[]

Aidat kalemlerini açıklamayan yönetim, zamlı aidat yatırmayan kiracı sorunu

Merhaba,
Hukukçu arkadaşlar ya da başına gelmiş olanlar cevap verirse sevinirim.

Bina sahininin apartman yönetimi olduğu bir binada yaşıyorum. Tüm daireler aynı kişiye ait ve tüm daireleri avukatı takip ediyor.

6 senedir aynı dairede oturuyorum. Son 4 sene içinde de 100 tl olan aidatı 1600 tl oldu. Olabilir doğaldır. Yani 16 katına çıkması hiper enflasyonu da biraz aştı ama olabilir. Buradaki sorun, apartman giderleri açıklanmıyor. Bu aidatlar nereye gidiyor, sene sonunda kalan oluyor mu, hangi kalemlere ne harcanmış hiç bir şey açıklanmıyor.

Son zamda ben artık illallah edip giderleri açıklar mısınız dedim, görmezden geldiler. Ellerinde bir gider makbuzu falan yok, masraflara ait faturalar yok, hiç bir şey yok yani.
Eskiden aidatları bina sahibinin kişisel hesabına yatırıyorduk. Ben bu şekilde sorgulamaya başlayınca apartman adına hesap açtılar artık oraya yatırılıyor.

Şimdi bunlar masrafları açıklamıyorlar, kiracılarla, oturanlarla paylaşmıyorlar. Benim bu masrafların detayını görme talebimi karşılamadılar. Bende artık sinir oldum, zamlı ücreti değil eski aidatı yatırmaya devam ediyorum. Niyetim, bana gider kalemlerini gösterene kadar, faturaları falan gösterene kadar zamlı ücreti yatırmamak. Sanırım onlarda beni çıkartmak istedikleri için bana şuan zamlı ücreti yatırın demiyorlar. Benim aidatın nasıl kullanıldığını görme talebimi de karşılamıyorlar.

Benim başıma neler gelebilir? Süreçler nelerdir, kendimi korumak için neler yapabilirim?
Belli bir süre sonra bana ihtar çekip borcumu bildirirler heralde.
Bu sorun sözleşmenin haklı fesihi ve tahliye davasına gider mi?
Yani amacım aidatı ödememek değil, bana aidatın harcanma detayı gösterene kadar zamlı ücreti değil eski ücreti yatırmak. Bu durumda olayların tahliyeye gitmemesi için ne yapabilirim?

Onlar sırf olaylar tahliyeyle sonlanacak raddeye gelsin diye bana detayları göstermiyorlar. Sonuç ne olur?

 
avukata danisin, mahkeme yoluyla isteyebileceginizi dusunuyorum.

edit: malik ve yonetici olan kisi kiracisina karsi sorumlu oluyor mu? olmuyor mu? buna bakmak gerek. ama nihayetinde sizin cikmanizi istiyor ve bir avukat araciligiyla her isini yapiyorsa, herhalde size pek bir secenek kalmiyor gibi.
  • idexo  (16.07.23 10:23:45 ~ 12:59:59) 
Site yönetiminde sadece yönetici değil sayman da oluyor. Yani mali işlerin hesabını vermeliler. Giderler kayıt altında olmalı. İşletme defteri tutulmalı. Bunlar apartman için de geçerlidir diye düşünüyorum. Kat mülkiyeti kanununa hakim bir avukatla görüşüp kendinizi garantiye alabilirsiniz, işleri yasaya uygun yapmıyorlar gibi duruyor anlattığınız kadarıyla.


  • i am too old for this shit  (16.07.23 11:31:54) 
Senede bir kez, kat malikleri toplanır ve Apartman yöneticisini ve <deneticiyi seçer. Aidatı belirler.

Denetici, kat malikleri adına yöneticinin harcamalarını denetlemekle görevlidir.

Yöneticinin Karar defteri dışında bir defter tutma mecburiyeti yoktur. İşletme defteri demiş bir arkadaş, öyle bir sorumluluk yok.

Sen kiracı olarak belirlenen aidatı ödemekle mükellefsin. Ödemediğin ya da yaptığını söylediğin şekliyle noksan ödediğin taktirde, yükümlülüklerinden kaçıyorsun ki tahliye davasına konu olabilir. Ayrıca önceden bildirim yapmadan direkt olarak icralık olursun.

Uygun olanı, aidatı belirlenen miktarda ve günde ödemeye devam ederken, bir şüphe var ise harcamaların incelenmesi için, dava açmandır ki kazanman pek mümkün değil.
  • Mirket  (16.07.23 12:19:41) 
Kat mülkiyeti kanununu okusana.
Google'a yazınca çıkar.
Öyle uzun uzun ve anlaşılmaz bi kanun değildir.
Yönetici konusu 30 lu maddelerdeydi. 31,32,33,34,35 i oku.
Mülkiyet tek kişininse yönetici odur der mesela.
Kiracıya ödeme sorumluluğu verir. Kat maliklerinin sahip olduğu yetkileri yoktur.
İşltme defteri dediğim gibi, yoktur.
Karar defterine yazılır her şey, harcamalar.
Dava açarsan hakim karar defterini ve harcama makbuzlarını ister.
Falan.
Yani kanunu açıp okursan, kiracı olarak, beğenmiyorsan çıkmak dışında çok fazla bir şeçeneğin olmadığını görürsün.
  • Mirket  (16.07.23 13:18:11) 
Hocam kanunun yorumlanması hakkında zaten sorum.

Karar defterinin olmaması, olsa da bizimle paylaşmıyor olmaları nasıl yorumlanmalı? İleride icra takibi başlarsa avukatım bu belgelerin eksikliği ve paylaşılmaması nedeni ile itiraz edebileceğimizi söylüyor. Biz itiraz ettiğimiz taktirde onlar ortada bir icra takibi olmadığı halde tahliye davası açabilir mi? Bu biraz daha başına gelen kişinin ya da bu konularla uğraşan hukukçuların bileceği bir konu.

Benim amacım ödememek falan değil. Aksine onlar göstersinler harcamaları, her şey şeffaf olsun ben de ödeyeyim, kimse yasal falan uğraşmasın istiyorum. Ama şuanki durumda haraç keser gibi aidat istiyorlar. Karşı durduğum konu o.
  • poliamid  (16.07.23 13:49:05) 
"Evden atarlarsa umrumda olmaz, bana çok komaz" demiyorsanız, iyi bir avukata danışarak iş yapın. Kira durumları malum.

Bir söz vardı: Uçmayı bilmiyorsan, ibnelik yapmayacaksın...


.
  • kartallar yuksek ucar  (16.07.23 16:40:15 ~ 16:41:16) 
Kastım karar defteriydi, işletme defteri yazmışım pardon.


  • i am too old for this shit  (16.07.23 18:40:17) 
yönetici, her kat maliki istediği zaman giderleri göstermek zorunda değil. tatlı dille rica edersiniz, göstermek isterse gösterir.
toplantıda giderleri sunar. alınan kararlar da karar defterine yazılır.
aidatla ilgili alınan karar ne?
100TL'den 1600TL'ye çıkmasının nedeni sizce ne? havuz varsa kimyasallar ve elektrik giderleri, kapıcı giderleri, temizlik ve bakım giderleri artık çok yüksek ve kat malikleri için büyük yük. bu da aidatların yükselmesi demek.
normalde, kiracı aidatları ödemediğinde yasal olarak hesabı daire sahibine sorulur. sizin aidat ödemelerinizle ilgili sözleşmede özel madde var mı?

bence ilerlediğiniz yol yanlış.
siz sorumluluklarınızı doğru ve düzenli olarak yerine getireceksiniz.
karşı taraf sorumluluklarını yerine getirmiyorsa yasal yola başvurursunuz. haklıyken haksız duruma düşmeyin.
  • MtKrt  (16.07.23 22:28:37) 
Kat mülkiyeti kanununu okuyun. Son toplantı kararlarını isteyin. Kat malikleri kurulu tek bina ise yılda bir, sitelerde iki yılda bir toplanmak zorunda. Aidatın kaç tl olduğu toplantıda kararlaştırılır veya yönetici işletme projesi diye bir teklif hazırlayıp maliklere sunar. Malikler itiraz etmezse geçermi hale gelir.
Kanuna göre denetçi de olmak zorunda. Onu sıkıştırın, üç ayda bir veya toplantıda belirlenen sıklıkta harcamaları denetleyip karara bağlaması gerekiyor.
Kat mülkiyeti kanununu okuyun
Kat mülkileti kanunu
  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (17.07.23 00:29:06) 
Mtkrt,
80 daireli, 10 katlı bi apartman burası, havuz falan yok, iyi bir semtte de değil. bir asansör var. Giderler asansör, temizlik, elektrik falan.
Bu kalemler 16 katına çıkmadı açıkcası, 4 sene önce 100 tl yi geçmiyorsa bu masraf şimdi de 1000 tl olmuştur max.. Kat maliki tek olduğu için, bu bina sahibi istediği kadar aidat alabiliyor bizden. Baktı ki kiraları arttırırken kiracılarla problem yaşıyor, o da hedeflediği parayı aidat olarak almaya çalışıyor işte. O yüzden haraç keser gibi aidat alıyor diyorum. Yoksa kimsenin parasına çökecek, toplu yaşam kurallarını bozacak, açık gözlülük yapıp kar etmeye çalışacak biri değilim.
Ama tek malik olunca ve bu malik de yönetici ve denetçi olunca işte kiracıdan istediği kadar aidat alabilir hale geliyor.
Bu durumda bu defteri kat malikine bile göstermek zorunda değilse kiracıya hiç göstermek zorunda değildir.
  • poliamid  (17.07.23 08:21:13) 
@abbaba

Tek malik var, o da apartmanin sahibi. ben malik degil, kiraciyim.
Ben kiraci acisindan soruyorum sorumu. kiracinin hakkini anlamaya calisiyorum.
Kat mülkiyeti kanununu kat malikinin haklarindan ve yoneticinin hak maliklerina karsi olan sorumluluklarindan bahsediyor.

Konuyu kiraci acisindan degerlendirmenizi rica ederim.
  • poliamid  (17.07.23 10:17:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.