[]

nedir bu tiny house konsepti?

adi ustunde, tv'de de gordum kucuk evler bunlar. orasi tamam. sormak istedigim evet guzel bi fikir ama bundan alip bir hayat kurmak nasil oluyor? ayrica arsa evden cok tutmaz mi?

ve bu tiny house'lari hep yanyana dizili olarak goruyoruz. yani sadece tiny koyabileceginiz arsalar mi var bunlara ozel?

bir de hep dagin basinda oluyorlar ya bir sorum da bunla ilgili. insanlar korkmuyorlar mi, hirsiz var, daha kotusu katil var?

ozetle de akliniza gelen diger avantaj/dezavantaj yazabilirsiniz.
tesekkurler

 
"arsa evden çok tutmaz mı?"

buradaki kritik soru bu aslında, bu tiny houseları pazarlayanlar %90 imarsız tarlaları alıp insanlara küçük parseller halinde kiralıyor veya satıyorlar. asıl rant burada o yüzden pompalanıyor.
  • nuisance  (08.04.23 22:12:30 ~ 22:12:41) 
Bunu biraz daha araştırarak tek başına tiny house kavramıyla değil de yeni yeni dile getirilen 15 "dakikalık şehir konsepti" ile birlikte düşünmek gerek.
Dikkat edin aile kurumunun son yıllarda boşanmalarla daha çabuk dağılması, evliliği zorlaştıran bir çok sebep ve bireyselleşme.
Hepsi bir araya geldiğinde tercih bu kez daha geniş evlerde barınmak yerine (haliyle satın almaya da güç yetmiyor) bireyin kendi yağında kavrulacağı ufak kapalı bir alan konsepti ortaya çıkıyor.

Bu alanlarda yaşama kişisel değil evli çiftler olsa bile çocuk sahibi olmaları çok çok daha zor. Uzun vadede genel olarak nüfus artışına da engel ki bu da ayrı konu.

Hobi veya kişisel tercihten çok böyle genele yayılan tasarım ve konseptleri, toplumu uzun vadede dönüştürmeye neden olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki dünya, tek bir kültür ve sosyal yaşantıdan ibaret bir yer değil.

Daha da özetlersek, bu küçük yaşam alanları, kişinin tercih ederek yaşadığını sandığı bir yerden daha çok, formülü içinde gizlenmiş excel sayfasının hücrelerinden biri gibi.
Bu göremediğimiz formül, geleceğimizi kısıtlıyor hayatımıza farklı bir yön veriyor.

Konteyner veya çadırlar genel olarak afetlerden zarar görenlerin veya göçmenlerin "acılarıyla" yaşadığı ücretsiz yaşam alanlarıyken,
biraz daha farklı şekil ve tasarım ile hemen hemen yine aynı ebatlardaki bu tiny hause gibi yaşam alanları ile acılarıyla yaşayanlardan farklı olarak, "mutluluk" alanları algısı oluşturuluyor. Tabi bir meblağa tabi olarak.
  • diyecevaplandı  (08.04.23 22:45:23) 
arsa işini anlatmış arkadaş. imar durumunun yanında elektrik su ve altyapı hizmetlerinin gelmesi önemli.

arsan varsa tiny house kafa dinleyebileceğin bir yer olur sadece. sürekli yaşanacak bir yer gibi gelmiyor şahsen. en ufak selde ya da toprak kaymasında pert olma ihtimali yüksek.
  • false pretension  (08.04.23 23:13:08) 
Tiny House kuranların çogu arsa almıyor ki. Boş bulduğu güzel manzaralı devlet arazisine koydurup geçiyor. Zaten taşınabilir bir yapı. Bir çogu da arsayı kiralıyor. Arkadaş muglada çok harika bir lokasyonda tiny house koymak için arsa kiraladı. O da şöyle oldu. Portakal bahçesi olan adama diyor ki. Bana bahçenin şu köşesinden 100 metrekare yer ver ben sana senede 7500 lira vereyim diyor. Adamın zaten işine gelmiş. O kısım zaten boş. Havadan para. Hem de bahçeye bedavadan göz kulak olacak biri olur diye düşünüyor adam. Anlaşıyorlar. Takılıyor orda. Zaten home office çalışıyor. Ayda 30000 kazanıyor. Konalamaya senede verdigi para 7500 lira :)


  • limonlu eksi  (08.04.23 23:20:50) 
Bu bence Türkiye'de yaşamak için değil, tatil için pazarlanıyor ve işe de yarıyor. Bir göl var diyelim. Göl kenarına otel yapmak çok zor. Hem değerli, hem izin verilmeyebilir, hem fiyatlar yüksek olur, hem personel, bakım gerekir. İşletme maliyeti yüksek. Ama gölü gören bir tepeye bu tip evlerden yapıp geceliği 1000 TL desen sadece cumartesi günü bile 10 bin, 20 bin kazanabilirsin sahip olduğun ev sayısına göre. Otel gibi yüksek masrafın da olmaz. Çoğu zaten ahşap. En fazla temizlik masrafı olur. Ben mantıklı buluyorum tatil açısından. Hafta sonu bir yere gidip kafa dinleyebilirsin.


  • dissendium  (08.04.23 23:41:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.