[]

Reklam senaryolarımı veya tasarımlarımı ne yapabilirim

Ben reklamcılık alanından mezun olduktan sonra bilişime yönelmiş olsam da arada reklam senaryoları yazıyorum veya görsel içerik tasarlıyorum.
Bu konuda hevesliyim ama mezuniyetten sonra kendi alanıma yönelip tecrübe kazanmamış olmam sebebiyle muhtemelen herhangi bir ajansa girme ihtimalim yok. Yazdığım senaryolarla veya görsellerle ne yapabilirim? öylesine ilgili markalara mı atmalıyım?



 
Reklam senaryosu için çok bir şey beklemeyin.

Reklamcılık eskiden güzel kısa filmler yapma sanatıydı doğrudur. Gerçekten kısa film festivallerinde yarışabilecek hikayeler yazılırdı, filmler çekilirdi. O zamanlar iyi olarak değerlendirilebilecek kısa film senaryoları bir marka tarafından beğenildiğinde hemen çekilirdi.

Ama bugün reklam senaryolarının işlevleri çok farklı. Daha marketing odaklı ve dikkat ettiyseniz televizyonlarda artık o eski formatta kısa film tadında reklam filmleri yok. 20-25 saniyelik ürün aldırmaya yönelik içerikler var. Hatta sosyal medya etkisiyle artık her reklam filmi "reels, tiktok" formatında çekiliyor artık. Kısa, akılda kalıcı video içerikleri. Reklam senaryosu yazmıyor yani kimse eskisi gibi. Bir de bugünkü reklam videolarında şirketin iç dinamiklerinden, pazar araştırmalarından, tüketici araştırmalarından, senaryo testlerinden çıkan yönlendirmeler oluyor. O bilgilere erişmeden bir markanın ihtiyacını karşılayacak reklamlar yazmak mümkün değil artık.

Görsel konusu ayrı. Eğer poster, logo vb yapıyorsanız oradan bir geliriniz olur. Atıyorum coca cola'ya uygun olacağını düşündüğünüz bir görsel tasarladınız. O tasarımdaki telif oluşturabilecek logo ve görsel unsurları kaldırın. Sonra o tasarımları envato elements, canva, gibi platformlarda template olarak satın.
  • anten  (15.08.23 21:54:05) 
Yapabileceğiniz pek bir şey yok. Reklamcılıkta fikir önemli olsa da para etmiyor.
Anten'in de güzelce açıkladığı gibi artık eskisi gibi sadece iyi fikir üzerine kurulmuyor reklamlar. Pek çok araştırma sonucu elde edilen renkler, temalar, öğeler kullanılıyor reklam filmlerinde. İlk fikir yine önemli ama aslında o fikir sonuç haline gelene kadar pek çok aşamadan geçip değişiyor.

Markaya email atmanız tamamen boşuna olur. Ulaştırmak istiyorsanız linkedin'den ilgili firmaların Pazarlama departmanlarında çalışan kişilere gönderebilirsiniz. Yine de pek ümitli olmayın derim.
  • michael_knight  (16.08.23 00:11:19) 
urunlerini degil heyecanini pazarla. cunku yukaridaki arkadaslarin dedigi gibi reklam ve tasarim artik oyle super tasarim ve fikirlerim var gibi basit seyler uzerine kurulmuyor artik. onlarca kriter ve buyuk ekipler var artik.

elindekileri guzel bir sunum haline getirip cv'in ile beraber portfolyo olarak sirketlere gonder. her zaman tecrube aranmiyor. heyecan, yaraticilik ve zeka da cok onemli kriterler.
  • buenosdias  (16.08.23 10:42:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.