[]

Evernote vs Obsidian

Selamlar

3-4 yıldır Evernote kullanıyorum. Şimdi baktım, neredeyse tam 4 sene önce gene buradan size danışıp onda karar kılmışım. Notion, Google Docs vb. tek tek inceleyip Evernote'u seçmiştim.

Ücretsiz sürümünü (online olarak) kullanmama rağmen gerçekten de ihtiyacımı karşılıyor bence işlevsel buluyorum. Öte yandan geçenlerde şu duyuruda www.eksiduyuru.com "Evernote"un derli toplu bir alternatifi sorulunca merak ettim, girip baktım. Aslında merak da ettim çünkü Evernote bence güzel tasarlanmış bir uygulama. En azından derli toplu tanımının karşılığını verdiğini düşünüyorum. Ayrıca ben gelişmiş özellikleri kullanmadığım için bilmiyor olabilirim ama insanların şikayetçi olup beğenmediği yönlerine de sık sık rastlıyorum. Gerçekten de farklı alternatifleri aratacak kadar yetersiz buluyor musunuz?

Duyuruda bildiğim tavsiyeler verilmişti (notion vs.) ama daha önce haberdar olmadığım Obsidian'ı görünce merak ettim. Evernote'dan memnun olan biri olarak Obsidian'a ne dersiniz? Aslında çok ihtiyacım yok ama sadece merak ettim. Her ikisini kullanmış, aşina olan kişilerin görüşlerini öğrenmek isterim.

 
kullanım senaryosuna kullanıcı deneyiminin değişeceğini belirterek kendi sürecimi özetleyeyim, belki faydası olur:

3-4 sene önce evernote kullanıyordum. fazla hantaldı (yani, yavaş), ve de klasör yapısı beni kısıtlıyordu. mobil uygulamasını pek kullandığımı hatırlamıyorum, muhtemelen arayüzü yorucuydu benim için, ve hantaldı yine tabii. bunların yanında, anlık senkronizasyonu gayet iyiydi diye hatırlıyorum evernote'un, zaten o yüzden belirli bir süre boyunca kullanıp faydalandım.

2-3 senedir obsidian kullanıyorum, elim ayağım gibi. çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor, ayrıca notlar arası referanslar verebilmek notları sınırsız esneklikte organize edebilmeyi sağlıyor. markdown formatında not almak yine bir esneklik unsuru benim için. notlar arası referansın önemi için: zettelkasten diye bir not tutma sistemi var, ilginizi çekebilir, bakabilirsiniz; obsidian böyle not almanın önünü açıyor. obsidian'ın graf özelliği (notların graf olarak görselleştirilmesi) -pratikte pek kullanılmayan "fancy" bir özellik olsa da- ilginizi çeker bir de muhtemelen.

not: cihazlar arası senkronizasyonu sağlamak için "obsidian sync" var sanırım, onu hiç kullanmadım. private github repository'si açtım ve masaüstünden push'luyorum notları güncelledikçe repo'ya (teknik gelirse bu kısım, açabilirim). başka uygulamaların cloud'una pek güvenmiyorum, veri kontrolü ne kadar elimde olursa o kadar sağlıklı benim için. aslında evernote muadili olarak obsidian'ı değil, simplenote diye hiç hantal olmayan, çok daha minimal bir uygulama var, onu kullanıyorum cihazlar arası senkronizasyon için. obsidian ise en nihayetinde, daha kalıcı olan notların simplenote'tan taşındığı, muhafaza edildiği yer oluyor. obsidian&github ve simplenote kombinasyonuyla devam etmemek için bir neden göremiyorum ufukta.
  • ajora  (13.07.23 02:31:47) 
@ajora

Merhaba, detaylı yanıtınız için teşekkür ederim. Notlar arasında referans verebilmek mesela "Kaplan" notundan "Kedigiller notunun 3 sayfasının 2. paragrafı"na link verebilmek şeklinde mi?

Aslında Obsidian'ı araştırırken Zettelkasten yöntemini de görüp incelemiştim. Merak etmemin bir sebebi de buydu. Sanırım işin sonu ihtiyaçlar ve kullanıcı deneyimine bağlanıyor. Ben en iyisi Evernote ile devam edip diğer uygulamaları da bir deneyeyim. Bakalım nasıl sonuçlar alacağım.
  • burka  (13.07.23 10:42:25) 
rica ederim.

hem dediğiniz gibi (ki benim nadiren ihtiyacım oluyor notun spesifik bir noktasına link vermeye, ama başkasının daha fazla olabilir tabii), hem de daha basit olarak not içerisinde başka notun bağlantısını paylaşma gibi. bir de etiketler ile yine çok esnek bir kullanım sağlayabiliyorsunuz,

streamable.com

bu obsidian'ın sağladığını söylediğim şey: benim çalışırken yazılımla aldığım notların bağlantıların görselleştirilmiş hali, yani grafı.

mesela "fonksiyonel programlama" ve "reaktif programlama" diye iki ayrı konu için iki ayrı dosyam var. ileride göz atmak için bir kitabı not almak istemiştim, ancak bu hem fonksiyonel programlama, hem de reaktif programlamayla ilgili bir kitaptı. bu gibi durumlarda geleneksel not alma yönteminde (yani klasörleme+dosya), bu kitabı ne tarafa, hangi dosya içerisine not almanız gerektiğinize karar veremiyorsunuz ve böyle durumlarla karşılaştıkça notlar zamanla fazla kullanışsız hale geliyor. bu sık yaşadığım bir problemdi ve obsidian'la şöyle yapabilmeye başladım: kitap için ayrı bir not dosyası açıp (zettelkasten ile zaten notlar böyle atomik olarak kullanılmaya başlanıyor) dosya içinde #fonksiyonel_programlama ve #reaktif_programlama diye etiketleyebiliyorum ve graf üzerinden de tüm ilişkileri görebiliyorum. grafın karmaşık görünmesi yanıltmasın: kitap adını arattığımda sadece onunla ilişkili etiketler, dosyalar görünüyor (i.hizliresim.com ).

bunlar biraz uç durumlar tabii ve normal bir kullanımda evernote da gayet yeterli olur muhtemelen. çok fazla sayıda notunuz varsa obsidian'a göz atmanız faydalı olabilir, ama "evernote bana yetiyor" diyorsanız da bir sıkıntı yaşayana dek devam etmek de gayet mantıklı.
  • ajora  (13.07.23 11:50:07) 
@ajora

Tekrar merhaba. Simplenote'u inceledim, gerçekten de adı gibi biraz fazla basit :) Sadece not almak, etiketlemek gibi işlevleri var. Sanırım öne çıkan özellikleri paylaşım ile aynı not üzerinde birden fazla kişinin çalışabilmesi, bu notların "publish" ile yayımlanabilmesi. Her ne kadar notlarım içerik olarak çok büyük oranda yazıdan oluşsa da yer yer döküman, resim, fotoğraf kullandığım da oluyor. Bu açıdan simplenote bana yetmiyor.

Ayrıca; simplenote Wordpress ile bağlantılı olarak çalışma imkanı sunuyor sanırım. Bu açıdan da potansiyel olarak Wordpress kullanıcılarını hedeflediğini söyleyebilirim.
  • burka  (13.07.23 11:56:36 ~ 12:00:16) 
merhaba, evet evet öyle, dediğiniz gibi ve evernote'un muadili değil kesinlikle. ben hantallıktan hiç hazzetmediğimden ve şimdiye dek simplenote kadar hızlı/rahat not aldığım uygulama olmadığından kullanıyorum simplenote'u. henüz az önce obsidian'a atmak üzere çektiğim birkaç fotoğrafı bilgisayara geçirmek için google drive kullandım mesela :p ama simplenote'tan da bunu beklemiyordum zaten kullanmaya başladığımda. drive kullanmak bir problem teşkil etmiyor benim senaryomda, ama sizin ya da bir başkası için ek bir adım gibi gelebilir ve istemeyebilirsiniz bunu. evernote, notion gibi uygulamalara bloatware deniyor (çok fazla atraksiyonu var, dolayısıyla da dediğim gibi hantal); bu hantallığından kaçınmak için (çok daha iyi olabilir bu arada 3-4 sene öncesine göre evernote, hiç bilmiyorum) bazı diğer şeyleri manuel halletmeye razı oluyorum.

obsidian'ın da mobil uygulaması var bildiğim kadarıyla ama "obsidian sync kullanayım senkronize olsun mobil-desktop" deseniz, mobil uygulamasının da evernote'taki gibi son kullanıcıya pek hitap edeceğini düşünmüyorum. muhtemelen bir şeyin fotoğrafını çekeyim de obsidian'a atayım deseniz evernote'takinden daha yorucu olabilir (mümkün mü onu da bilmiyorum).

obsidian "aygıtlar arası senkronizasyon", "anlık her yerden dilenen şekilde not alabilme" gibi noktalarıyla öne çıkmak yerine "not tam olarak böyle tutulmalı" gibi bir iddiada bulunuyor aslında ve vaat ediyor öyle bir not tutma ortamını. ama dediğiniz gibi ihtiyaca, kullanım senaryosuna göre bayağı kullanışlı/kullanışsız olabiliyor kişiler için.
  • ajora  (13.07.23 12:11:25 ~ 12:20:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.