[]

kiracıya ne kadar zam yapabiliriz?

selamlar, geçen sene mayıs ayında o dönem piyasası 5-6 bin tl (şu an 10 bin tl civarı) olan bir muhitte emekli babama vicdan yaptırıp 2.500 tlye kontrat imzalayan bir kiracım var. bu kiracı çift türkiye'nin en kurumsal firmalarından birinde çalışıyor, eşi de benzer bir kurumsal firmada çalışıyor. ortada bir kandırılma durumu olduğu için biraz sinirliyim yani. yasal olarak ne haklarım var onu öğrenmek istiyorum. ben de başka bir şehirde kirada yaşayan biri olarak empati kurabiliyorum ve orta yolda buluşmak istiyorum. nasıl bir yol izlemeliyiz? yardımcı olabilir misiniz lütfen. piyasası 1000 tl olan yere 20k çekecek kadar aç gözlü değilim, sadece adaletli bir anlaşma istiyorum. sanırım %25 zorunluluğundan dolayı bunu elde edemeyeceğim gibi görünüyor.




 
kanuni zorunlulugu asmayin lutfen.


  • elifkircil  (13.04.23 15:19:20) 
durumu anlatin. eger vicdanlari varsa daha makul bir seviyeye cekerler. rayic on binse 7000 teklif edin mesela. 6’ya da el sikisirsiniz en kotu.


  • alperz  (13.04.23 15:36:06) 
Her yıl rayiçten ya da rayiçin şu kadarı kira alırsınız diye bir durum yok. Ne demek 6’ya el sıkışın?

Babanız keşke imzalamasaydı. Ama başta imza atıp sonra caymak ya da kural değiştirmek şık değil. En fazla resmi enflasyon kadar zam yapmak makul olur şu durumda.
  • ruhen hastayim ben  (13.04.23 16:20:29 ~ 16:21:34) 
Bizim ev sahibi enflasyona göre zam yaptı. Bizim de 2.yilimiz bitti,etrafta ki kiralara göre yinede makul olduğu için kabul ettik. %25 yapsa daha düşük bir zam olacakti,yaklaşık 1000 lira daha da üzerine koydu.

Sizde konuşup orta yol bulabilirsiniz. %25e uyan pek yok.
  • brnbrs  (13.04.23 16:40:48) 
Kanuni olarak %25 zam yapabilirsiniz.

Bunun dışında bir de evi satma hakkınız var. Evi satmak demek %4 tapu harcı demek.
Mesela babanız evi size satarsa 1 milyonluk ev için 40 bin TL tapu harcı ödersiniz.
Kiracı 10 bin TL'lik eve 3125 TL kira öderse 12 ayda 82.500 TL kaybınız var. Benzer senaryonun 4 yıl devam edeceğini varsayarsak 330 bin TL zarar edersiniz. 9 yıl sürerse 742 bin TL zarar edersiniz.

Evi satınca da alan kişi (mesela siz) "o evde oturacağım" derseniz 7 ay içinde kiracı evi boşaltmak zorunda. Ha tabi kiracı yine boşaltmayıp işleri uzatabilir.

Bu söylediğim senaryo çok büyük bir hareket, hukuki yardım almadan bu kadar büyük bir işe elbette kalkışmayın. Zaten büyük ihtimalle yapılmayacak bir harekettir ama çok çaresiz hissederseniz böyle bir yol da aklınızda olsun.

Konut kredisi çekerek evi satın alırsanız belki de faizlerin düşüklüğü sebebiyle bu operasyondan zengin olarak da çıkabilirsiniz :)

Önce söz verip sonra caymak şık değil diye de düşünmeyin. Eğer bir anlaşmada taraflardan biri lehine aşırı bir haksızlık söz konusuysa o anlaşma bir şekilde bozulur.

Mesela siz kırtasiyeciyseniz ve bana yanlışlıkla tanesi 10 liraya satılması gereken 1 milyon adet defteri tanesi 3 liraya satmak zorunda kalacağınız bir anlaşma imzalarsanız ve bu anlaşmada sizin zararınızın çok fazla olacağı ortaya çıkarsa o şirketi kapatmak daha az zararlı olacağı için dükkanı kapatıverirsiniz.
  • michael_knight  (13.04.23 16:44:58) 
Yasal olarak hakkınız %25 zam yapmak. Bu geçerlilik bitince de son 12 ayın tüfe'sine göre zam yapabiliyor olacaksınız. 5. yıla kadar böyle gider, 5. yılda da rayiç üzerinden tekrar değerleme yaparsınız. Durum bu yani, bunun dışında bir yöntem yok.


  • roket adam  (13.04.23 17:28:36) 
Öğrenci dışında hiçbir kiracıya acımama taraftarıyım. Babanız büyük hata yapmış. Bu ülkede böyle şeyler yapılır mı? Hayır kurumu musunuz siz? Alternatif olarak 10 tane eviniz varsa, birinde tabii yardımcı olmak isteyebilirsiniz.

1 Temmuz 2023'ten önce yenilenecekse kontrat. Maalesef %25 yapabilirsiniz. Siz yine de isterseniz konuşun tabii ama ciddi bir artış kabul etmezler muhtemelen. Sonrası ise kanuni limitte yaparsınız. Kiracıya kanuni olarak "dert olmak" istiyorsanız geciktirdiği an ihtarname çekin. Gerçi ikisi de asgari ücretle çalışıyor olsa bile çevrede 10k kira ödenen bir bölgede yaşan çiftin geciktirmeyeceği kadar düşük bir şey 2500 TL. İsterseniz siz de taşınabilirsiniz tabii. Bunlar dışında kanunen şu an kanunen yapabileceğiniz (sizin istediğiniz kategoride) bir şey yok.
  • nawar  (13.04.23 23:42:01) 
Sözüm meclisten dışarı diyeceğim ama şöyle bir durum var maalesef türkiye'de ev sahipleri ticari bir sözleşme yaptıklarını unutuyorlar.

Burada iki şirketin arasındaki bir anlaşmadan fark yok. İmzalar atılmış konu kapanmış.

Ticarette herkes kendi çıkarını savunur, kendi çıkarı için pazarlık yapar. Adam kendi pazarlığını yapmış siz de onaylayıp imzalamışsınız.

Adamın gelirinin konuyla hiç alakası yok bi defa. İsterse ayda 100.000 dolar kazansın. Sözleşmenin şartları değişmiyor. O yüzden o muhabbete hiç girmeyin.

Yukardaki örnekler doğru. Mesela bugün koç holding yemekhanesine domates alırken o da pazarlık yapıyor. Sırf koç diye domatesi daha pahalıdan almıyor.

Sizin de kiracı olmanızın da konuyla hiç alakası yok.

Siz adamla direkt sözleşme üstünden pazarlık yapmaya çalışın. Yani şunu diyebilirsiniz, malum enflasyonu beklemiyorduk, açıkcası bu kira artışını adil buluyor musunuz? diye sorun.

Yoksa salın.
  • anten  (14.04.23 10:35:13) 
emekli olmak akli dengesinin yerinde olmadığı manasınamı geliyor da kandırılıyor ben anlayamadım. niye sinirlendiniz. adamın sözlüşmesi kabul edilmiş. bir dahaki anlaşmaya kadar zam isteyemezsiniz. yasal olarak hiçbir hakkın yok. en fazla babaya atar yapabilirsin.


  • sanemz  (14.04.23 10:51:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.