[]

Şarap açıldıktan sonra bozulur mu?

Evet, soru başlıkta. Bence bozulmaz, hatta şöyle biraz beklemiş bir şarabın tadını daha bir oturuyormuş gibi geliyor bana. Ama aynı fikirde olmayan arkadaşlarımın "zehirleneceksin lan mehehe" şeklindeki alaylarından bıktım. Bir bilen varsa yardımcı olsa?

bu arada beklemeden kasıt, misal şişe şarabı açtınız, bi kadeh içtiniz kaldı öyle. sonra bir hafta, iki hafta sonra tekrar içilir mi?
ya da, damacanada şarap aldım mesela. (aldım gerçekten.) 3-4 aydır içiyorum. bence tadı gayet güzel, bişey olmuş mudur?

 
belirtmeyi unutmuşum, tıpa/kapak kapalı duruyor hep bu süre zarfında


  • dekila olmeka  (29.06.10 17:43:24) 
Hacı yan yatırır koyarsın. Mantarı da ağzındaysa ve sıcaklık uygunsa orta vadede bişi olmaz.


  • eftalit  (29.06.10 17:58:26) 
ağzı kapalı kalırsa hiçbir şey olmaz. beş yıldızlı otel barlarında bile şişeden kadehe boşaltılarak servis edilen şaraplar açıldıktan sonra raflarda mantarı tıkalı bir şekilde bazen haftalarca bekliyor. bu bi kıstas olamaz tabi ama fikir verir en azından.


  • combofix  (29.06.10 18:04:55) 
şahsen ben içeçeğim şarabı açtıktan sonra en az bi 15-20 dakka dinlendiriyorum ama sizin dediğiniz farklı birey tabi... damacana şarabı açtığınız anda bitirmeniz elbet mümkün değil o yüzden ağızında mantarıyla 3-5 ay bekletebilirsiniz hiç bişiciklerde olmaz... açıldıktan sonrada yan yatırmanıza fln gerek yok.
şayet çok uzun süreli bekleticekseniz yan yatırın ve bir kaç senede bir şişenin mantarını değiştirin... hala o şarabın bozulmuş olacağını düşünüyorsanız gönderin ben değerlendireyim :) sakın dökmeyin şarap kutsaldır. hoşçakaln

  • pekala  (29.06.10 18:06:34) 
heheh teşekkürler herkese. bi daha laf eden olursa burayı gösteririm artık kapak olsun diye :)


  • dekila olmeka  (29.06.10 18:14:09) 
ne yaptınız ya o kadar sürede bozulur şarap. hadi 1-2 gün neyse de.

www.kayrawinecenter.com
www.hayyam.com
  • drip nick i zaten kullanilmakta  (29.06.10 19:13:11) 
ama ağzı kapalıyken içine hava girmiyor ki herhangi bir değişiklik olsun? ağzı kapalıyken uzun süre saklanabiliyorsa eğer, açılıp kapatıldığı zaman ne fark oluyor?


  • dekila olmeka  (29.06.10 19:31:41) 
birinde dolum makinada yapılıyor diğerinde sen açıp içine oksijenle dolmasını sağlıyorsun, sonra zaten ağzı kapalı olsa bile içine giren oksijen nedeniyle bozuluyor. aynı şekilde 3-4 ay ömrü olan süt açınca niye bir kaç gün dayanıyor. ağzını kapatmak çözüm olsaydı buzdolabında her içeceği yatık saklardık raf ömrü kadar dayanırdı.


  • drip nick i zaten kullanilmakta  (29.06.10 19:58:39) 
iyi de sütle aynı şey değil ki, sütün bozulma nedeni içine giren hava değil bakteriler. pastörize edildikten sonra direk kutuya koyuluyor, sonra da içileceği zaman açılıyor. şarap zaten alkollü ve zaten bakterisi (mayası) içinde olan ve zaten şişesine koyulmadan önce öyle ekstra bir özen gösterilmeyen (pastörize etmek, havasız ortamda koymak filan) bir gıda maddesi. ayrıca, madem hava şarabı bozacak, nasıl oluyor da koca fıçılara koyup sonra yavaş yavaş içiyor insanlar?


  • dekila olmeka  (29.06.10 21:09:08) 
öncelikle şarap yüksek alkollü bir içki değil, kaldı ki yeterince beklersen veya kötü stoklarsan votka bile bozulur amam bu yıllar alır. şaraba gelince ise şarabın mayalanması esnasında şeker alkole dönüşür bu da ciddi miktarda karbondiyoksit açığa çıkarır dolayısıyla aslında söylediğin gibi oksijeni bol bir ortamda bulunmaz. sen şarabı açtığında içine oksijen dolar ve şarap bozulmaya başlar. içme demiyorum yine iç ama o şarap ilk günkü kalitesinden çok uzakta sirke modunda birşey olur.

son olarak bir de yabancı kaynak vereyim.
www.intowine.com
  • drip nick i zaten kullanilmakta  (29.06.10 23:55:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.