[]

Bir köpek korkusu sorusu

Köpek fobisi olan biriyim. Küçük köpeklerden korkmuyorum ama tasmasız ve büyükçe köpeklere dair güçlü bir fobim var, elimde değil.

Yürüyüş yaparken birden karşımdan bir sokak köpeği geldiğini görünce sakince karşı kaldırıma geçiyorum mesela, köpek de benimle birlikte o kaldırıma geçiyor. Bunu fark ettiğimde bu kez başka bir yere yöneliyorum, köpek de yine peşimden benle oraya geliyor. O anlarda oralarda benden başka yürüyen insanlar da oluyor ama nedense birden bana fokuslanıyorlar. Birden fazla kez bu durum başıma gelince merak ettim.

1- Köpekler kendilerinden korktuğumu hissediyorlar mı?

2- Neden benim peşime takılıyorlar? Şayet onlardan korktuğumu hissediyorlarsa "Aha benden korktu" şeklinde üzerime üzerime giderek bunu bir güç gösterisi haline falan getirip bu durumdan keyif alıyor olabilirler mi?

 
Evet hissederler, kacmaya başladığınız zaman onun gözünde av konumuna geçiyorsunuz muhtemelen


  • mirty  (10.10.23 17:29:46) 
bak şimdi bir kaldırımdan yürüyorsun karşında sakince neşeli-mutlu yürüyen bir insan var bu seni ne kadar gerginleştirir ? bir de karşıdan gelen insanın sinirli-pis bakışlı ve yumruklarını sıka sıka yürüdüğünü düşün bu durumda ne yaparsın o kişiyi göz hapsinde tutarsın acaba bana zarar vrecek mi diyor. köpek de aynısını yapıyor.

kaçmaya başladığında gözünde av konumuna geçmiyorsun, zayıf ve alt edebileceği pozisyona geçiyorsun. bunu da şöyle düşün trafikte kavga ettin arabadan 2 metrelik dev bir adam indi ne oldu sinirlerin alınmış gibi anında sakinleştin değil mi ? ama o arabadan 1.55'lik bir adam inse o kadar da sakinleşmeyecektin. karşıdakini ne pozisyonda gördüğün vereceğin duygusal tepkinin zeminini oluşturuyor.

aslında ihtiyacın olan korkunu yenmek ve köpeklerin beden dilini biraz okumayı becermek. bu sayede hangi köpek saldırgan hangisi değil çözersin.
  • orpheus  (10.10.23 17:32:46 ~ 17:38:27) 
@mirty Esasında panik imajı çizmemek için ilk etapta gayet sakince kaldırım değiştiriyorum ama gerçekten sanki hissediyorlar ve peşime takılıyorlar. O andan itibaren de nabzım 150 oluyor tabii, yine sakin yürümeye çalışıyorum ama gerildikçe geriliyorum. Şükür şimdiye kadar başıma iş almadan kurtulabildim.

@orpheus Son cümlenize: Bu yaştan sonra köpek korkumu yenmem imkansız maalesef. Bir aralar biraz hafiflemişti ama son dönemlerde haberler ve internet mecralarına düşen köpek saldırı görüntülerinden sonra fobim daha da güçlenmiş durumda.
  • magni  (10.10.23 17:52:36) 
Her seferinde mi böyle oluyor ki?

Yani ben köpekten korkmam mesela, bazen takip ederler, bazen bakışır geçeriz, bazen hiç tınlamazlar.

Belki de sadece sizi takip ettikleri anlar dikkatinizi çekiyordur. Nihayetinde takibi bırakıp başka bir şeye odaklanıyorlar değil mi?
  • akhenaten  (10.10.23 21:29:12) 
Tam olarak hissetmek denilemese de kopeklerin insanların duygu ve davranışlarını cozumleyebildiklerine dair çalışmalar mevcut. Yani korktugunuzu anlamis olabilecekleri gibi beden diliniz onlara korkutucu da geliyor olabilir. Çift taraflı tetikte olma gibi düşünün. Bu noktada sizi takip etme ihtiyacı hissediyorlardir. Aslında sakince geçip gitseniz, onlar da sizi takip etmeyecek.

Ayrıca sosyal hayatınızı gerçekten etkilediğini düşünüyorsanız bilişsel davranısci terapilerde yapılan çalışmalarla fobilerin sönme/ cozumlenme oranı çok cok yüksektir, gayet basarili sonuclar elde edilir. Bir uzmandan destek de alabilirsiniz bu konuyla ilgili.
  • fraise  (10.10.23 23:07:54) 
Köpek edinin ya da köpeği olan bir arkadaş edinin. Hayvan korkusunun en büyük nedenlerinden biri hayvanları tanımamak. Tanıyınca korkulacak köpeği gözünden anlarsın. Ne yapacağını da büyük oranda kestirirsin. İnsan ilişkileri gibi:)

Ayrıca her köpeğin ayrı bir karakteri var. Bir gün hiç unutmam, Sarıyer'de fırtınalı bir havada gece (eski) sevgilimi beklerken iri bir sokak köpeği sabaha kadar benimle birlikte beklemiş, nereye gidersem peşimden gelmişti. O sırada o hayvanın ihtiyaç duyduğu şey yalnız kalmamaktı mesela. Bazen de hiç tanımadığınız bir köpek sizi koruma güdüsü de gösterir. Ama bazen de kalabalık bir köpek grubu saldırgan davranışlar sergileyebilir. Hayvanlarla ilişki kurdukça bu dinamiklere daha fazla vakıf olursunuz.
  • prole  (11.10.23 07:49:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.