[]

Sesli kitap ve telif haklarıyla ilgili hukukçu dostlarıma bir sorum var

Selam dostlar. Bir proje dahilinde telifi düşmüş bir eseri ticari bir platformda seslendireceğiz. Bunun, örneğin youtube da, bol bol yapıldığını biliyoruz. Buraya kadar bir sorun yok.

Benim özel olarak merak ettiğim şöyle bir ayrıntı var. Orijinal dilinde okurken evet, yazarın ağzından direkt paylaşım yapıyoruz ama çeviri eserler için çevirmen ve kaynak olarak kullandığımız materyalin yayınevi herhangi bir hak iddia edebilir mi? Çevirmenlerin haklarıyla ilgili bir düzenleme var mı?

Örneği daha da açmam gerekirse, diyelim ki telifi düşmüş, yabancı bir yazara ait bir eser hem can yayınlarından basılmış hem ithakiden. Bunların çevirmenleri farklı olacaktır, ben ticari bir platformda herhangi bir credit belirtmeksizin, atıyorum can yayınları baskısını seslendirsem, çevirmen ya da yayınevi bana selamın aleyküm kardeş der mi/deme hakkına sahip mi? Evet eserin telifi yok ama çevirildiğinde yayınevi ve çevirmen açısından artık yeni bir telif başlıyor mu? Yayınevinin bastığı hali artık bir nevi yeni bir eser oluyor mu?

Umarım anlatabilmişimdir. Cevaplarınızı merakla bekliyorum.

 
der. aynısı klasik müzikte de geçerli. beethoven 9. senfoninin telifi yok ama londra senfoni onu çalıp albüm olarak yayınlarsa o albümün telifi var.

emek varsa telif de var.
  • alperz  (20.09.23 20:05:34) 
evet ve bu sebeple kendin çevirmen daha mantıklı olabilir.

Mesela tiyatrocular çoğu zaman kendileri çevirip adapte ediyor diye biliyorum.

edit: hoş bu devirde chatgpt tarzı ai araçları herhangi metni çat diye çevirir, onun kullanım koşullarına bir bakmak lazım.
  • nhk ni youkosu  (20.09.23 20:21:32 ~ 20:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.