[]

işletme okumadan işletme alanında çalışabilir miyim?

merhaba.
ben boğaziçi'ne 2022 senesinde bir dil bölümünden yerleştim. dili isteyerek seçtim ama daha yeni yeni esas istediğimin bu olmadığını fark ediyorum. ileride finans, satış-pazarlama gibi alanlara yönelmek istiyorum yani işletme seçmiş olsaydım her şey daha güzel olabilirdi. üniversite sınavına da tekrardan hazırlanamam ve boğaziçi işletmeye yatay geçiş imkanım da yok maalesef. sorum şu ki açıköğretimden işletme okusam ve boğaziçi'nde de ekonomi ya da işletmeden yan dal yapsam, 3. ve 4. sınıfta da seçmelilerimi ekonomi gibi derslerden alsam ileride bu alanlara geçebilmemi sağlar mı? sonrasında mba yapabilir miyim ve bu da bu alanlarda çalışmamı sağlar mı? ve atıyorum 3. sınıfta ben işletme ile ilgili staj yapmak istedim, açıköğretim olduğu için beni almazlar gibi bir durum olur mu? cv'de açıköğretim ve yan dal ne kadar belirleyici ya da değil, mesela açıköğretim ciddiye alınıyor mu? özetle işletme okumadan ileride marketing gibi alanlarda çalışmak için şu anda yapabileceğim en mantıklı hareketleri merak ediyorum. çok soru sordum biliyorum ama kendimi çok çıkmazda gibi hissediyorum. yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.



 
Aslına bakarsan dil büyük avantaj. Staj ve iş deneyimiyle çalışırsın. En kötü 2.üni okursun sonradan konsolide etmek için.


  • roe  (10.07.23 16:33:56) 
açıköğretimi ciddiye almazlar mı diyorsun?


  • lvega  (10.07.23 16:38:09) 
Türkiye özelinde diploma + bölüm önemli bir etikettir.
Boğaziçili olmanız büyük avantaj. Bölümü bilmiyorum tabii.

Ama Finans / Satış / Pazarlama bambaşka 3 alan. Bunlar şirketlerde da ayrı departmanlardır. Hatta işletme yönetimi de ayrı bir alan.

Finans alanında çalışmak istiyorsanız burada ekonomiyle alakalı bir bölümün diplomasını almanız gerekir.

Satış biraz daha farklı finanstan. Burası daha çok müşteri yönetimi, fiyatlandırma stratejileri, satış kanallarınını oluşturulması, bayi yönetimi vb işlerle ilgilidir. Birçok şirket için diplomada yazan bölümün çok önemi olmaz. Uluslararası şirketler için dil büyük avantajdır. Hatta belli diller o ülkeye bağlı şirketlerde işe girmeyi hızlandırır. Fransızca biliyorsanız, Fransa'ya satış yapan ya da fransa'dan ithalat yapan bir şirkette iş bulma ihtimaliniz epey yüksektir. Satışta sosyal beceriler de epey önemlidir bu arada.

Pazarlama bambaşka bir alan. Burada şirketin pazarlama stratejilerini, taktiklerini, marka konumlandırmasını vb belirlersiniz. Diğer iki alana göre biraz daha kreatif bir alandır özellikle dijital pazarlama vb işler yapanlar için. Reklam ajanslarıyla, sosyal medya ajanslarıyla, dijital pazarlama ajanslarıyla çalışırsınız. Hatta bir şirket yerine doğrudan bu ajanslarda da çalışabilirsiniz. Bu alanda çalışacaksanız mesela ekonomi ya da iktisat okumanız biraz boşa olur. İşletme belki işe yarar.

Açıköğretim konusu türkiye'nin kanayan yarası. Açıkcası ben boğaziçi'nde dil bitirip üstüne işletme okumuş birine saygı duyarım açıköğretim diplomasıyla gelse. Ama birçok işveren için açıköğretim diploması negatif bir algı oluşturuyor. Ama türkiye'de bu böyle.

Mesela kuzenim açıköğretim işletme bitirip avrupa'da yüksek lisansa başladı oradan da satış alanında bir firmada işe girdi:D Özel üniversite falan ama bambaşka bir kariyer planı çizmeye yetti açıköğretim diploması.
  • anten  (10.07.23 17:07:15) 
aöf diplomasıyla iyi işler bulan çok kişi var. yıllardır etiket kasacağım diye hukuk, mimarlık okuyup işsiz kalıyor millet.


  • roe  (10.07.23 17:19:20) 
Valla çok kötü bir yol haritası. İşletme bölümünden vazgeçin. Size okulda satış öğretmeyecekler. Satışı şu an bile öğrenebilirsin. Güzel bir alan sayılmaz. Keyifli değil. Kendine daha çok sevebileceğin bölüm, iş seç. Okul gerçekten bir şey ifade etmiyor. 30 yaşında mühendisim. Okulda bir kez Erp kullanmadım. 30 yaşında Erp öğreniyorum. İş işte öğrenilir. Açıköğretim okuma zaten.


  • dissendium  (10.07.23 17:35:23) 
dissendium satışı kendim öğrenebilirim evet ama dil diploması da çok işimi görmez staj yapmak istesem. Yan dal staj için yeterli olur mu ve mba yapabilir miyim diplomasız bunları bilmiyorum. Belirli çekincelerim var yani.
anten peki açık öğretim okumadım diyelim sertifikalar, yan dal işe yarar mı? Bir de mba yapabilir miyim ki?

  • lvega  (10.07.23 18:04:08) 
1. Isletme net bir alan degil. Universite bolumu birbirinden alakasiz bir suru fonksiyonun birlesimi. Muhasebe, finans, satis, pazarlama, insan kaynaklari, girismcilik... falan bunlar ayri ayri seyler. Lisans seviyesinde isletme okuyunca da hepsinden bir miktar ogreniyorsun. Bunlardan ilk ikisi gorece olarak teknik alanlar, digerleri daha sozel ve muglak.

Anlatmaya calistigim sey, tutup muhasebeye odaklanip denetci olarak falan calisma hedefin yoksa "isletme okumadim keske isletme okusaydim :'((" diye hayiflanacak bir sey yok ortada. Satis, pazarlama falan uzerine calismak icin biraz analitik zekan olsa yeter. Bogazici mezunu olarak da her turlu bu alanlarda giris seviyesi bir is bulup oradan yukselirsin. Ozellikle bolumunu okumus olmaya gerek yok yani - satis pazarlama falan insaat muhendisligi veya hemsirelik falan degil.

2. Yukarida yazdiklarimin uzantisi olarak da acik ogretim falan tamamen gereksiz senin durumunda. Kaliteli isveren bogazici'ne bakar, acik ogretimi sallamaz, hele hele isletme acik ogretim.

3. Bu kadar strese gerek yani. Isletme dersleri, konseptleri zaten coursera gibi yerlerden cok guzel ogrenilir teori seviyesinde. Ustune olabildigince secmeli derslerini isletmeden alirsin. Bu, o hocalarla diyalog kurman icin de faydali olur. Ogrenci kluplerine katilip cevre yaparsin. Zaten yaz icin staj ilanlari cikar bahar doneminin baslarinda. Onlara basvuru yap bol bol, Girisken olursan ve kendini duzgun ifade edersen dil ogrencisi olman cok sorun degil acikcasi illa ki bir sey bulursun tecrube edinip CV'ni gelistirmene yardimci olacak.

4. Su anki bolumunu boslama. Duzgun oku onu da. Ileride alan degistirmek icin master falan yapmak istersen not ortalamasi onemli. Veya kendini gelistirmek icin erasmus'a falan gitmek icin de akademik basari kritik.

5. "MBA yapabilir miyim" - Yaparsin zor bir sey degil. Lisans sirasinda secmeli isletme dersleri almis olman da yardimci olur ama dedigim gibi zaten her seyi online egitimlerden de ogrenebilirsin.
  • hot potato  (10.07.23 18:16:50 ~ 18:27:39) 
dil major, isletme minor yaparsan olur bence. ya da cift anadal yaparsan dadindan yinmez.
aof isini salla, cv'nin kalitesini dusurmeye degmez.
mba icin de acele etme, 5-6 sene deneyimden sonra yaparsan daha iyi olur ki bence o da sart degil.
  • cooperr  (10.07.23 18:45:49) 
işletme ile çap yapamıyorum maalesef :( sadece ingiliz dili edebiyatı ile yapabiliyorum onu da istemiyorum doğal olarak. Aöf için herkes ayrı şey diyor çevremde. Dilin yanında baya iyi olur diyenler var ciddiye alınmaz diyenler var, yukarıda da birisi tanıdığının aöf sayesinde yurt dışında yüksek yaparak kariyer değişikliği yaptığından bahsetmiş mesela. Her şeyi online ile öğrenebilirim evet ama cvmde yüksek lisans görünmesi iyi olur diye düşünüyorum, onun için de yan dal ve ekstra dersler yardımcı olur kanaatindeyim. Daha bölüme de geçmedim yani neyi nasıl yapsam ileride işime yarar kestiremiyorum :(


  • lvega  (10.07.23 19:25:05) 
pazarlama, ik, l&d bu departmanlarda calismak icin ogrenciyken ekstra bir sey yapmana gerek yok dumduz dil mezunu olarak da calisabilirsin, calisiyorlar. ogrenciyken staj kovala sadece mezun olmadan. denetim, finans falan cok matah departmanlar degil cok yogun calisiyorlar. bolum ceviribilim mi dilbilim mi? ben de mut ter mezunuyum cevirmenim. aofu bosver, minor yapabiliyorsan yap ikinci dil ogrenmeye bak. yani o kadar secenegin var ki aslinda hic dertlenecek bir konumda degilsin. staj yapmaya part time calismaya bak mumkunse kurumsal yerlerde veya start up da faydali olur.


  • aydonno  (10.07.23 20:36:22) 
dilbilim ama çeviribilime geçmeyi düşünüyorum. arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla staj bulmak çok zor, onun için korkuyorum aslında staj yapamayacağım diye. yüksek ortalamalı insanlar daha kendi alanından staj bulamıyorken kim beni alsın işletme dallarından bir staja diyorum. bir de içim rahatladı biraz yanıtlardan dolayı.


  • lvega  (10.07.23 20:56:28) 
açıktan oku zaten zeki adamsın napacaksın tembel işletmecilerin arasında okula bile gelmiyorlar. staj bulamıyorum diye üzülmenin anlamı yok tr de iş durumunu biliyorsun. gençsin git yurt dışı tecrübesi edin. öğrenebiliyorsan ispanyolca öğren. güzel dil avrupada işine yarar çok ispanyol var.


  • abi bi dizi buldum on numara  (10.07.23 23:29:54 ~ 23:31:20) 
tamam yurt dışı tecrübesi edineyim de işletme okumuyorken beni neden alsınlar ben o alanlardan yolumu çizmek istiyorum, öncesinde burada bir şeyler yapmış olmam gerekiyor. okula gelmeme durumu da onlara özel değil her bölümden gelmeyen çok ki işletmeci çok fazla, benim aralarından sıyrılmam lazım ve yolu bu mu


  • lvega  (11.07.23 16:57:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.