[]

manuel vites motosikletle ilgili basit bir soru

merhaba. yarın sıfır bir 125cc motosiklet alacağım. aldığım gibi 100km yol yapıp eve gitmem gerekiyor. en son geçen sene ehliyeti alırken manuel vites motosiklet kullandım. ehliyeti aldıktan sonra da aktif olarak hep scooter kullandım otomatik vites olarak. yani gidon hakimiyetim, dengem vesaire çok kötü değil.

vites arttırma ve kalkışta problem yok, onları hatırlıyorum ama vites düşürmede hatırlamadığım yerler var. örneğin:
1) üçüncü viteste gidiyorken aniden duraksamam gerekirse debriyajı sıkıp ve freni kademeli olarak sıkarak dursam ve durduktan sonra elim hala debriyajdayken tek tek vitesleri düşürsem sorun olur mu? en kolay yöntem benim için bu gibi gözüküyor.
2) vitesi düşürürken hangi devirde ve aşağı yukarı hangi hızlarda olmam gerekli? örneğin 4'ten 3'e düşerken ya da 3'ten 2'ye düşerken.


basit bir bilgi geçebilirseniz ve de tavsiyeleriniz varsa yazabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar.

 
Aslında vites düşürürken gaz koluyla motor devrini de ayarlamak lazım ama acemi olduğunuzu, çok hız yap(a)mayacağınızı düşününce olayı karmaşıklaştırmaya gerek yok. şöyle yapın bence; debriyajla birlikte yavaşlamayın, motor vitesteyken frene basın, hem fren hem kompresyonla yavaşlayın, motor boğulduğu anda (zaten o aşamaya gelene kadar çok yavaşlamış olacaksınız) yani durmadan az önce debriyajı çekin. Vites düşürmek gerektiğini hissedersiniz ya, o ana kadar frenle yavaşlayın. Tamamen durunca teker teker vites düşünebilirsiniz.

Normalde (panik fren değilse, normal olarak yavaşlanıyorsa) ilk olarak debriyajsız yavaşlarken bir noktadan itibaren kademeli olarak motor devrini de ayarlayarak vites düşüre düşüre ve her viteste kavrama yapıp kompresyonla birlikte yavaşlanır ama dediğim gibi kafa karıştırmayın :)
  • orient blue  (12.05.23 21:35:22) 
çok teşekkürler @orient blue

ikinci soru için bir cevabınız var mıdır? 9000rpm max. olan 125cc motorda (5 vites) hangi devirlerde vites arttırıp/düşürmeliyim?
  • levendis  (12.05.23 21:46:03) 
1. Sorun olmaz.

2. Sesinden anlaşılır aşağı yukarı. Eğer vites fazla yüksekse veya düşükse gaz verdiğinizde motor hizlanmakta zorlanır. En iyi tepki verdiği devir aralığı sizin olmak istediginiz yer.
  • chavezding  (12.05.23 22:17:52) 
ufak bir düzeltme yapayım, soruda 'aniden' demişsiniz, ben onu görmemişim. aniden durmak gerekirse elbette laps diye debriyaj fren yapılabilir, zararı yok.

aslında ani fren yapmasanız da her zaman debriyajla fren yapabilirsiniz tabii ama önceki mesajımda daha etkili bir frenleme için uygulanması gerekeni yazdım.

2. soru; motora göre değişir ama yavaşlarken motorun zorlandığını, boğulduğunu hissettiğiniz an bir küçük vitese geçebilirsiniz.

bu arada durduktan sonra teker teker vites düşürme esnasında duruyor olduğunuz için vites geçmeyebilir. araba şanzımanı gibi olmadığı için eğer vites geçmezse motoru hareket ettirmeyecek kadar debriyajı hafifçe bırakırsanız vitese geçer, sonra yine debriyajı çekip küçültürsünüz.
  • orient blue  (12.05.23 23:19:59) 
ani fren bmw okulunda debriyajı da sıkarak yapılıyor. honda okulunda durana kadar devriyaja dokunmuyorsun.

vites devirlerini falan artık sen anlarsın, ama motosikletin devir aralıkları araba gibi değil daha geniş, rahat ol
  • malheiros  (13.05.23 01:24:53) 
Motosiklet şanzımanları araba gibi değildir, senkromeç barındırmazlar, debriyajlar yağ içinde çalışır.

O yüzden vites değiştirmek için hareket halinde olmak en sağlıklısıdır, çok hafif de olsa tekerin dönüyor olması lazım vites dişlilerinin tam oturması için.

1- Tehlikeli bir anda tabi ki vitesi düşünmemeliyiz, ama tehlike yok ve mesela bir kaç metre sonra duracağımız belli ise tam durmaya yaklaşırken vitesleri düşürüp hazır olmalıyız.

Hatta bu durumda en zoru boş vitese geçirmektir, çalışan ama durur haldeki motorda boşa almak çoğu zaman deli eder insanı. O yüzden yine duracaksak eğer tam durmadan önce boşa alsak yağ gibi geçer.

Oldu ki vitesi düşürmeden durdun, ve vitese basıyorsun düşmüyor diyelim, ya da boşa geçmiyor mesela. O zaman sol ayakla vitesi kurcalarken sağ ayaktan güç alıp motoru 1-2 cm bile oynatsak geçer o vites.

2- Düşürürken her motor tipinde farklı devirdir ama genel kanı düşük devir sayısıdır, ona da 3 bin filan diyebiliriz. Zaten zamanla motorunu tanır ona göre hareket edersin istemeden de olsa.

Dikkat edeceğin şey rodaj, motor yeni olduğu için yüksek devir çevirme. Herhalde senin motorun için rodaj dönemi tavsiye edilen devir aralığı 4-5 bindir. Sakın yüksek devir çevirme rodaj döneminde.
  • John Bloor  (13.05.23 10:27:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.