[]

Iki Cumhurbaskani Adayi Esit Oy Alirsa Ne Olacak?

Diyelim ki secim ikinci tura kaldi ve ikinci secim sonucunda her iki aday da esit sayida oy aldi. Yani mesela her iki aday da 28,783,371 oy aldi.

Bunun olmasi imkansiza yakin bir olasilik, ancak imkansiz degil. Bir kac mevzuat okudum, Resmi Gazete'de arastirdim ama net bir cevap bulamadim. Bir yerlerde bunun belirlenmis oldugunu tahmin ediyorum ama nedir cevap?


 
Kanun şurada: www5.tbmm.gov.tr

Bu duruma özel bir madde yok ancak şöyle bir şey var: Eğer olur da seçim ikinci tura kalırsa ve bir sebepten dolayı ikinci tura tek aday giderse bu adayın oyların salt çoğunluğunu alma şartı var. Yani Mesela RTE ve Kılıçdaroğlu kaldı, Kılıçdaroğlu ile İnce'nin arabaları çarpıştı, Oğan da yardım etmeye koştu ve yandı bu durumda RTE otomatikman seçilemiyor, salt çoğunluğu alması gerekiyor. Alamazsa seçim yenileniyor.

Bu da demek oluyor ki iki aday eşit oy alırsa seçim yenilenecek çünkü hiç biri salt çoğunluk şartını sağlayamamış olacak.

Yalnız şu konu net değil: İlk turda hiç biri salt çoğunluğu alamazsa ilk iki sıradaki 2. tura gidiyor ya? Peki ya ikinci sıradakiler aynı miktarda oy alırsa hangisi gidecek? Mesela kılıçdaroğlu'nun arabası kaza yaptı, RTE %40 oy aldı, İnce tam %30 aldı, Oğan da tam %30 aldı. Bu durumda kim yarışacak RTE'ye karşı? Bu net değil.
  • bk  (20.04.23 01:03:06) 
Yasa yapıcılar bunu dusunmemisler ya da imkansiza yakin diye gozardi etmişler.

Salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde cumhurbaşkanlığı secimi yenilenir kisminin devreye gireceğini düşünüyorum.
  • blue eyes white dragon  (20.04.23 02:11:03) 
CB seçilmesi için %50+1 lazım. Bu durumda kimse bu şartı sağlayamadığı için seçim tekrarlanır. İlla "fazla oy alan CB olur" diye bi durum yok, %50+1 şartı var kendi başına bile seçime girse.


  • plutongezegendegilmi  (20.04.23 18:40:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.