[]

Datacenter'ları kim üretir?

theconversation.com

ilgili linkteki yazıyı okurken zaten bildiğim şeylere tekrar hayret etmekten geri duramadım.

her an sürekli veri üretiyoruz ve onlar sürekli depolanıyor. her sene, bir önceki seneye oranla daha fazla ve hızlı veri üretiyoruz.

tüm bu ürettiğimiz dijital veriler bir çok farklı verimerkezinde depolanıyor. onun dışında kişisel cihazlarımızda da depolama cihazları sürekli kullanılıyor.

datacenter en çok ne tip depolama yöntemi kullanılıyor? hızlı olması için ssd, yedeklenmesi için hard-disk falan mı? eskiden öyleydi sanırım.

google cloud, aws, azure falan filan gibi çok büyük aktörler de var. aşağı yukarı hepsi benzer depolama sistemleri kullanıyorlardır. seagate, western digital gibi markalar var benim bildiğim.

linkteki yazıyı okuyunca, depolama cihazı üreten firmadan hisse almak mantıklı geldi açıkçası.

 
Arkadaşım memleketin en yoğun datacenter'larını kurmuş ve bir tanesinin de hala adminliğini yapan biri.

Beş altı yıl önce çoğunluk disklerde SSD'lere geçmişler. Ama bunlar enterprise ssd imiş. Ömrü falan bizimkilere göre çok uzunmuş. Fiyatı da ona göredir herhalde hiç bakmadım.

Bir de bu cloud işinde müşterinin ihtiyacına göre disk seçiliyormuş. Kimisinde mekanik disk raid, kimisi tek ssd kimisi ssd raid falan filan.
  • alperz  (15.06.23 08:18:24) 
hddler gelebileceği en iyi kapasiteye gelmiş, daha fazla gelişemezmiş. uzun süreli depolama için kasetlere geri dönülüyormuş bu videoya göre: youtu.be


  • inheritance  (15.06.23 08:27:10) 
  • cirkinkizyokturazvotkavardir  (15.06.23 09:58:17) 
Şu anda ağırlıklı olarak hybrid storagelar kullanılıyor. Bunları SSD ve HDD'i karşımı gibi düşünebilirsiniz. SSD olanlar cache gibi çalıştığı için hantal hissettirmiyor. Bunlar dışında tabii ki all flash storagelarımız var ki en performanslı olanları. Ve artık sanallaştırma altyapısına doğru giden trend ile birlikte storage ihtiyacı eskisi gibi doğmuyor. Çünkü hyperconverged dediğimiz ürünler çıktı ve üzerinde kendi storage'ı ile birlikte geliyor.


  • administ  (15.06.23 10:27:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.