bazı dönemsel kolaylıklar varken bunlardan yararlananlar oldu. Artık oldukça zor. Giden Almanya'ya gidiyor. Orada türlü racism ve Türk gettolaşmasına maruz kalıyorlar. Almanya gibi elini kolunu sallayanın gittiği yerde gettolaşma kaçınılmazdır. Bu kişiler ne kültürel uyum sağlayabiliyorlar ne de dil öğrenebiliyorlar. Statülü işi olmayanların derin bir yalnızlık yaşama durumları da oluyor.

Almanya'da Türk olmak = Türkiye'de suriyeli olmak. Bu denklemi bozabilmek için ultra zengin olman gerekir.
  • roe  (19.10.23 19:45:33 ~ 19:48:46) 
arti$ var kesinlikle ama ben cikanlarin, ozellikle "daha cok para" umuduyla cikanlarin 3-4 sene icinde geri donecegini dusunuyorum.


  • cooperr  (19.10.23 19:48:55) 
Berber Almanya'ya gitti. En son çalıştığım yerdeki Etiyopyalı Kanada'ya gitmeye çalışıyordu. Yurt dışı için en iyi zaman 2010 öncesiydi. Asıl gidenler o zaman gitti.


  • dissendium  (19.10.23 20:13:20) 
"büyük cogunlugu avrupa'ya yerlesmis olacak gibi"

kalıcı oturma iznini almadan bunu söylemek zor. Ben de şimdilik 1 yıllığına İngilteredeyim belki beni de böyle görüyorlardır ama kalıcı oturum olmadığı sürece her şey boş.(ülkeler git gide sağcılaşıyor, bir yandan insana ihtiyaçları var bir yandan yabancılar göze batıyor, ben önümüzdeki yılların zorlu geçeceğini düşünüyorum) Erken giden her türlü şanslı tabii. Şu an gidilen ülkeler de çeşitli problemlerle boğuşuyor ve o problemler giderek artacak gibi.

14-28 Mayıs seçimi milattı, herkes ümidini kaybetti işine bakıyor artık.
  • nhk ni youkosu  (19.10.23 20:20:28 ~ 20:21:42) 
Benim çevremde son 6 yıldır giden gidene...instagram'ımda akrabalarım dışında kalan sıra arkadaşlarım sürekli avrupa'dan paylaşım yapıyor


  • cccbehzatccc  (19.10.23 22:17:44) 
bende de giden gidene. lisanstan arkadaşlar, yüksek lisanstan arkadaşlar, liseden arkadaşlar, diğer bölümlerden arkadaşlar. fakat kalıcı olmak zor bence. kalıcı oturum alana kadar her zaman topun ağzındasın. şimdiki aklım olsa üniversite lisansı bile avrupada okurdum.


  • rain when i die  (19.10.23 22:22:23) 
Benim etrafımda da giden 5 6 aile oldu, biri amerika'dan geri döndü, diğeri almanya'da ancak sırf oğlu için orada kaldığını söylüyor mutlu değil. Biri 3 yıldır Hollanda'da onların keyfi yerinde gibi. Ablamlarda Ocak ayında gidiyor. Böyle bakınca gitmek iyi mi kötü mü halen karar vermiş değilim.


  • mirty  (19.10.23 22:37:48) 
Son yıllarda devlet politikası (ikili anlaşmalar, vize kolaylığı, uçuş sayısının artırılması vs.) ve sosyal medyada yapılan pr'a istinaden "yurtdışı"na göç trendi var döviz kurununda yükselmesiyle birlikte yurtdışında yaşam sosyal medyada insanlara cennet gibi pazarlandı fakat Türkiye ABDD'ye göç veren Ülkeler arasında ilk 10'da dahi değil hatta ABD'ye göç eden Fransa vatandaşları Türklerden fazla Türkiye'den hdr donem beyin göçü ve yurtdışına göç oldu Almanya'da yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk ve dünya genelindeki milyonlarca gurbetçi Türk bunun en büyük ispatıdır geçmiş yıllardan daha fazla göç verdiğimizi düşünmüyorum

Ayrıca bu "yurtdışı"ndan kast ettikleri hedef ülke genelde ABD ve bir kaç anglosakson ülkesi Japonya veya Çin değil Fransa değil Ortadoğu ülkeleri değil.

Batılı ülkelerin dünya genelinde günden güne iktisadi ve siyasi olarak gerilediği bir dönemde bu ülkelerin talep görmesi düşündürücü ilgili ülkelere giden Türklerin 3-5 sene sonra akın akın geri döneceklerini öngörüyorum dünyadaki makro iktisadi siyasi gelişmeler bunu gösteriyor. 70'li yıllardaki zengin müreffeh Avrupa yok aksine batı sistematik olarak günden güne geriliyor "American dream" 90'larda bitti zaten hayat şartları batılı ülkelerde kolay değil çevremdizden yaptığımız gözlem Algida secicilikten ibaret rakamlar öyle söylemiyor.
  • doharkoman  (20.10.23 18:30:51) 
Evet, giden gidene. Tanıştığım kişilerden de duyuyorum.


  • Kahvedesu  (20.10.23 18:50:11) 
Hic bir gocmen grup duzenini bozup akin akin geri donmez. Bu sadece Turkler icin degil gecerli evrensel bir kuraldir.Nasil ki evlilikte ilk X yil icinde bosanmazsaniz sonrakis enelerde bosanma ihtimali dusuyorsa ayni sey ulkeler arasi göcte de gecerli.Ilk 3-5 senede donmezse gidenlerin cogu kalici olacaklar gittikleri yerde


  • turkuaz  (23.10.23 12:20:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.