[]

okul kitaplari ucretsiz olmali mi?

BIZIM ZAMANIMIZDA kitap defter kapliyorduk bozulmasin diye. su an kitabin degerini birak yerlerde futbol oynuyorlar. saglam kitap yok ogrencilerde. yarisinin kitabi kayip mayis ayindayiz okul hala kitap dagitiyor kaybedenler yine alsin diye. icim aciyor su israfa. simdi ucretsiz dagitilip sonra tekrar ucretliye donerse halkin tepkisini cok cekerler mi? gerci devlet okullarina kayit ucreti 70-80bin liradan bahsediyorlar onda sikinti olmuyor da




 
hiç bir hizmet ücretsiz olmamalı. indirim yapılabilir maliyetine verilebilir fakat ücretsiz verilince kıymeti bilinmiyor ve israf yapılıyor.


  • nuisance  (03.05.23 09:25:28) 
Bir liberal olarak zaten bedava olmasına karşı olmam garipsenemez.

Şimdi şehirlerde ve köylerde durumu gayet iyi olan kişilerin ödeyebilecekleri tutarları devlet ödüyor.

Bunun yanında devlet gerçekten fakir kişilerin hem okul hem de giyim gibi masraflarını da karşılamalı.

Yardım gerçekten hak edene verilmeli ve veriliyor gibi yapılmamalı, tam manasıyla o çocukların eğitimleri karşılanmalı.

devlet eğitimi zorunlu yapıp fakir kişiye sen bunu karşılamalısın demesi çok saçma.
  • liberal  (03.05.23 09:40:45) 
Kesinlikle ücretsiz olmalı. İsraf, kıymet bilmeme ve dahasına kesinlikle katılıyorum; bunu doğru ve ahlaklı eğitim ile aşılması gereken bir problem olarak görüyorum.


  • lüzumsuz adam  (03.05.23 09:44:28) 
Lüzumsuz adam gibi düşünüyorum. Verilen kitabı düzgün şekilde yıl sonunda iade edene bir miktar ödeme burs vs gibi bir şey de verilebilir


  • kisa  (03.05.23 09:50:32) 
Ücretsiz olup olmaması tartışılır ama bence sorunuzun odağı "ücretsiz olduğu için kitaplar yerlerde" konusuysa bunun böyle olduğunu zannetmiyorum.

Ders kitaplarının okullarda çok bir karşılığı kalmadı. Hem dijital materyaller arttı hem de test kitapları ve detaylı konu anlatımlı kitaplar daha
çok tercih ediliyor ve bence insanlar haklı.

Bu durumda bence de ders kitapları ücretsiz olmamalının ötesinde, artık hiç var olmamalı. Çünkü zaten yoklar aslında. Ders kitaplarından faydalanılan bir ortam yok. Edebiyat derslerinde falan bir iki parça okunması dışında çok bir kullanım alanı bulduklarını ben görmedim.
  • akhenaten  (03.05.23 09:57:48) 
@kisa yok artiik. ben ogrencilerime sordum kitaplar satilsin mi diye "iyi olur çalip satariz" dediler. bir de zorla verildigini, kullanmayacaklarini soylediler bazi derslerin kitaplarini.

@akhenaten dogru cogu ders icin gecerli. benimki kitaptan isleniyor yarisi kayip yine. satilmadigi icin temin de edemediklerini soyluyorlar yersen
  • ala09  (03.05.23 09:58:03 ~ 09:59:48) 
Ücretsiz hiçbir şeyin değeri yok. En basitinden her öğrencime ücretsiz zaman ve kaynak ayırırım ama aynı öğrenciler saatine yüzlerce lira verip benden aynı dersi daha bir ilgili ve özenli dinliyorlar. Aynısı ücretle alınan ek kitaplar için de geçerli. Nedense o pahalı kitaplar hiç kaybolmuyor.

Cüzi bir miktarla ücretli olmalı kesinlikle.
  • ruhen hastayim ben  (03.05.23 10:18:59) 
@ala, ben anlamadım vallahi. Satılsın demiyorum ki. Ücretsiz verilsin, yıl sonunda iade alınsın. Kütüphane gibi. Temiz getirene de ödül mahiyetinde bir şey olabilir. Müze sinema bileti vb
Cazip olabilecek bir şey.

Ha bu şekilde olursa başkalarının kitaplarını çalarlar diyorsan, onu da düşünmek lazım.
  • kisa  (03.05.23 10:22:14) 
Hiçbir hizmet ya da ürün hiçbir şart altında ücretsiz olmamalı. Hatta hastaneler ayakbasti parası almalı 200 300 lira gibi en az.


  • allah yazdiysa bozsun  (03.05.23 10:56:36) 
Burada sorumluluk öğretmene ve aileler düşüyor, devlet hem kitabı ücretsiz veriyor hem de diyoruz ki israf olmasın diye başka bir denetleme mekanizması daha icat etsin.

Var işte denetleme mekanizması, iki tane hem de, öğretmen ve aile.

Mesela bizim öğretmen sene başında kesinlikle tüm kitapların kaplanmasını ve etiketlenmesini istiyor. Sene sonunda da herkesin kitapları okula iade etmesini istiyor ve kontrol sorumluluğunu bir iki tane veliye vererek firenin az olmasını sağlıyor.

Okul bitince okulda deli gibi eski defter kitap birikiyor, herkes getirmese de yarısından çoğu geri geliyordur.

Ha bu geri iade edilen kitaplar tekrar kullanılmıyor sanırım, sadece geri dönüşüme gidiyor.

Yani evet kitaplar ücretsiz olmaya devam etmeli, hatta yeteri kadar defter de ücretsiz verilmeli bence. Çocuklara kitaba, deftere, kaleme vs karşı sorumluluk ve saygıyı biz öğretebiliriz, devlet değil.
  • John Bloor  (03.05.23 11:14:40) 
Ücretsiz olmalı, dönem bitimlerinde kitaplar öğrencilerden istenip geri dönüşüme yollanmalı. Geri vermeyenlerden ücreti alınmalı. O zaman azıcık da olsa kıymet bilirler.


  • kimlanbu  (03.05.23 11:17:35) 
Bu ülkede ücretsiz her şey sömürülmeye mahkum. Maalesef öyle bir ahlak ve kültür yerleşti. Sırf bedeva diye canı sıkılınca hobi olarak sürekli ambulans çağıranları gördüm. ambulans gibi bir şeyde bile bu kadar kaynak israfı yapılıyorsa okul kitabını kim takar. Bir süre ücretli yapılabilir ya da yıl sonunda düzgün şekilde iade edemeyenden kitap parası alınabilir. Maalesef ahlakın içi oyulduğu için o düzeltilene kadar ödül ya da ceza kullanımı gerekli. Başkasının kitabını çalmayı da engelleyebilirler. Kitaplara isim yazılır ve isim sayfası olmayan kitap iade alınmaz ücreti alınır gibi bir yol üretilebilir. Ya da osym sınavlarında olduğu gibi her kitap bir kodla basılır hangi kitap kimin kitabı belli olur vs vs. Yani ona çözüm bulunur


  • yazdonumu  (03.05.23 11:45:35) 
ben bir süredir herkes ne hali varsa görsün kafasında bir insan olmama rağmen öğrencilerin üniversiteye kadar eğitim masraflarının tamamen devlet tarafından karşılanmasından yanayım.

eğitime önem verilmeyince akp iktidar oluyor. bir kitabı 20 lira yapsan milyonlarca öğrenci o kitabı almayacak. param yok diyene de hayır var diyemezsin. millet karnını doyuramıyor bu ülkede.

kitapların kaybolmamasının çözümü küçücük çocuklara kitap satmak olmamalı.
  • bohr atom modeli  (03.05.23 11:57:58 ~ 12:00:01) 
O kitapla futbol maçı yapanlar olduğu gibi her bir satırına muhtaç öğrenciler de var maalesef. Önceki senenin kitaplarını hasarsız eksiksiz verene yeni senenin kitabı ücretsiz verilebilir. Bu daha makul olacaktır. Öğrenmek isteyene her türlü imkanın ücretsiz olmasından yanayım.


  • cilekli pasta  (03.05.23 12:28:41) 
İlköğretimde evet, sonrasında hayır.


  • nawar  (03.05.23 12:53:30) 
Ücretsiz olmalı diyenler artı bir.


  • yalniz kizkulesi  (03.05.23 12:54:35) 
Fransa'da da ücretsiz, kimsenin öğrenciler yirtiyor diye konuştuğunu görmedim. Demekki sorun ücretsiz olup olmamasi değil.
Misal sene sonunda kitapları geri iade ediyorlarmis. Türkiye'de sistem nasıl bilmiyorum ama sorun zaten insanlarin eğitimsizligi haliyle çocuklarının egitimsiz olması.
Misal kendim derslerde iddaa oynamış bir adamım. Eşime bunu anlatınca oha nasıl ya falan demişti. Ki o da devlet okulunda okumuş tek fark onun Fransa'da benim Türkiye'de okumam.

Halkin, çocukların eğitim seviyesi artınca o sorun da ortadan kalkar. Bunu parali yaparsaniz asıl o zaman parası olmayanlar sıkıntı yaşar.
  • logisticsmanager  (03.05.23 13:21:11) 
Çözümü yanlış yerde arıyorsunuz. Olay kitaba parayla değer katıp kitabı korumak değil. Ben lisedeyken sabah 8'den akşam 8'e kadar dışarıdaydım. Okuldan çıkıp dershaneye gidiyordum. Okulda 3 ders, dershanede 2 ders olsa 5 kitap yapar. Hamal gibi her gün kitap taşımak istemiyor insan. Ben taşımıyordum. İstersem 1000 TL vermiş olayım, yine taşımazdım. Bu arada tembel değildim. Matematikten (türevli falan) 100 almışlığım var. Problemin kaynağı budur. MEB kitapları zaten kötüydü. Çok gereksiz kısımlar var. Çocuğa National Geographic dergisi versen daha çok ilgisini çekip okur.

Çözüm artık kâğıt kullanılmaması. Öğrencilere sadece PDF açılabilen bir kitap okuyucu verilmeli. Elektronik şeye gözü gibi bakar hepsi. Derste PDF olarak açacak kitabı. Her sene yeni kitaplar yüklenecek. Kitap okuyucudan takip edecek. Devlet istese bir şirketle anlaşıp 2000 TL'ye bile ürettirebilir. Sadece liselilere dağıtılması bile düşünülebilir.
  • dissendium  (03.05.23 13:37:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.