[]

Bahçe bakımı/çim hk öneriler

yeni taşındığımız evin büyükçe bir bahçesi var. genel olarak çimlik, ama gübre eksiğinden bazı yerler kelleşmiş .oralara gübre attıracağım.

bunun haricinde; şu otomatik fıskiyelerden almayı düşünüyorum. bunlarla ilgil önereceğiniz bir şey var mı? saat ayarlı falan olarak çalışanları var mı bunların? akşam 10.30dan sonra sulasın yalnızca vs?

bunun dışında çimlerin daha düzgün çıkması için önereceğiniz bir şeyler var mıdır? genel bahçe bakımıyla ilgili söylyecekleriniz varsa dinlemek isteirm.

 
Kel yerlere gübre atmanız çim çıkacağı anlamına gelmez. Çim tohumu serpmelisiniz.


  • rockinside  (14.06.23 21:22:14) 
Kelleşen yerleri belleyip, tırmıklayıp metrekareye 50 gram olacak şekilde tohum serpip, gübreleyip çim ilk biçime gelene kadar toprağı hep nemli tutmanız lazım.

Bakım olarak sap boyları uzamadan biçmek, biçtikten sonra biraz daha yoğun sulamak gerekir.

Akşam serinliğinde sulamak, bütün gece buharlaşma olmayacağından sabah sulamasından iyidir. Günün çok sıcak saatlerinde sulama yapmak çimi kavurur, zararlıdır.

Bende şunun biraz değişiği var. Gayet güzel iş görüyor.

www.trendyol.com

Ek: Kelleşmenin niye olduğu da önemli tabii.
1. Çevresine nazaran yüksektir. Toprak suyu ememeden su daha aşağılara akıp gidiyordur. Toprağı tesfiye yapmak gerekir.
2. Hiç güneş görmüyordur. Bu durumda çim olmaz. Fare kulağı ekerseniz, aynı yeşil görüntüyü sağlarsınız ama fare kulağı çim gibi üzerine basılmasından hoşlanmaz.
3. Ayak altı ve ezilen bir yerdir. Yer karoları döşenerek basılmayı belirli yerlere kanalize edersin.
4. İğne yapraklı ağaç altıdır. Dökülen yapraklar ve damlayan reçine bitki örtüsünü öldürür. Çim olmaz.
5. Ceviz ağacı altıdır. Çöken sülfür bitki oluşumunu engeller, çim olmaz.
6. Güneşi çok emip buharlaşmaya neden olduğu için taş ve beton yakınındaki çimlerin daha fazla suya ihtiyacı vardır.
  • Mirket  (14.06.23 21:30:53 ~ 22:52:12) 
beşli altılı karışım denen kaliteli karma çim tohumlarından alın. bunlar farklı mevsimlerde yeşerip (biri kururken diğeri çıkarak) birbirlerini tamamlayan çeşitler içerir ve ideal koşullarda ekildikleri alanı tüm sene yeşil tutabilirler.

bir de genel kural olarak bahçeler ve saksılar sabah erken saatlerde sulanır. akşama kadar gün boyu ısınan toprak havadan geç soğuduğundan; bir, suyu buharlaştırarak kaybeder, iki, topraktan yükselip bitki yüzeyinde yoğunlaşarak gece boyu kalacak nem fungal hastalık riskini artırır.

www.green-ninja.ca

son olarak, yaşayan güzel bir bahçe için horticulture araştırın. sadece çimden oluşan bir alan kendini idame edemez, sizin bakımınıza aşırı muhtaç olur. biraz daha biyoçeşitlilik her bahçe için iyidir.

gooo.to
  • engelbert humperdinck  (15.06.23 02:01:38 ~ 02:21:36) 
Kelleşen yerlerde çim kökü kalmamıştır, gübre atmak işe yaramaz. Oraya yeni ekim yapılmalı, ama tohum ekimi için mevsimi kaçırdınız maalesef.

Bu zamanda tohum ekimi yapıp en güzel koşulları sağlasanız da karıncalar araklar götürür o tohumları, çimlendiremezsiniz tohumları. Artık ekim kasım ayını bekleyeceksiniz, çim tohumu ve tamiri için en güzel zaman sonbahardır.

Otomatik sulama sistemi için bahçenin kazılıp gerekli yerlerden boruların döşenmesi ve de spriklerin yerleştirilmesi gerekli. Bahçe kazılmadan yer üstünden de boru döşenip siprikler çubuk sopa demir vs yardımıyla montaj yapılır ama aşırı çirkin olur.

Sulama sistemi iyi planlanmalı, bahçenin en boy uzunlukları kağıt üstünde güzelce planlanmalı ve tolerans verilerek sulama sistemi planlanmalı.

Şebeke suyuyla mı beslenecek mesela sulama sistemi yoksa hidrofor mu kullanılacak? Basınç ne olacak? Çoğu zaman kağıt üstünde güzel planlansa da bahçede ıslanmayan yerler olabiliyor.

Bahçenin ölçülerini verirseniz amatör olarak bilgilerimi paylaşabilirim.

Edit: sakın güneşli ve kuru havada gübre atmayın, yakarsınız çimi. Gübre bol yağmurda atılır ya da akşam atıldıktan sonra bolca sulanır.

Edit 2: linki verilen zamanlayıcı musluk önüne takılan bir tip ve sadece belirlenen zamanda suyu açıp kapatarak çicek ağaç bitki sulamasında kullanılabilir.

Ama çim alanı sulamak için yeterli değil, çünkü çim alanı sulamak için çok sayıda sprinke ihtiyaç var ve bunlar aynı anda çalışamayacağı için istasyonlara bölünmesi gerekir.

Mesela, 10 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde bir alan diyelim. Bu alana ortalama 12 sprink gerekir, bu 12 sprink aynı anda çalışamaz basınçtan dolayı, aynı anda maximum verim 4 adetle alınır.

Yani bir istasyon 4 adet sprinki açar ve 5 dk sular mesela, sonra 2. istasyonla diğer 4 sprink açılır, sonra 3. istasyon ile son 4 sprink açılır.

Çok istasyonlu sulama sistemi için şöyle bir cihaz lazım;

www.hepsiburada.com

bunda 8 istasyon seçeneği var, yani 8 ayrı bölge/istasyon için zamanlama yapabilirsiniz.
  • Soichiro Honda  (15.06.23 10:12:12 ~ 10:36:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.