[]

Nereden ev almak lazim

Oturdugumuz evimiz var. Yatırımlık ev almak için tek atımlık bir kurşunumuz var. Ya Kadıköyden eski bir binada ev alacağız. Ya da Ataşehirın gökdelenlerle dolu olmayan bölgesinden 15 yaş civarında bir ev alacağız. Fiyatlar aynı gibi. Her iki durumda da kredi çekeceğiz. Bir tarafım diyor ki bütün yatırımlarını İstanbul’a yaptın. Depremde yaşanacak trajedi yanında kredi ödemesi devam eden mülkünün yok olması olasılığı var. O yüzden nisbi olarak daha güvenli olan Ataşehir’den al. Diğer tarafım diyor ki kredi ödemesi bitene kadar deprem olmazsa evi kentsel dönüşme sokar yeni bir daire sahibi olursun. O yüzden Kadıköyden al.

Siz olsanız hangisini seçerdiniz?


 
Kentsel dönüşüm bedava mı?


  • alperz  (02.05.23 12:09:37) 
İkisi de değil. Hatta şu devirde döviz bazlı zirvelerden yatırımlık ev alınmaz. %2 faizli krediyle hiç alınmaz. O kredi in size maliyeti yıllık %35 evinizin değeri her yıl %35 artmazsa zarardasınız. Kadıköy’de ekonomik ömrünü tamamlamış bir ev uzun vadede değer kazandırmaz.

Bu fiyatlardan ev bir yatırım opsiyonu değildir.
  • Mcfly  (02.05.23 12:23:07) 
İstanbul’dan ev alınmaz bence. İşi taşıma imkanı varsa diğer büyük şehirlere bakılmalı.


  • ruhen hastayim ben  (02.05.23 12:37:42) 
istanbuldan almayın +1 izmir veya ankara daha mantıklı uzun vadede


  • yanisonucta  (02.05.23 12:40:52) 
Yalova depreminden sonra pul parasına satılan hafif hasarlı konutların yıllar sonra milyonlar ile ifade edildiğini görmüş biri olarak milletce bu konularda balık hafızalı olduğumuzu düşünüyorum. Biz yakın gelecekte bu depremi de unutacağız.

İstanbul Türkiye'nin en arsa üretilemeyen şehri. Dolayısıyla arz daima kısıtlı kalıp nüfusu da daima artacak.

Bu yüzden, yatırım için diyorsanız, İstanbul'a devam derim.

Ancak kredi alacağız lafına takıldım ben. Önce konut ve kredi için görünmeyen maliyetleri bir hesaplayın. Emlakçı parası, alım, satım vergisi, hayat sigortası, dosya masrafı, eksper parası, konut sigortası, dask vs.

Sonra bir bankaya gidin, ben şu değerde bir ev alacağım, ama evin tapu değeri şu, gelirim de şu, bana en fazla ne kadar kredi verirsiniz diye bir sorun. Sonra o kadarcık kredi için o uğraşlara girmeye değer mi konusunu düşünün falan.
  • Mirket  (02.05.23 12:59:12) 
"İstanbul'da konut yatırımı yapılmaz" argümanına katılmıyorum. Son 3 ayda fiyatlar gözümün önünde öyle yükseliyor ki erken davranmadığıma hayıflanıyorum.

"Evin değeri her yıl %35 artmazsa zarardasın" ifadesi hatalı. Eksper değeri 1-2M arasında ise kredi maksimum %70 çekebiliyorsun o da bina A sınıfı ise. 1-2M eksper değerli dairelere çoğunlukla %60 kredi çıkıyor. 2M-5M arası ise ise oran %50-55'e düşüyor. Ataşehir bu sınıfa girecektir yani dairenin en fazla yarısına kredi çıkar. Eksperlerin genellikle satış fiyatının altında bedel biçtikleri bilinen bir durum. Yatırım amaçlı aldığından kira getirin de olacak faiz ödemeni belli ölçüde veya kredinin vadesine göre/çekeceğin tutarına göre belki de tamamını telafi edecektir.

Benim tercihim 2000 sonrasında yapılmış, bilinen inşaat şirketlerinin yaptığı markalı konut projelerinden yana olurdu. Kentsel dönüşümü kesinleşmiş daireler bulabiliyorsan Kadıköy'de mantıklı olabilir ama gireceğinin bir garantisi var mı? Ayrıca girse bile ek maliyet çıkacaktır bu ne kadar olacak? Şartlar uygunsa kentsel dönüşüm daha kazançlı olacaktır tabi ki ama iyi incelemek lazım.
  • Lethe  (02.05.23 13:01:11 ~ 13:05:20) 
kadikoy+kentsel donusum. bunun icin buldugunuz binadaki ev sahiplerini de tanimaniz lazim donusmesini istemeyip imza vermeyen 1 kisi engel olabilir. bizde bina yikildi yenisi icin 1 imza lazim ama o kisi alman vatandasi ve turkiyeyle hicbi alakasi kalmamis babasi vefat edince uzerine miras kalmis daire. bir kere gelmis soyadini degistirdigi icin angarya is cikmis bunla mi ugrasacagim diye gelmiyor :)


  • ala09  (02.05.23 13:03:21) 
2021 yılında İstanbul'dan yaşam amaçlı bir ev aldım. Geçtiğimiz sene de sizin gibi yatırımlık bir ev arayışında idim.. Hikaye burada başladı.

1- Kira artış oranlarının %25'e sabitlenmesi durumu beni kiracıyla karşı karşıya getirecekti.
2- Sürekli değer kaybeden TL ve döviz üzerinden kira sözleşmesi düzenlenemiyor olması beni payback açısından biraz endişelendirdi. Yatırımın riskli olduğunu fark ettim.
3- İstanbul gibi deprem riski yüksek bir yerden konut alırken çok eski konutlarda arsa değeri üzerinden ilerlemem gerektiğini anladım. Ancak eski konutlara da yenileri kadar fiyat isteniyordu, hiç kimse mülkünü bir arsa parasına satmak istemiyordu.
4- DASK teminat bedelleri inşaat maliyetini 145k bandında tutuyordu. Geçtiğimiz sene bu paraya bir daireyi yeniden inşaa etmek imkansızdı. (Şimdi deprem bölgesinde de ciddi bir DASK krizi var. Sigortalılara 150-250k arası komik paralar ödeniyor. Değil inşaatını yapmak, sigortadan ödenen parayla içerisindeki kapı/pencere, zeminler ve mutfak dolaplarını vb. yaptırmak bile mümkün değil..)
5- Arsa tapulu olan kelepir konutlara ise bankalar kredi vermiyordu…
6- Tıpkı kira fiyatlarına yapılan saçma müdahale gibi konut fiyatlarına da saçma bir müdahale yapacaklarından çekindim.
7- Satın aldığım daire ertesi gün bir deprem nedeniyle yıkılsa ne sigortadan para alabilecektim ne de yenisini inşa edebilecek bir gücüm yoktu.
  • elmalili hamdi yazar  (02.05.23 14:03:53) 
Daha sonra Kuzey Kıbrıs’ta daire satın alan bir arkadaşımın tavsiyesiyle orada bir konut arayışına girdim.

1- Hem satış hem de kiralama fiyatları İngiliz Sterlini ile belirleniyordu.
2- Kiralar 6 aylık peşin veya 12 aylık peşin olarak alınabiliyordu.
3- Yılın 250-300 gününü güneşli geçiren bir konumda olduğu için hem kısa süreli kiralamalara hem de üniversiteler nedeniyle yıllık kiralamalar oldukça yoğundu.
4- Evi eşyalandırarak daha iyi fiyatlara kiralamak mümkündü.
5- İncelediğim konutlarda Payback süresi genellikle 12-16 yıl arasında değişiyordu.
6- Buradaki maaş dökümlerimi ve mülklerimi Kuzey Kıbrıs’taki İşbankası’na sunarak TL geri ödemeli konut kredisi çektim. (Evet KKTC’deki bankadan :) GBP ile ev alıp TL geri ödemeli..)
7- KKTC gayrimenkul satın alanlara oturum izni veriyordu.


Satın evi bir yatırım danışmanın tavsiyesiyle buldum. Hatta bana uzun süreli kiralama yapacağım için destek oldu ve nokta atışı bir daire önerdi. Buradaki maaş dökümlerimi ve mülklerimi Kuzey Kıbrıs’taki İşbankası’na sunarak TL geri ödemeli konut kredisi başvurusu yaptım ve aynı hafta içerisinde onaylandı. GBP olarak daire satın aldım ve TL olarak geri ödüyorum..

Daire okula 4-5 dakika yürüme mesafesinde olduğu için satın aldığım hafta içerisinde yabancı bir öğrenciye kiraladım ve 12 aylık kiramı peşin olarak aldım.

Yatırım danışmanın çalıştığı şirket ilk yıl ücretsiz bir kiralama yönetimi hizmeti veriyordu. Kiracıyla falan hiç uğraşmadım tüm süreçleri onlar sayesinde hızlı bir şekilde hallettim. Şimdi kiracının bir sorunu olduğunda da onlar ilgileniyor. Sonraki seneler için de oldukça cüzi rakamlarla kiralama tarafını onlarla ilerletmek istiyorum.

Çok fazla detay var ama hızlı bir şekilde özetlemek istedim. Benim aldığım daire geçen sene (Ağustos 2022) 40.000 Sterlindi. Masraflarıyla birlikte 44 ya da 45.000 GBP gibi bir rakam ödemişimdir. Aylık kira ödemesi 350 USD olarak belirledik. (Türkiye’deki atmler ve şubeler GBP cinsinden para ödeme konusunda çok sorunlu ben o yüzden USD tercih ettim) Geçen ay benim üzerimdeki daireyi (birebir aynı daire) 52.000 sterline sattılar.

Sorunuz olursa süreçler hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalışırım veya beni aşan yerlerde çalıştığım kişiye yönlendirebilirim.

Edit: Kıbrıs'ta konut alırken pek çok yerle görüştüm. Ancak donanımlı ve güvenilir danışmanlarla karşılaştığım için Nexus Cyprus ile çalıştım. Sadece Kuzey Kıbrıs'a bilet aldım ve otel rezervasyonu yaptım. Havalimanına iner inmez karşılayarak 2-3 şehirde 7-8 konut göstererek karar sürecimde çok fazla destek oldular. Her şeyden önemlisi bütçeme ve beklentilerime yönelik hareket ettiler
  • elmalili hamdi yazar  (02.05.23 14:04:42 ~ 15:18:26) 
@Lethe

Lafımı çarpıtmışsınız ben bu fiyatlardan yapılmaz diyorum 2019-2022 arasinda yapılırdı. Neyi nereden aldığınız kadar kaça aldığınızda önemli. Arz kısıtlı değil İstanbul’da evet arsa kısıtlı ama İstanbul dikey yerleşmenin teşvik edildiği yozlaşmış yönetimlere sahip bi şehir bi Avrupa şehri değil yani. Biraz geniş düşünün.

Ek olarak Elmalı Hamdi +1 KKTC’ye bakın. Kira gelirini geçtim potansiyeli yüksek bi yer fiyatlar suan güneye göre çok uygun tabi nedeni de var ama.
  • Mcfly  (02.05.23 15:15:08 ~ 15:16:15) 
illa ev alacaksanız, kadıköy her zaman kadıköydür. bekleyecek uğraşacak sabrınız ve dönüşüme girince destekleyecek paranız varsa kadıköyde bir tapu her zaman kraldır yani şahsi kanaatimce.

istanbuldaki en kötü deprem senaryosunda bile en azından kadıköy'de arsanız olur, sıkıntı yok yine yani ihtiyacım yok diyorsunuz.
  • roket adam  (02.05.23 15:38:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.