[]

ingiltereye kesilen faturanın geçerliliği hk.

Merhabalar, yurtdışına iş yapan, fatura muhasebe işlerinden anlayanlara biraz dolambaçlı bir sorum olacak.

ingiltere merkezli bir firmaya türkiye'deki bir işlerini takip etmem karşılığında danışmanlık hizmeti veriyorum. bu ingiliz firma benden fatura istiyor, internetten bulduğum bir "invoice" altlığına fatura bilgilerimi girip kendilerine yolluyorum her ödemeden önce. bugüne kadar 1 defa ödeme yapıldı tarafıma, 2. ödeme ise sırada. para kişisel hesabıma yatıyor. benim şahıs şirketim var.

ancak türkiye'de henüz bir fatura kesmedim. yani yurtdışından bana gelen bu rakamların türkiye'de bir karşılığı yok. normalde iş bitiminde bir danışmanlık faturası kesecektim ancak bir arkadaşım bana bu yaptığımın "naylon fatura" anlamına geldiğini. eğer ingiltere'ye yolladığım bu invoice'lar takip edilirse türkiye'de ciddi cezalar alabileceğimi söyledi.

görüşünüz nedir? ingiltereye yolladığım invoice dokümanlarının türkiye'de bir karşılığı veya ülkeler arası bir mali takip durumu söz konusu mu?

 
hocam elbette bu tam anlamıyla naylon fatura. şahıs işletmen de varsa ingiltere'ye kendi faturanı keseceksin, burada da gelir göstereceksin.


  • kibritsuyu  (17.10.23 17:44:12) 
merhaba, soruma en basit açıdan bakınca yanıtın sizin de belirttiğiniz gibi "bu yasadışı" olduğunun elbette farkındayım ancak yurtdışından kazanılan dövizlerde belirli şartlar altında vergi muafiyetleri ve hatta fatura zorunluluğu olmayan bazı istisnai "vergiden kaçınma" yöntemleri olduğunu biliyorum. bu bağlamda gerçekten konuya ilişkin deneyimi ve bilgisi olan, yurtdışından döviz ile para kazanan vergi mükellefi arkadaşlardan bilmediğim bir şeyler öğrenebilir miyim diye sormuştum soruyu. yoksa elbette naylon fatura veya vergi kaçırma gibi bir derdim olamaz. sadece vergiden kaçınabileceğim bir yöntem var mı bunu merak ediyorum.

bu tip ticari faaliyetleri olan deneyimli arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.

yanıtınız ve tavsiyeniz için çok teşekkürler.
  • kent sakini  (18.10.23 00:32:46 ~ 00:33:46) 
deneyimli arkadaslar yerine bu konuda deneyimli uzmanlardan bilgi almalisiniz yoksa basiniz ciddi derecede agrir. evren özmen gibi bir uzmana ihtiyaciniz var sizin.

benim bildigim vergi istisnasi yurt disina yazilim ve tasarim ihrac edilmesini kapsiyor. onda da tam olarak bir istisna degil gelir vergisinde %50 oraninda istisna uygulaniyor. geriye donuk de bu istisnadan yararlanamiyorsunuz. yukarida da dedigim gibi iyi bir uzmanla gorusmek lazim. yaptiginiz danismanlik hizmetinin vergi istisnasi kapsamina girip girmedigini bile bilemiyoruz su anda.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (18.10.23 01:06:59) 
Bu dediğiniz naylon fatura değil.

Şöyle değil, İngiltere gönderdiğiniz faturayı maliye nasıl görecek. İngiliz şirket sizi gib e mi şikayet edecek?

Risk şudur sürekli bu tür paralar alırsanız maliye beyanname vermediğiniz için inceleme yapabilir, gelir vergisi artı usulsüzlük cezası kesebilir ama naylon fatura başka şey kesinlikle maruz kalmazsınız.

Alternatif olarak ora ile maaşlı çalışan gibi bir setup kurarsınız. Döviz gelir elde ediyor ve işin Türkiye ile alakası yoksa gelir vergisi muafiyet var.

Eğer düzenli gelir yoksa proje başına freelancer gibi çalışıyorsanız mükellef olun. Yazılımcı iseniz veya yazılım tasarım vs ilgili ise yukarıda belirtilen muafiyet yararlanın.

Gelir çok yüksek ise Ltd kurun. Aynı muafiyet orada var.
  • fistikthecat  (18.10.23 07:34:52) 
naylon fatura yapmadığın işler için yapmış gibi göstererek kesilen faturadır. bu naylon fatura değil.


  • sizofren06  (18.10.23 15:14:01) 
arkadaşlar mali müşavir konuşuyor.

kanun lafzında "naylon fatura" diye bir şey yoktur. öyle bir tamlama geçmez. onun teknik adı "sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge"dir. yapmadığınız iş için kestiğiniz fatura "muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge"dir. yaptığınız iş için kestiğiniz dandik fatura da "sahte belge"dir. kanunda da bu ikisi aynıdır.

ingiltereye gönderilen dandik faturadan bizim maliye'nin haberinin olmaması, bunun naylon fatura olmadığı anlamına gelmez. yakalanmıyorsanız yaptığınız şeyden aklanmış olmuyorsunuz. cinayeti işleyip yakalanmamışsanız "bu yaptığım cinayet değil" diyemezsiniz. o yüzden bu buz gibi sahte belgedir, yakalanmazsanız kaynar gider, orası ayrı.

gelir elde edip dandik fatura düzenlerseniz hem geliri beyan etmemekten, hem de belge düzenlediğiniz fark edilirse sahte belge düzenlemekten işlem yersiniz. maliye ingilize kestin fransıza kestine bakmaz. bunun için ingilizin şikayet etmesine de gerek yok. az bir şey rutine bindiği anda banka hesabına giren paradan çat diye ulaşır sorarlar.

köyden gelen bir çuval cevizi satıyorsanızi, tek seferlik bir proje yapıp para alan bir mimarsanız faturaya vergi levhasına gerek yok. evet onun bir istisnası var, 2023 yılı için 129.000 lira. ama maliye bunun süreklilik arz ettiğine kanaat getirirse ilk sattığınız günden itibaren mükellef yapıp bütün vergiyi cezasıyla alır.

ama sizin işletmeniz var. 129.000 lira size değil. siz bu işi sürekli yapacağınızı baştan kabul etmişsiniz. siz 100 lira da iş yapsanız, kime yaparsanız yapın bunun bir istisnası, muafiyeti yok. faturasını kesip vergisini ödeyeceksiniz.
  • kibritsuyu  (18.10.23 19:39:06) 
Naylon fatura için vuk 230 daki şartları taşıması gerekiyor. İngiltere şirketi için ödemeyi yaptığını gösteren fatura benzeri evrak vuk 230 şart taşımazsa naylon fatura olmaz.

Bu tarz gelen paralar sürekli olduğu zaman maliye cezayı kesiyor.

Yurt dışına yapılan işin bal gibi de istisnası olabilir. Gvk 23/14 var ama sen tr deki işlerini yapıyorum demişsin bu yüzden girmeyebilir. Yazılım ise yine yüzde 50 imkan olabilirdi,
  • fistikthecat  (18.10.23 21:12:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.