[]

ticarete atılan korkusuz abiler ablalar

girişimcilik kanallarında vs ya da arkadaşlarımın babalrında, amcalarında küçük yaşta ticarete atılmış amcalar görüyorum dostlar. bu kişiler minikten başlamış, işleri büyütmüşler. tabii ki hali vakti yerinde ve yoğun insanlar. bu insanlar nasıl bu kadar para kazanabilecek hale gelmişler? bir de bir kısmı batmış ama onları bilmiyoruz değil mi? aradan sıyrılanlar var? nasıl başlanıyor ticarete hakikaten?




 
Kafan çalışacak + soğuk kanlı olma kabiliyetin olacak çünkü her şey mümkün + uyanık olacaksın + para çevirme işinden anlaycaksın + saf olmayacaksın (sürekli iyi niyetlilik) + girdiğin sektörle ilgili bilgili olmalısın rakipler ne kadardan satıyor, kime satarsın , kaç iskpnto seni kurtarır vs.

Ticarette başarılı gördüğüm insanların ortak özellikleri kişilik özellikleri oluyor genelde. Bu tip özellikleri taşımazsan, dğnyanın en orjinal ürününü al sat bir yerde tongaya düşersin.
  • gadlemler  (11.05.23 00:14:14) 
Ecnebilerin "street smart" dediklerinden olmak gerek, hani diplomanın değil, sokağın eğittiği adamlardan. Gerekli özellikleri @gadlemler yazmış, ben nacizane bir de "kazandığını da kaybettiğini de belli etmeyen bir poker face sahibi olmak gerek" diye ekleme yapayım.


  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (11.05.23 00:17:57) 
17 yaşımda paraya ihtiyacım olmadığı halde sırf ozguvenim ve iletişimim artsın diye önce garsonluk sonra isportacilik yaptım. Orada öğrendiğimle de ticarete daldım. Tecrübe ve cesaret en büyük sermaye. Ha bir de sinameki kilkuyruk tiplere göre değil ticaret. İnce eleyip sık dokuyanlar hep batmistir


  • alimcgraw  (11.05.23 00:20:01) 
burdan anlıyorum ki, saf, yüksek lisansını yapan, gençliğinde kitap başından kafasını kaldırmayan kendim için artık çok geç :) o abiler sokakta yetişmiş ama ben kent çocuğuyum bence.


  • kırmızıayakkabılıgargamel  (11.05.23 00:24:02) 
Ahahh yok dostum, hiç öyle düşünme. tecrübe etmeden bilemezsin. Bazı insanların mayasında vardır; kiminin yoktur tecrübeyle değişir. cesaret de olmalı yukarıda yazıldığı gibi. niyetine girersen, hayat öyle bi yoğurur ki değişi verirsin. sayfalar dolusu yazarım. Yüksek yaptığına göre 20lerindesindir diye tahmin ediyorum ki 30larımda da olsan geç değil :) e-ticaretle başlayabilirsin belki


  • gadlemler  (11.05.23 00:29:56) 
Hep başarılı olanlara odaklanıp başarısızlıkları göz ardı etmeye yönelik survivorship bias kavramı var. Ticarete atılacaksan sadece başarı hikayelerini inceleme. Bir sürü başarısızlık hikayesinvar onlara da bak.


  • yazdonumu  (11.05.23 00:50:47) 
Sana bir ipucu vereyim. Maaşlı çalışarak refaha ulaşamazsın. Maaşın iyi olursa evin, araban olabilir ama bu refah demek değil. Bunu fark ettiğin an zaten zengin olmayı istiyorsun. Zengin olmayı istediğinde ticaret ilk seçenek. Bunun üstünde düşündükçe ticarete başlama şansın artıyor. Gerçek hayatta sınırlar yok. Okuyan insanlar bunun farkında olmuyor. Bunu gördükçe zaten korkusuz olmaya başlayacaksın.

1. Başarısız olan çok var.

2. Başarılı olan insanların başka seçeneği yoktur. Dinlediğim hikâyelerde insanlar elindeki tek parayı harcamış.

3. Başarılı olanların iyi bildikleri ya da yapabileceklerini düşündükleri bir iş var.

4. Üniversitede girişimcilik dersi almıştım. İş planın mutlaka olmalı.

5. En önemlisi paran olmalı ve paranı para kazanmaya başlayana kadar iyi yönetmelisin.

6. Hayat mükemmel değil. Plan mükemmel gitmez. Beklemediğin durumlar için planların olmalı.
  • dissendium  (11.05.23 01:07:51) 
Yarını sadece o işmiş gibi inanıp asılan, sıkı takip eden birisinin başarısız olma ihtimali gerçekten çok düşük. Gerçekten çok düşük… Ekstrem şeyler olması gerekiyor, onlar da olursa yapacak bir şey yok.


  • Nature Works  (11.05.23 02:08:28) 
"ince eleyip sık dokuyanlar hep batmıştır." sözü büyük oranda doğru. ne kadar bilimsel olmaya çalışırsan o kadar dezavantajlı oluyorsun bu işlerde. en büyük başarılar haydahlama gidip gözünü kapatanlardan çıkıyor. ama bunların ne kadarı başarılı oluyor sorusunun cevabı da yok. yani lambur lumbur iş yapıp başarıyı garanti görmek de yanlış. haydahlama gidip başarılı olanların çoğu ticaretin özünü zaten bir yerlerden kapmış oluyor. dolayısıyla doğru yolda lambur lumbur gidiyorlar. işin dışında ince eleyip sık dokumaktansa işin çırağı olup lambur lumbur gitmek her zaman çok daha büyük şans doğurur. çünkü işin çırağıyken farkında olmadan bir sürü metodu&sınırı öğreniyorsun.


  • tukenmez adam  (11.05.23 09:48:34) 
bu konuya şöyle bir eleştiri getiricem.

1- ticaret olarak genelde türkiye'de yapılan al-sat, bir dükkan açmak vs. konuşuluyor. bugün elon musk da ticaret yapıyor. ya da yemek sepeti'nin kurucusu nevzat aydın da bir tüccar aslında. bugün start up kuranlar da tüccar. ve bu insanlar birçok konudan anlayan, donanımlı insanlar. ve ticaretin alasını yapıyor. ancak "ticaret yapmak lazım abi" kafası genelde dükkan açmayı, mal alıp satmayı kastediyor. bu yanlış bence. türkiye'de ticaretten bu anlanıyor. bir inovasyon yok.

2- bu inovasyon olmadan türkiye'de ticaret yapan tipler genelde klasik türk insanı oluyor. pata küte giriyor işe. %90'ı batıyor. kalan %10 da kendini yetkin sanıyor. başarılı olmasını sağlayan en temelde 2 şey var. fazla ısrarcılar ve yetkin miyim değil miyim diye bakmadan giriyor bu işe. ben bu görüşte değilim. ve bu tarz bir iş de yapmak istemem.

şu da benzer bir durum. beyaz yakalı, eğitilimli, aklı başında insanlar yasal yollardan yurtdışına gitme planları yaparken klasik anadolu insanı kaçak göçek gidiyor abd'ye falan. sonra orada kalıp alt düzey işler yapıyor. nitelikli bir noktaya gelebilir mi? hayır. ancak alt düzey işlerde pata küte girdiği için bir yer ediniyor. o türkiye'de inovasyon olmadan ticaret yapan insanlar da böyle.

3- son olarak şunu da ekleyim. kapitalizmin doğası bu. sistem bunun üzerine kurulu. yani birileri burjuva/patron olacak, birileri maaşlı emekçi olacak. herkesin patron olup zengin olması mümkün değil. hayattan maddi beklentilerinizi buna göre çizerseniz hep mutsuz olacaksınız. çünkü bunun bir üst sınırı yok. bence temel ihtiyaçları belirleyip onalara ulaşıp daha sonra keyif aldığınız şeylere yönelmek daha mantıklı.
  • blackkmamba  (22.05.23 11:07:42) 
Başaranların bir çoğuyla konuşsanız, geçmişte 2-3 iş batırmışlardır. Dördüncü de başarmışlardır.

Ya işi bilerek başlayacaksınız, fizibilite yapacaksınız. Ya da 2-3 batırarak, tecrübe ile öğreneceksiniz.


.
  • kartallar yuksek ucar  (22.05.23 11:15:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.