[]

Yurtdışına kaçıp yerleşmek

Siyasi iklim belli olunca kendime bir kalıcı yurtdışı kaçış planı yaptım. Kendim hakkında bilgi vermek gerekirse b1 ingilizceye sahip, inşaat mühendisliği ve yönetim bilişim sistemleri mezunuyum(yeni mezun)

Bu plan aslında en kolay ve bilindik yol olan dil okulu ve master ikilisi. (Dilim mastera yeterli olmadığı için dil okulu alıcam, sadece dil okulu için kabul almak sıkıntılı)

Bu plan için önceliklerim en erken ne zaman olursa kaçmak, bütçeme uyması ve irlandada işe girebileceğim kalitede bir ünide okumak.

Bir acenteyle görüştüğümde bana çoğu okulun eylül ayında eğitime başladığını söyledi fakat ara dönemde de bazı okulların kayıt aldığını söyledi. Eylül 2023 kayıtları için dil şartı sağlanması istendiğinden dolayı 6 ay öncesinde (mart 2023) dil okuluna başlamak gerek. O da olmadığı için (6 ay boyunca 10k euro bekletme şartı var) kayıt sezonu eylül 2024e kalıyor ve nisan 2024te dil okulu için irlandaya gitmem lazım(10 ay sonra yani). Fakat acente bir üniversitenin (dublin business school) nisan 2024 için (ara dönem) kayıt aldığını söyledi. Yani ekim 2023te dil kursuna başlayıp nisan 2024te bu üniversite için ielts vererek başlayabiliyorum.

Üniversitelere bakınca trinity college dublin(türkiyenin boğaziçi ünisi) ve university college dublin gibi üniler dünyada bile ilk 200de iken bu ara dönem üni olan dublin business school (türkiyenin nişantaşı ünisi) ilk 500e bile giremiyor sanırım(daha da kötü olabilir). Bu şartlar altında erken gitmeyi, irlandada daha nitelikli bir okulda okuyup en azından yazılım üzerine daha kolay iş bulabilirim diye düşünüyorum. Diğer yandan da okula bakmadan en erken kaçmak fikri aklımdan çıkmıyor çünkü eylül kayıtları için en erken 10 ay sonra irlandaya geçebilirim. Ve business school 14k euro iken iyi üniler 18-25k euro ve üniye 20k eurodan fazla veremem sanırım. Tabii irlandada dil okulu da dahil hep parttime çalışma izni var. Kendimi irlandada rahat geçindirecek ekstra bir zanaate de sahibim(berberlik) aslında. Ve irlandada kalamayacak duruma gelirsem son çare olarak b planım, siyasi iklimden faydalanıp dava dosyasına sebep iltica talebi. Tabi bunu kullanmak istemiyorum, her şey legal şekilde sürsün diye çabalayacağım.

Bu şartlar altında siz olsanız tercihleriniz ne olurdu? Ve neden? Her seçeneğin iyi olanı bir arada olmuyor maalesef. Erken gidersem iyi okul olmuyor. İyi okula tüm parayı gömsem bana dandik okula göre avantaj sağlar mı meçhul. Ve geç gidersem vatandaşlığa geç başvurmuş olucam.
Not: ülkeyi gözden çıkardım. Ve 33k euro bütçem ile irlanda gibi ingilizce dışında bir şey istemeyecek(amerika, kanada vs) bir alternatif tavsiyeniz varsa alırım. Mesela ingilterede master programları 15-20 pound be kiralar çok yüksek, bütçem karşılamaz herhalde

 
33k euro bütçe ile Hollanda’da 1 yıllık master programlarını değerlendirirdim. Zira bu programlar pratiğe dönük, iş hayatı odaklı eğitim veriyorlar. Hollanda’daki mevcut personel açığı da düşünüldüğünde, eğitim sonrası size verilecek olan 1 yıllık iş arama süresinde mutlaka iş bulursunuz diye tahmin ediyorum. Ek olarak bu 1 yıllık iş arama döneminde başka işlerde de çalışabilirsiniz. Ha dil sıkıntı diyorsanız, önce bir dil kursu almak gerekir tabii bu açıdan İrlanda daha mantıklı.

Diğer taraftan Almanya da iyi bir seçenek olur sizin için. Mühendislikten epey bir okul bulursunuz ve belirli bir düzeyden sonra Almanca şartlı kabul alabiliyorsunuz. Yani gidip 1 yıl hazırlık sonra da bölüme başlıyorsunuz. Okul ücreti olmadığı için bütçeniz yeterli olacaktır.

Ha bu arada bu sıralamaları pek sallamazlar ya çoğu yerde.
  • but that was just a dream  (24.05.23 21:12:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.