[]

"Dr." unvanı almış araştırma görevlileri ve jüriler/komisyonlar

Sizlere iki soru sormak istiyorum. "Dr." unvanı almış araştırma görevlileri (1) yüksek lisans tez jürisinde yer alabilirler mi, (2) lisansüstü programlara başvurularda öğrenci kabul komisyonlarında yer alabilirler mi? Şimdiden teşekkürler.

Zorunlu edit (29.08.23 10:10): resmi olarak.


 
ikisi de hayır.


  • giovanne  (29.08.23 09:09:18) 
ikisine de hayır.
hatta comcisrting'inkine de hayır, ünvanı doçent olsa bile kadrosunun da en az doktor öğrtim üyesi olması lazım.

  • halanne  (29.08.23 09:30:56) 
@cosmicstring hayır YÖK'ten değil üniden alması lazım ünvanı.


  • giovanne  (29.08.23 09:48:45) 
RESMİ OLARAK bunlar mümkün mü? diye bir ek yapmalıyım.


  • prole  (29.08.23 10:11:00) 
cosmic çok iddialı olunca ek yapayım. her üniversitenin lisansüstü eğitim yöentmeliği vardır. sizin sorduğunuz "RESMİ OLARAK MÜMKÜN MÜ" sorusunun cevabı orada yazar. yönetmelik "ünvanına sahip" yazıyorsa yapabilir, "kadrosunda bulunan" yazıyorsa yapamaz, daha doğrusu yapmaması gerekir. çünkü ünvana sahip olmakla kadroya sahip olmak farklıdır.

ha bi de şu var, türkiyede pek uygulanmasa da hukukta normlar hiyerarşisi denilen bişey vardır, yönetmeliklerin kanunlara uygun olması gerekir. dolayısıyla yök kanununa bakmak lazım orada ne diyor. kanun kadro diyorsa yönetmelikte ne yazarsa yazsın usulsüzlük var demektir. benim vaktim yok açıkçası, birisi baksın lütfen. biz de doğrusunu öğrenelim.

ps: bizde bırakın danışmanlık veya komisyon üyeliğini, en az bir dönem lisans dersi vermemiş dr. öğretim üyesi yls dersi bile veremez, en az bir dönem yls dersi vermemiş dr. öğretim üyesi danışmanlık yapamaz, sınav jürilerinde yer alamaz. yönetmelikte böyle yazıyor. aynı koşulları yls için yerine getirmeden doktora dersi veremez, danışmanlık ve üyelik yapamaz. bir yerde de yazmıyor ama bizim teamülümüz de bu.
  • halanne  (29.08.23 10:37:09 ~ 10:44:55) 
Bu konuda minimum şartlar YÖK'ün yönetmeliğinde bulunur. Üniversiteler kendi yönetmeliklerinde şartları düşüremez, yükseltebilir. İlgili yönetmelikte Madde 9/3:

"(3) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanı ve ilgili enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz."

Yönetmelik: www.mevzuat.gov.tr

Yönetmelikte öğretim üyesi dediği için araştırma/öğretim görevlisi doktorlar jürilerde yer alamaz. Bir üniversitede arkadaşım jüriye katılmıştı, o yüzden katılabilir sanıyordum ama burada madde çok açık. Öğretim üyesi dışında jüri kuranlar yanlış işlem yapıyor olabilirler.

Başvuruda mülakat/yazılı sınav yapılıp yapılmaması üniversitelere bırakılmış ve oradaki komisyonun nitelikleri YÖK yönetmeliğinde tanımlanmamış. Ancak üniversitelerin kendilerine göre belirledikleri kurallar kendi yönetmeliklerinde bulunabilir. Örneğin Hacettepe kabul sınavını tanımlamış ama jürinin niteliğini tanımlamamış. Eğer yönetim kurullarında ya da senatoda aksi bir karar alınmadıysa burada öğretim elemanları girebilir gibi duruyor. Bunu öğrenebileceğiniz en iyi adres enstitünün kendisi.

Öte yandan @cosmicstring haklı. 18.05.2016 tarihli YÖK Genel Kurulu kararına göre diğer kadrolarda bulunan doçentler tüm akademik haklardan yararlanabilir. İlgili karar: cdn.hitit.edu.tr
Kararda tez danışmanı atanması ile ilgili kısım da bulunuyor.

@halanne'nin notu olarak düştüğü ders verme kriterleri de YÖK'ün "Lisansüstü Eğitim-Öğretim Programı Açılması ve Yürütülmesine Dair İlkeler"inde yer alıyor. Madde A/1.

ogrenciportali.yok.gov.trüstü%20Eğitim-Öğretim%20Programı%20Açılması%20ve%20Yürütülmesine%20Dair%20İlkeler.aspx
  • evrim halkasi  (29.08.23 15:32:27) 
Not: Şu üniversitelerin bize ettiklerinden ayaklı mevzuat.gov.tr olduk, yanarım da ona yanarım.


  • evrim halkasi  (29.08.23 15:34:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.